Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1520 kcal lub 1510 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 380 kcal
* 1 jajko na miękko – ok. 80 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* sałata lodowa
* 2 plasterki chudej szynki drobiowej – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 180 kcal
* szklanka soku z samej marchwi – ok. 80 kcal
* banan – ok. 100 kcal
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 400 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* sałatka z prażonymi migdałami i różnościami – ok. 360 kcal .
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal
Przepis na sałatkę TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 400 kcal
* grillowana pierś z kurczaka na zielonej sałatce z kuskusem – ok. 400 kcal.
Przepis na całe danie TU
II Przekąska ok. 190 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, połowy banana, połowy łyżeczki gorzkiego kakao i 2 łyżek otrębów owsianych – ok. 190 kcal
Otręby mieszamy z kefirem i odstawiamy na 5 minut.
Pokrojonego w kawałki banana wkładamy do blendera, dodajemy kakao i kefir. Miksujemy !
Kolacja ok. 360 kcal
* 2 kromki chleba razowego – ok. 160 kcal
* 150 gramów chudego twarożku – ok. 170 kcal
* 2 łyżki jogurtu naturalnego – ok. 30 kcal
* kiełki rzodkiewki lub starty zielony ogórek
* szczypiorek
Twarożek ugniatamy i mieszamy z jogurtem. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z kiełkami lub jogurtem oraz szczypiorkiem. Jemy z pieczywem.
Wtorek ok. 1545 kcal
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 250 kcal
* 1 pomarańcza – ok.105 kcal
* 1 kiwi – ok.43 kcal
* łyżeczka sezamu – ok. 32 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Z owoców przygotowujemy sałatkę. Posypujemy ziarnami sezamu.
Obiad: ok. 426 kcal lub ok. 426 kcal
Pracujący i studenci ok. 426 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* sałata lodowa
* 3 plasterki chudej szynki – ok. 150 kcal
Pasta: 3 łyżki naturalnego serka twarożkowego (ok. 60 kcal ), pieprz kolorowy, koperek – całość ok. 60 kcal
* pomidor lub 3 pomidorki koktajlowe – ok.26 kcal
Tortillę smarujemy pastą. Przykrywamy sałatą i szynką. Zawijamy w rulon. Przekrawamy na pół. Jemy z sałatką z pomidora.
v
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 426 kcal
* Zielona zupa – porcja ok. 190 kcal
* garść groszku ptysiowego (10g) – ok. 50 kcal
* udko z kurczaka (bez nogi i bez skóry) z wywaru – ok.150 kcal
* 3 marchewki ugotowane na parze, skropione sokiem z cytryny lub limonki – ok. 36 kcal
Przepis na zupę TU
II Przekąska ok. 288 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* pół łyżeczki miodu – ok. 20 kcal
* jedno jabłko – ok.70 kcal
* pół łyżeczki cynamonu
* łyżeczka otrębów żytnich – ok.8 kcal
* 10 rodzynek – ok. 40 kcal
Jabłko ścieramy na tarce, posypujemy cynamonem. Jogurt miksujemy z miodem i otrębami. Mieszamy z jabłkiem i rodzynkami.
Kolacja ok.206 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* łyżka prażonego na suchej patelni słonecznika – ok. 56 kcal
* 6 pokrojonych w kawałki czarnych oliwek – ok. 24 kcal
* pół startej na grubej tarce marchewki – ok. 6 kcal
* garść kiełków rzodkiewki
* 1 łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* kilka kropel octu balsamicznego ( opcjonalnie)
* jeden wafel ryżowy (tzw. styropian) – ok. 40 kcal
Środa ok. 1536 kcal lub 1520 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 384 kcal
* 3 kromki razowego chleba posmarowane cienko masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 3 łyżeczki pasty z ciecierzycy – ok. 84 kcal
Przepis na Hummus, czyli pastę z ciecierzycy TU
I Przekąska ok. 252 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* cała czerwona papryka pokrojona w paski – ok. 60 kcal
* 6 łyżeczek hummusu w małym pojemniku – ok. 168 kcal
Hummus posłuży nam jako dip do maczania warzyw.
