Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1546 kcal lub ok. 1546 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 388 kcal
* 3 łyżki płatków owsianych mieszamy z łyżką dowolnych otrębów, zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy i odstawiamy na noc – ok. 125 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 2 suszone morele – ok. 56 kcal
* 4 orzechy laskowe – ok. 28 kcal
* 4 migdały – ok. 26 kcal
* 4 truskawki z mrożonki (rozmrożone) – ok. 3 kcal
Płatki zalewamy jogurtem, dodajemy pokrojone w kawałki, lub zmiksowane truskawki, pokrojone w kostkę morele i rozdrobnione orzechy i migdały.
I Przekąska ok. 241 kcal
* kiwi, jabłko, gruszka – ok. 183 kcal
* łyżka rodzynek – ok. 42 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
* cynamon
Owoce kroimy w kostkę. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przynajmniej pół godziny. Mieszamy owoce z rodzynkami. Posypujemy otrębami i cynamonem.
Obiad: ok. 400 kcal lub ok. 400 kcal
Pracujący i studenci ok. 400 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba, posmarowanych łyżką naturalnego serka twarożkowego (każda kromka, w sumie 2 łyżki serka), z sałatą lodową i zielonym ogórkiem – ok. 220 kcal
* sałatka z garści mieszanki sałat, jednego pomidora, 4 rzodkiewek, 10 oliwek i łyżeczki ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni – 100 kcal
* sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek (ilość wielkości łyżki stołowej) i sokiem z cytryny – ok. 80 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 400 kcal
* grillowana pierś z kurczaka na zielonej sałatce z kuskusem – ok. 400 kcal.
Przepis na całe danie TU
II Przekąska ok. 210 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, łyżki otrębów, szczypty gorzkiego kakao, połowy łyżeczki miodu i szklanki czerwonych owoców (owoce jagodowe – maliny, truskawki, jagody) – ok. 210 kcal
Kolacja ok. 307 kcal
* cały bakłażan – ok. 50 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* ząbek czosnku
* puszka pomidorów krojonych bez skórki – ok. 92 kcal
* sól, słodka papryka, pieprz ziołowy,
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* natka pietruszki
* jeden wafel ryżowy – ok. 40 kcal
Na oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę, cebulę i paprykę. Smażymy 2-3 minuty, po czym dodajemy pokrojonego w pół talarki bakłażana i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy i pomidory. Dusimy ok. 10 minut. Posypujemy natką pietruszki .
Wtorek ok. 1543 kcal lub ok. 1551 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 387 kcal
* pół wędzonej makreli – ok. 140 kcal
* 3 kromki razowego chleba – ok. 240 kcal
* kiszony ogórek – ok. 7 kcal
* szczypiorek
Ogórka polecam zetrzeć na tarce i kłaść na kanapkę.
I Przekąska ok. 188 kcal
* 270 g winogron – ok. 188 kcal
Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 440 kcal
Pracujący i studenci ok. 432 kcal
* 4 łyżki kaszy pęczak – ok. 200 kcal
* 100 gramów fileta z piersi indyka – ok. 84 kcal
* zielony ogórek – ok. 23 kcal
* cała papryka – ok. 65 kcal
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* marynata do mięsa – sól, ząbek czosnku, słodka papryka, imbir, koperek, kilka kropel soku z cytryny, łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* koperek
Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony. Lekko wystudzonego fileta kroimy w paski i łączymy z ugotowanym i wystudzonym pęczakiem. Dodajemy pokrojonego w kostkę zielonego ogórka, paprykę i rzodkiewkę. Posypujemy koperkiem.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 440 kcal
* Zielona zupa – porcja ok. 190 kcal
* garść groszku ptysiowego (10g) – ok. 50 kcal
* udko z kurczaka (bez nogi i bez skóry) z wywaru – ok.150 kcal
* sałatka z kapusty, połowy jabłka i łyżki jogurtu naturalnego doprawionego solą i koperkiem- ok. 50 kcal
Przepis na zupę TU
II Przekąska ok. 216 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* szklanka czerwonych owoców – ok. 50 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
Jogurt miksujemy z owocami. Dodajemy otręby i odstawiamy na ok. 5 minut,
Kolacja ok. 320 kcal
* omlet ze szpinakiem – ok. 320 kcal
Przepis TU
Środa ok. 1544 kcal lub ok. 1541 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 368 kcal
* 200 gramów twarożku grani – ok. 200 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* szczypiorek, sól,
* sałata lodowa
* 2 kromki razowego chleba – ok.160 kcal
Twarożek mieszamy ze startą na tarce rzodkiewką i drobno posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowaną pastą smarujemy pieczywo i przykrywamy sałatą.
