Prosty dżem truskawkowy, niskosłodzony o konsystencji gęstego musu.
W sam raz do gofrów (gofry klasyczne i gofry bezglutenowe i bezmleczne ) lub naleśników (przepis na 4 i 8 sztuk) z białym serem. Banalnie prosty w przygotowaniu.
Jeśli nigdy nie robiliście domowych przetworów, zachęcam do zrobienia chociaż z połowy porcji. Wówczas jestem pewna, że w kolejnym roku zrobicie już większą ilość.
Z 3 kilogramów truskawek wychodzi ilość widoczna na zdjęciu.
100 gramów niskosłodzonego dżemu „sklepowego”, ma ok. 152 – 154 kcal.
100 gramów klasycznego dżemu truskawkowego ma ok. 250 kcal w 100 g.
Mój dżem ma 75 kcal w 100 gramach, a mimo to to jest słodziutki.
Składniki:
- 3 kilogramy truskawek
- 200 gramów cukru (szklanka)
- 18 łyżeczek agar-agar
Sposób przygotowania:
- Oszypułkowane, pokrojone w kawałki truskawki wkładamy do garnka. Ogień ustawiamy na minimum (indukcję w skali do 9 na 4 ). Delikatnie podgrzewamy truskawki. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy cukier. Mieszamy.
- Truskawki gotujemy aż staną się miękkie. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy agar-agar, dokładnie mieszamy.
- Gorący dżem wlewamy do słoików. Zakręcamy. Ustawiamy na wieczku do całkowitego wystudzenia. Ja trzymam 12 godzin.