Obiad: ok.450 kcal lub ok. 434 kcal
Pracujący i studenci ok. 450 kcal
* sałatka nicejska – ok. 250 kcal
* 2 kromki chleba razowego posmarowanego masłem osełkowym ziołowym lub czosnkowym – ok.200 kcal
Przepis na sałatkę TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 434 kcal
* 2 roladki z kurczaka z pietruszkowym pesto z 4 łyżkami sosu – ok. 250 kcal
* szklanka mrożonej zielonej fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* 2 średnie ziemniaki – ok. 130 kcal
Przepis na roladki TU
II Przekąska ok. 210 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, połowy szklanki mrożonych czerwonych owoców, łyżeczki miodu i łyżeczki otrębów owsianych – ok. 210 kcal
Kolacja ok. 240 kcal
* Zielona zupa – porcja ok. 190 kcal
* garść groszku ptysiowego (10g) – ok. 50 kcal
Czwartek ok. 1510 kcal lub 1515 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 394 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 2 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok. 270 kcal
Do owsianki dodajemy:
* łyżkę żurawiny – ok. 38 kcal
* 4 rozgniecione orzechy laskowe- ok. 30 kcal
* 2 pokrojone na kawałki suszone morele – ok. 56 kcal
* szczyptę cynamonu
I Przekąska ok. 201 kcal
* jeden banan – ok.100 kcal
* 2 kiwi – ok. 86 kcal
* szczypta gorzkiego kakao
* łyżka jogurtu naturalnego – ok. 15 kcal
Z owoców przygotowujemy sałatkę. Jogurt mieszamy z kakao i owocami.
Obiad: ok. 401 kcal lub ok. 406 kcal
Pracujący i studenci ok. 401 kcal
* szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego świderki – ok. 200 kcal
* pół cukinii – ok. 45 kcal
* łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego – ok.40 kcal
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* łyżka uprażonych ziaren słonecznika – ok. 56 kcal
* 10 kostek (wielkości kostek do gry – ok. 30 g) chudego sera feta – ok. 30 kcal
Cukinię i paprykę kroimy w paski lub kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty.
Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z cukinią i papryką. Przekładamy do pojemnika. Na wierzch kładziemy uprażone ziarna słonecznika i ser feta .
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 406 kcal
* Tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika – ok. 406 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 220 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
* szklanka soku z samej marchwi – ok. 80 kcal
Kolacja ok. 294 kcal
* serek wiejski 200 g – ok.194 kcal
* kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem osełkowym – ok. 100 kcal
* kiełki rzodkiewki
Piątek ok. 1504 kcal
Śniadanie ok. 450 kcal
* 3 kromki razowego chleba – ok. 240 kcal
* 2 łyżki pasty z wędzonej makreli ( pół makreli mieszamy z jednym jajkiem na twardo ), doprawiamy do smaku – ok. 210 kcal
I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 418 kcal
* 50 gramów kaszy gryczanej (pół woreczka) – ok. 168 kcal
* 4 różyczki brokułów – ok. 15 kcal
* cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku – ok. 50 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* 2 łyżki kukurydzy z puszki – ok.30 kcal
* łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok.80 kcal
* natka pietruszki drobno pokrojona do posypania
* sól, pieprz,
* można skropić octem balsamicznym lub odrobiną sosu sojowego
Kaszę i brokuły gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i zielony groszek. Przykrywamy pokrywką i dusimy 1 minutę. Odkrywamy pokrywkę i do warzyw dodajemy ugotowaną kaszę, pokrojone w kawałki ugotowane brokuły, kukurydzę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy.Doprawiamy do smaku.
Taką sałatkę możemy zjeść zarówno na zimno jak i na ciepło.
II Przekąska ok. 156 kcal
* sałatka z 3 startych na grubej tarce marchewek, jednego jabłka i soku wyciśniętego z połowy pomarańczy – ok. 106 kcal
* sałatkę posypujemy łyżeczką cukru trzcinowego i 4 rozgniecionymi orzechami laskowymi- ok. 50 kcal
Kolacja ok. 340 kcal
* leczo z samych warzyw – porcja wielkości 2 szklanek ok. 180 kcal
* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) – ok. 160 kcal
Przepis na leczo TU
Sobota ok. 1495 kcal
Śniadanie ok. 427 kcal
* jajecznica z 2 jajek (rozmiar L) smażona na łyżeczce klarowanego masła – ok. 227 kcal
* 1 kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem osełkowym – ok. 100 kcal
* szczypiorek do posypania jajecznicy
* szklanka soku pomarańczowego – ok.100 kcal
I Przekąska ok. 288 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* pół łyżeczki miodu – ok. 20 kcal
* jedno jabłko – ok.70 kcal
* pół łyżeczki cynamonu
* łyżeczka otrębów żytnich – ok.8 kcal
* 10 rodzynek – ok. 40 kcal
Jabłko ścieramy na tarce, posypujemy cynamonem. Jogurt miksujemy z miodem i otrębami. Mieszamy z jabłkiem i rodzynkami.