I Przekąska ok. 250 kcal
* 5 roladek z cukinii – ok. 250 kcal
Przepis TU
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 407 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* sałatka nicejska – ok. 250 kcal (jemy bez pieczywa)
* 4 wafle ryżowe – ok. 160 kcal
Przepis na sałatkę TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 407 kcal
* 2 roladki z kurczaka z pietruszkowym pesto z 4 łyżkami sosu – ok. 250 kcal
* 100 gramów brokułów (gotujemy na parze)- ok. 27 kcal
* 2 średnie ziemniaki – ok. 130 kcal
Przepis na roladki TU
II Przekąska ok. 226 kcal
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* listki bazylii
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
Kolacja ok. 290 kcal
* Zielona zupa – porcja ok. 190 kcal
* 2 garście groszku ptysiowego (20g) – ok. 100 kcal
Czwartek ok. 1580 kcal lub ok. 1585 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok.250 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych 2 łyżkami pasty z ciecierzycy, z zielonym ogórkiem i sałatą – ok. 250 kcal
Przepis na Hummus, czyli pastę z ciecierzycy TU
Obiad: ok. 401 kcal lub ok. 406 kcal
Pracujący i studenci ok. 401 kcal
* szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego świderki – ok. 200 kcal
* pół cukinii – ok. 45 kcal
* łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego – ok.40 kcal
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* łyżka uprażonych ziaren słonecznika – ok. 56 kcal
* 10 kostek (wielkości kostek do gry – ok. 30 g) chudego sera feta – ok. 30 kcal
Cukinię i paprykę kroimy w paski lub kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty.
Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z cukinią i papryką. Przekładamy do pojemnika. Na wierzch kładziemy uprażone ziarna słonecznika i ser feta .
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 406 kcal
* Tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika – ok. 406 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 250 kcal
* 5 roladek z cukinii – ok. 250 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 304 kcal
* 100 gramów fileta z piersi indyka – ok. 84 kcal
* marynata: sól, pieprz, czosnek, natka pietruszki, słodka papryka
* 450 gramów (całe opakowanie) mrożonych warzyw na patelnię z marchewką, fasolką, kukurydzą i cukinią (bez ziemniaków) – ok. 140 kcal
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* natka pietruszki
Fileta nacieramy przyprawami. Smażymy w pergaminie na patelni bez tłuszczu po 2 minuty z każdej strony.
Na oliwie podsmażamy warzywa (nie dodajemy dołączonej przyprawy). Oprószamy solą i pieprzem. Podajemy z filetem. Całość posypujemy natką pietruszki.
Piątek ok. 1563 kcal lub ok. 1551 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 435 kcal
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce klarowanego masła ze szczypiorkiem – ok. 200 kcal
* sałatka z 2 pomidorów i ćwiartki cebuli – ok. 55 kcal
* kromka razowego chleba – ok. 80 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 166 kcal
* 4 łyżeczki hummusu – ok. 112 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
Hummus stosujemy jako dip do maczania warzyw.
Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 420 kcal
Pracujący i studenci ok. 432 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* dojrzała gruszka – ok. 70 kcal
* sok z połowy limonki
* łyżka płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni- ok. 58 kcal
* łyżka oliwy z oliwek – ok. 80 kcal
* całe awokado – ok. 224 kcal
Awokado i gruszkę kroimy w plastry, kładziemy na sałacie skropionej oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 420 kcal
* leczo z samych warzyw – porcja wielkości 2 szklanek ok. 180 kcal
* 3/4 woreczka brązowego ryżu – ok. 240 kcal
Przepis na leczo TU
II Przekąska ok. 210 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, połowy szklanki mrożonych czerwonych owoców, łyżeczki miodu i łyżeczki otrębów owsianych – ok. 210 kcal
Kolacja ok. 320 kcal
* 200 gramów fileta z dorsza – ok. 156 kcal
* 200 gramów warzyw na patelnię z brokułami, papryką, fasolką szparagową – ok. 84 kcal
* pieprz cytrynowy, koperek, sól, sok z limonki
* łyżka oliwy
Dorsza oprószamy solą, koperkiem, pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z limonki. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy 15 minut w temp. 180 st.
Warzywa podsmażamy na łyżce oliwy. Oprószamy solą i posypujemy koperkiem.
