Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja. Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
(piątek, sobota, niedziela, poniedziałek)
Piątek – łącznie ok. 1760 kcal
Śniadanie: ok. 496 kcal
* 3 kromki razowego chleba posmarowane masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 3 plasterki żółtego sera – ok. 170 kcal
* 1 pomidor – ok. 26 kcal
* herbata owocowa bez cukru lub czarna z cytryną bez cukru
* liście sałaty (kaloryczność jest znikoma więc nie piszę )
W międzyczasie: ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 194 kcal
* sałatka z pokrojonych w kostkę 2 kiwi i 2 nektarynek – ok. 194 kcal
Obiad: ok. 550 kcal
* krem z dyni z imbirową nutą (bez groszku) – ok.130 kcal
* pieczone udko z kurczaka – ok. 250 kcal
* 2 ziemniaki – ok. 130 kcal
* mizeria z 3 ogórków i 1 łyżki jogurtu greckiego – ok. 40 kcal
Kolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 450 kcal
* sałatka nicejska ( bez pieczywa !)- ok. 250 kcal
Sobota – łącznie ok. 1739 kcal
śniadanie: ok. 340 kcal
* 2 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 90 kcal
* jogurt naturalny z wapniem Tola 250 gram – ok. 150 kcal
* banan – ok. 100 kcal
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na koktajl.
Przekąska (2-gie śniadanie): ok. 535 kcal
* 2 naleśniki – ok. 340 kcal
* 100 gram chudego białego sera – ok. 80 kcal
* pół szklanki jogurtu naturalnego Tola z wapniem – ok. 75 kcal
* dojrzała brzoskwinia pokrojona w kosteczkę (do serka) – ok. 40 kcal
Bały ser ucieramy z jogurtem. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Smarujemy naleśniki.
W międzyczasie kawa :ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 412 kcal
* 3 gołąbki z przepisu dostepnego tutaj – ok. 390 kcal
* 2 ogórki małosolne – ok. 22 kcal
Podwieczorek: ok. 140 kcal
* koktajl malinowy – ok. 140 kcal
Kolacja : ok. 242 kcal
Sałatka – ok. 242 kcal
* 2 garście roszponki – ok. 20 kcal
* 10 kostek sera feta (ok. 20 gram) – ok. 30 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
Niedziela – łącznie ok. 1852 kcal
śniadanie: ok. 410 kcal
* herbata owocowa lub czarna z cytryną bez cukru
* kromka chleba razowego z masłem osełkowym – ok. 100 kcal
* 2 jajka sadzone z 3 cieniutkimi plasterkami wędzonego bekonu (trzeba go najpierw zesmażyć na suchej patelni a na wytopiony tłuszcz wbić jajka i smażyć pod przykryciem na minimalnym ogniu. Żółtko ma być półpłynne)
Porcja jak poniżej – ok. 310 kcal
Przekąska: ok. 140 kcal
* koktajl malinowy – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 450 kcal
* obiad z przepisu podanego tutaj – porcja widoczna na zdjęciu ma 450 kcal
Popołudniowe słodkości: ok. 450 kcal
* mrożona kawa z bitą śmietaną – ok. 120 kcal
* jeden kawałek czekoladowego brownie z malinami – ok. 330 kcal
Kolacja : ok. 402 kcal
Sałatka caprese- ok. 402 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 cal
* kulka sera mozzarella – ok. 350 kcal
* liście bazylii
Poniedziałek – łącznie ok. 1634 kcal
śniadanie: ok. 424 kcal
* jogurt naturalny Tola 250 gram – ok. 150 kcal
* 2 kiwi – ok. 84 kcal
* 1 nektarynka – ok. 55 kcal
* 3 łyżki miksu śniadaniowego – ok. 135 kcal
W międzyczasie kawa: ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 260 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych masłem z plasterkiem pomidora i chudą szynką – ok. 260 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 340 kcal
Dla tych którzy mają w pracy mikrofalówkę:
* 2 gołąbki, które robiliśmy w sobotę – ok. 260 kcal
* kromka chleba razowego, bez masła – ok. 80 kcal
Dla tych którzy nie mają w pracy mikrofalówki proponuję sałatkę:
* 2 jajka ugotowane na twardo – ok. 160 kcal
* 1 czerwona papryka – ok. 64 kcal
* 1 żółta papryka – ok. 64 kcal
* ćwierć małej cebuli – ok. 8 kcal
* 1 pomidor – ok. 26 kcal
* łyżka jogurtu greckiego light – ok. 15 kcal
Wszystkie składniki kroimy w drobniuteńką kosteczkę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jogurt grecki.
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 90 kcal
* 1 duże jabłko – ok. 90 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 450 kcal
* Leczo z grillowanymi frankfurterkami – porcja widoczna na zdjęciu z wykorzystaniem 4 całych frankfurterek + leczo – ok. 450 kcal
Pozdrawiam,
K.
i może powodować alzheimera, aczkolwiek ja to traktuję trochę z przymrużeniem oka bo trzeba by było rzeczywiście dużo tej herbaty z cytryną pić ;)
pozdrawiam :)
K.
jeśli chodzi o ilość poszczególnych składników np. w obiedzie, odsyłam do jadłospisów, zerknij jak tam jest