Obiad ok. 380 kcal
* Penne z cukinia, oliwkami i serem niebieskim (400 g)- ok. 380 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 300 kcal
* dwie połówki faszerowanej papryki – ok. 300 kcal
Przepis TU
Niedziela ok. 1349 kcal
Śniadanie ok. 394 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 2 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok. 270 kcal
Do owsianki dodajemy:
* łyżkę żurawiny – ok. 38 kcal
* 4 rozgniecione orzechy laskowe- ok. 30 kcal
* 2 pokrojone na kawałki suszone morele – ok. 56 kcal
* szczyptę cynamonu
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 461 kcal
* 2 gołąbki – ok. 260 kcal
* 2 ogórki kiszone – ok. 14 kcal
* 100 gramów brokułów – ok. 27 kcal
* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) – ok. 160 kcal
Przepis na gołąbki TU
II Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i pomarańczy – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 294 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* garść kiełków rzodkiewki
* kromka chleba razowego z masłem osełkowym – ok. 100 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
Ja idę jadłospisem od początku. Schudłam 3 kilo, czuję się w końcu lekko, koktajle i owoce w pełni zaspokajają moją chęć na słodycze i poprawiła mi się bardzo cera .
Buziaki i życzę Ci miłego dnia. :)
Pozdrawiam Ania,
pomijając że są straszne w smaku to sama chemia,
przy moich sałatkach masz przepisy na sosy, również winegret, ja robię większą ilość w słoiczku i mam na cały tydzień
To super! Skorzystam.
A co z maslem klarowanym? Moge rozpuscic kilka kostek na patelni, tak zeby sie tylko rozpuscily. Przelac przez sito i wlac np do miseczki i jak ostygnie w lodowce ?
Pozdrawiam
Kiedyś czytałam artykuł że jest dość kaloryczna i nienależy jej zbyt często jeść
Nier ukrywam że z tych wszytskich kasz właśnie najbardziej lubię kuskus tylko nie wiem czy mogę ją jeść do oporu :)
100 gramów kaszy gryczanej to 336 kcal, kuskusa 360.
Różnica niewielka :)
Radzę jednak zwiększyć kaloryczność posiłków, gdyż z tego co czytam, niektóre czytelniczki chudną w zastraszającym tempie. Myślę, że ok.200 kcal dziennie.
Pozdrawiam i ściskam gorąco :) :) :)
pozdrawiam :D
W pracy pytała się mnie jedna dziewczyna czy schudłam, bo się głoduję? Odpowiedziałam jej że nigdy nie chodzę głodna (no, chyba że jest taka masakra w pracy, że nie ma szans na przerwę...)
Świetną robotę robisz dziewczyno! Dzięki :)
I przekąska - 10
obiad - 13
II przekąska - 16
kolacja 19 -19:30
9 - II śniadanie - kanapka z warzywami i wędliną lub serem, do tego sok lub jakiś owoc. W Twoim przypadku jeśli idziesz jadłospisem musisz go zmodyfikować. Powiększasz II przekąskę o kanapkę.
około 13-tej już jak jesteś w domu obiad na ciepło.
16-II przekąska
około 19- 19:30 kolacja
Musisz po prostu zmodyfikować poranki.
6- śniadanie
10- I przekąska
13- sałatka
17 - obiad
19 -lekka białkowa kolacja
pozdrawiam Kasia
w sezonie (lato) wydaję nawet mniej
Razowy żytni jest ok :)
Prześlij fotkę :)
nie mogę się już doczekać sezonu !
Monika
inaczej jedz jak masz na rano, a inaczej jak na popołudnie, ważne żebyś jadła regularnie co 3-4 h
a najlepiej jak wyliczysz mu kaloryczność (wzór jest w poście o metabolizmie)
Mieszasz sobie do jakiegos pojemniczka wszystkie składniki ?