Sobota ok. 1604 kcal
Śniadanie ok. 412 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 4 łyżki granoli – ok. 132 kcal
* pół łyżeczki miodu – ok. 20 kcal
* jedno jabłko – ok.70 kcal
* pół łyżeczki cynamonu
* 10 rodzynek – ok. 40 kcal
Jabłko ścieramy na tarce, posypujemy cynamonem. Jogurt miksujemy z miodem i mieszamy z jabłkiem i rodzynkami. Posypujemy granolą.
I Przekąska ok. 336 kcal
* sałatka z 2 plastrów ananasa, jabłka , startej na grubej tarce marchewki, całej pomarańczy (filetowanej) i łyżki ziaren sezamu – ok. 336 kcal
Obiad ok. 456 kcal
* gulasz dyniowo – wołowy – ok. 200 kcal
* 2 ogórki kiszone – ok. 14 kcal
* 70 g (szklanka) suchego pełnoziarnistego makaronu penne – ok. 242 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 300 kcal
* dwie połówki faszerowanej papryki – ok. 300 kcal
Przepis TU
Niedziela ok. 1327 kcal
Śniadanie ok. 380 kcal
* 1 jajko na miękko – ok. 80 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* sałata lodowa
* 2 plasterki chudej szynki drobiowej – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 461 kcal
* 2 gołąbki – ok. 260 kcal
* 2 ogórki kiszone – ok. 14 kcal
* 100 gramów brokułów – ok. 27 kcal
* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) – ok. 160 kcal
Przepis na gołąbki TU
II Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i pomarańczy – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 286 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 6 rzodkiewek – ok. 12 kcal
* szczypiorek
* kromka chleba razowego – ok. 80 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
ostatnio odkryłam też pieprz z kolendrą i to połączenie też bardzo mi pasuje
jeśli chodzi o kaloryczność to zwiększ ją o 200 kcal dziennie czyli zwiększasz najlepiej śniadanie i obiad
ale z jadłospisów mimo iż nie są dietą odchudzającą korzysta wiele osób które chcą schudnąć, a racuchy czy placuszki dla takich osób nie są wskazane bo z reguły ciężko jest im się opanować i zjeść np. 4 sztuki
Teraz już się nie odchudzam tylko chce utrzymać wagę no i nadal się zdrowo odżywiać.
Mam 169 cm wzrostu ważę 55,5 kg, ćwiczę przeważnie codziennie 40 min. Jak myślisz Gosiu zwiększyć tak jak Ty ?
* cała kulka sera mozzarella - ok. 200 kcal
* listki bazylii
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
A mianowicie ilość kalorii całej kulki mozzarelli? z reguły mają wagę 125g lub 250g.
100g ma ~250kcal, przyznam szczerze, że opakowań z 80g mozzarellą nie widziałam, chyba że Twoja kulka jest typu light ;-)
łyżka czy dwie spokojnie możesz zjeść bez obaw jako dodatek do np. sałatki natomiast garść do poskubania to będzie już trochę za dużo jeśli w danym dniu zjadłaś np. awokado lub tłustą rybę
te testy powinien zrobić specjalista który jest po kursie organizowanym przez firmę Cambridge - to ta firma zaproponowała mi wykonywanie testów.
Na własną rękę zakupu nie polecam bo nie zinterpretujesz tego prawidłowo.
uwielbiam owsiankę, ale tylko jak ugotuje ją na gęsto. Czy nie traci ona wtedy swych wartości?
ja też lubię i gotuję na gęsto ;)
Może być tak :
śniadanie około 500
II śniadanie 300
obiad 500
kolacja 300 ?
Nie wiem jak mam to ogarnąć , dodam , że nie mam już czasu na 5 posiłek.
nie pojawiła się dotychczas w jadłospisach ponieważ kładłam duży nacisk na przekonanie wielu osób do owsianki ale niebawem i jaglanka się pojawi ;)
warto zrobić sobie np. kurację spiruliną lub amarantusem a później jeść od czasu do czasu np. raz w tygodniu amarantusa, 2 razy w tygodniu łyknąć sobie spirulinę, a chia dosypać sobie ze dwa razy do czegoś,
tak, możesz robić przerwy, ja też robię,
póki co polecam Ci Nowoczesne Zasady Odżywiania prof. Campbella
później jak już wiemy co i jak i znamy swój organizm liczyć kalorii nie trzeba
Ale zaglądam do Ciebie i podpatruję czasem ile co może mieć kalorii ;)
Pozdrawiam
pierogi leniwe też od czasu do czasu się obronią ;) z masłem i cukrem ..... od wielkiego dzwonu ale raz na miesiąc ok ;)