Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja. Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy. Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
wtorek– łącznie ok. 1470 kcal
śniadanie:ok. 415 kcal
* serek naturalny Bieluch – ok. 191 kcal
* 2 kromki razowego chleba z masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* 12 rzodkiewek – ok. 24 kcal
* liście sałaty
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 100 kcal
* banan – ok. 100 kcal
W dowolnym momencie dnia, kawa :ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 360 kcal
* sałatka z prażonymi migdałami – porcja ok. 360 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 210 kcal
* 300 gram białych winogron – ok. 210 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 315 kcal
* zapiekanka z kaszy gryczanej – porcja ok. 230 kcal
* sałatka z 3 pomidorów i kawałka cebulki – ok. 85 kcal
środa – łącznie ok. 1506 kcal
śniadanie: ok. 350 kcal
* ryż na mleku z bananem i malinami – ok. 350 kcal
W dowolnym momencie dnia, kawa :ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 260 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych masłem osełkowym z sałatą, chudą szynką, plasterkiem pomidora i 3 plasterkami ogórka – ok. 260 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 242 kcal
Sałatka z papryki:
* 1 czerwona papryka – ok. 60 kcal
* 1 żółta papryka – ok. 60 kcal
* 1 pomarańczowa papryka – ok. 60kcal
* 2 pomidory – ok. 52 kcal
* pół malutkiej cebuli -ok. 10 kcal
* kilka listków bazylii
* sól, pieprz
Wszystkie składniki pokroić w drobną kosteczkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem,
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 70 kcal
* 1 jabłko – ok. 70 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 514 kcal
* pulpeciki z łososia w sosie koperkowym – 4 pulpeciki polane sosem koperkowym – ok. 420 kcal
* pół szklanki kaszki kuskus po przyrządzeniu – ok. 80 kcal
* 2 ogórki kiszone – ok. 14 kcal
czwartek – łącznie ok. 1482 kcal
śniadanie: ok. 500 kcal
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce masła – ok. 200 kcal
* 2 kromki razowego chleba z masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
W dowolnym momencie dnia, kawa :ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 70 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 262 kcal
Sałatka grecka :
* pół główki sałaty lodowej – ok. 20 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* pół kulki sera mozzarella niskotłuszczowego pokrojonego w kostkę – ok. 100 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 kcal
* garść liści bazylii
* 1 łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 100 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 480 kcal
* Tagliatelle ze szpinakiem i szynką serrano- ok. 480 kcal
Piątek – łącznie ok. 1508 kcal
Śniadanie: ok. 450 kcal
* 3 kromki razowego chleba (bez masła !!) – ok. 240 kcal
* 2 łyżki pasty z wędzonej makreli ( pół makreli mieszamy z jednym jajkiem na twardo ) – ok. 210 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 70 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 348 kcal
* roladki z grillowanej cukinii – porcja 6 roladek – ok. 348 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 80 kcal
* 2 brzoskwinie – ok. 80 kcal
Kolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 450 kcal
* naleśniki z fetą i szpinakiem – 2 naleśniki – ok. 460 kcal
* szklanka soku jabłkowego – ok. 100 kcal
Sobota – łącznie ok. 1525 kcal
śniadanie: ok. 500 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
* dwie bruschetty z jajkiem – ok. 400 kcal (jedna ok. 200 kcal )
Przekąska (2-gie śniadanie): ok. 165 kcal
* jedno jabłko – ok. 80 kcal
* szklanka soku marchewkowego – ok. 85 kcal
W międzyczasie kawa :ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 200 kcal
Przekąska – ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
Obiadokolacja : ok. 450 kcal
* risotto z dynią i cynamonem – nasza porcja to 1,5 porcji z przepisu – ok. 450 kcal
Niedziela – łącznie ok. 1485 kcal
śniadanie: ok. 340 kcal
* 2 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 90 kcal
* jogurt naturalny z wapniem Tola 250 gram – ok. 150 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na koktajl.
Przekąska: ok. 130 kcal
* sałatka z 4 pomidorów z połową małej cebulki i łyżką jogurtu naturalnego. Oczywiście doprawiamy solą i pieprzem – ok. 130 kcal
Obiad: ok. 450 kcal
* Pierś kurczaka pieczona, podana z sosem grzybowym, brokułami i pure ziemniaczanym
– porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 450 kcal
Popołudniowe słodkości: ok. 360 kcal
*cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
* kawałek tarty sernikowej amaretto – ok. 290 kcal
Kolacja : ok. 205 kcal
* pół główki sałaty lodowej – ok. 30 kcal
* garść liści bazylii
* 2 zielone ogórki gruntowe – ok. 15 kcal
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
Poniedziałek – łącznie ok. 1448 kcal
śniadanie:ok. 394 kcal
*1 bułka grahamka przekrojona na pół i posmarowana masłem osełkowym – ok. 260 kcal
* 150 gram twarożku chudego – ok. 120 kcal
* 7 rzodkiewek – ok. 14 kcal
* szczypiorek
W międzyczasie kawa: ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 100 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 314 kcal
* szklanka ugotowanego pełnoziarnistego makaronu penne – ok. 173 kcal
* 2 łyżki kukurydzy z puszki – ok. 30 kcal
* 6 plasterków szynki z indyka pokrojonej w cienkie paseczki – ok. 105 kcal
* 1 łodyga selera naciowego drobniutko pokrojone – ok. 6 kcal
* sos: 2 łyżki jogurtu greckiego, sól, odrobina cukru, świeży koperek, kilka kropel soku z cytryny – ok. 50 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 80 kcal
* 1 jabłko – ok. 80 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 490 kcal
* potrawka z kurczaka z makaronem i warzywami – porcja ok. 390 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Jeśli chodzi o święta to też jem z umiarem. Spróbuję każdej potrawy ale w małych ilościach.
kolacja 3 h przed pójściem spać