Mozesz podać mi tu przepis na mix? Wiem ze moge go znaleźć ale ja korzystam z tel i nie mam wyszukiwarki blogowej :)
a co sadzisz o otrebach zytnich, pszennych i gryczanych ?
Bo Ty w przepisach masz tylko owsiane ?
Xylitol jest ok wg Ciebie ? To tak samo "mierzysz" jak cukier. W sensie ze pol lyzeczki/jedna to jest ok ?
Dziękuję za odpowiedzi . POZDRAWIAM
http://www.qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/07/jak-zgubiam-13-kilo-w-6-miesiecy-odsona.html
W jadłospisach są otręby i żywnie i owsiane. Jestem hak najbardziej na tak. Masa witamin, składników mineralnych i kopalnia błonnika.
xylitol tak, aczkolwiek lepsza jest stewia, musisz smakowo dobrać indywidualnie bo dla mnie smak "słodki" jest ciut inny
Do tej pory uzywalam cukier demerara, ale chcialam spróbować xylitol.
siemie lniane złote jest ok ? I te male ziarenka sie po prostu wrzuca nic sie z nimi nie robi, nie mieli np ?
Dziękuję Ci za odpowiedz :)
warto się przekonać
ale wszystko zależy od sposobu parzenia, jeśli zalejesz wrzątkiem i będziesz parzyła długo to herbata będzie gorzka i cierpka
parzyć należy 3-4 minuty, zalewamy wodą o temp. 80 st czyli wyłączasz czajnik i czekasz 2-3 minuty
Od jakiegoś czasu mianowicie około dwóch tygodni obserwowałam Twój blog, czytałam zgłębiałam wiedzę... nawet zaczęłam jeść mix śniadaniowy. Proszę o odpowiedź czy sałatkę mogę polać sosem na bazie jogurtu greckiego zrobionego według przepisu na sos vinegret zamiast na oliwie.
Pozdrawiam JK
Dodatkowo ciemny makaron ma więcej wartości odżywczych.
* 30 g ok. pół szklanki pełnoziarnistego makaronu np. świderki (suchy przed ugotowaniem)- ok. 102 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym - ok. 110 kcal
* 2 ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę - ok. 14 kcal
* ćwiartka cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę - ok. 7 kcal
* pół papryki pokrojonej w drobną kosteczkę - ok. 30 kcal
* koperek
* łyżka czubata jogurtu greckiego + sól, pieprz kolorowy, kilka kropel cytryny - ok.25 kcal
* 3 łyżki groszku konserwowego - ok. 27 kcal
* sól
Całość 315 kcal
Majonez odradzam bo łyżka majonezu ma 260 kcal .
dzisiaj mój pierwszy dzień z Twoim jadłospisem, póki co jest bardzo smacznie :) Jestem 4 miesiące po operacji kolana i dopiero zaczynam powoli wracam do normalnego funkcjonowania, wcześniej byłam osobą bardzo aktywną. Mam pytanie odnośnie godzin posiłków. Od pn do pt chodzę na rehabilitację, po 5 h dziennie, czasami więcej (10-16). Wstaję o 8-8.30. Czy mogłabyś proszę rozpisać mi godziny o których powinnam jeść poszczególne posiłki ? Z góry dziękuję Tobie za pomoc :)
Pozdrawiam,
Agnieszka
jak długie, o której ?
około 9, po wstaniu - śniadanie
12- I przekąska
15- sałatka - wersja obiadu na zimno
17-18- II przekąska
około 20-tej kolacja
Kolacja to dla mnie coś, żeby zapełnić brzucho do rana. Jogurt, koktajl, "wiosenna" kanapka. Jakaś sałatka z warzyw, ale leczo odpada (choć uwielbiam :) ).
Podoba mi się różnorodność przepisów. Zdarzają się takie ze składnikami przeze mnie znienawidzonymi (np. fasola), ale jest ich tyle, ze zawsze znajdę coś dla siebie :)
ale pokrój kurczaka na plasterki
w USA krowom przed ubojem podaje się kukurydzę, aby mięso było poprzerastane tłuszczem, taki trik hodowców ;)
kukurydza pięknie idzie w boczki ;)
mam pytanie co do jadłospisów, stosując je i ćwicząc oraz ruch 30 minut dziennie nie utyje się?