Dzisiejszy wpis jest kolejnym, trzecim już wpisem w cyklu Dieta anti-aging.
Jeśli nie czytałaś poprzednich wpisów, zapoznaj się z nimi przed przeczytaniem obecnego.
Dieta anti-aging część 1 oraz Dieta anti-aging część 2.
Po lekturze części pierwsze i drugiej wiecie już jaki wpływ na tempo starzenia się skóry ma to co jemy, jakie stosujemy leki, w jakim środowisku żyjemy, w jakim stanie emocjonalnym jesteśmy oraz jaki styl życia prowadzimy.
Wiecie dlaczego stan skóry dwóch kobiet będących w tym samym wieku może być tak bardzo różny. Dlaczego jedna z nich może wyglądać bardzo młodo, druga natomiast o wiele starzej.
Na tempo starzenia się skóry i całego organizmu mamy ogromny wpływ i jeśli mamy świadomość tego wpływu, mamy w rękach potężną przeciwstarzeniową broń.
Nie wahajmy się jej używać 😉 Każdego dnia.
Praca nad emocjami, zdrowa, naturalne dieta, unikanie opalania się na skwarkę, opalanie z zastosowaniem filtrów UV, nawodnienie, zdrowy, spokojny sen, oraz pielęgnacja to klucz do zdrowej i młodej skóry.
Temat pielęgnacji też niebawem rozwinę 😉
Dziś przedstawiam Wam kolejnych pięciu wspaniałych. Resweratrol, koenzym Q10, polifenole, roślinne inhibitory mTORC1 oraz zieloną herbatę.
Zanim omówię pierwszego z nich, chcę przywołać bo być może ktoś z Was oglądał telewizyjne reportaże o długowiecznych babciach staruszeczkach? Chudziutkich, siwiutkich, ponad stuletnich, ale z jaką trzeźwością umysłu i werwą.
Jako sekret długiego życia te Panie bardzo często wymieniały brak stresu i lampeczkę winka 😉
Ta teoria ma swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości ponieważ w tym magicznym eliksirze znajduje się magicznie wręcz działający resweratrol 😉
Resweratrol
Naturalny polifenol, związek który poprzez aktywację sirtuin, białek regulujących odporność komórek na stres oksydacyjny, ich żywnotność oraz zdolności regeneracyjne spowalnia naturalne procesy starzenia, zapobiegając utracie elastyczności skóry.
Aktywność enzymów z klasy sirtuin obniża się wraz z wiekiem. Resweratrol poprzez zwiększenie tej aktywności wpływa na poprawę naturalnych procesów naprawczych skóry. Przedłuża życie keratynocytów, działa hamująco na glikację co chroni zawarty w skórze kolagen i elastynę oraz zwiększa odporność skóry na działanie czynników środowiskowych.
Resweratrol wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, neuroprotekcyjne (osłabia toksyczność beta amyloidu w komórkach) oraz hamujące utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszcowych. Ponadto zwiększa produkcję tlenku azotu, hamuje peroksydację lipidów oraz zmniejsza odkładanie się utlenionych LDL w ścianach naczyń co pozytywnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy.
W żywności resweratrol znajdziemy w:
- czerwonych owocach winogron,
- czerwonym winie,
Koenzym Q 10 (CoQ10)
Silny przeciwutleniacz tzw. pierwszej linii, działający fotoprotekcyjnie oraz odgrywający ważną rolę w procesie tlenowego oddychania komórkowego. Jego stężenie w zewnętrznej warstwie naskórka jest dziesięciokrotnie wyższe niż w skórze właściwej.
To związek witaminopochodny, rozpuszczalny w tłuszczach. W organizmie obecny w mitochondriach , głównie w tkance tłuszczowej.
W żywności występuje w:
- tłustych rybach morskich,
- podrobach,
- produktach pełnoziarnistych,
W badaniach na szczurach wykazano, iż suplementacja koenzymem Q10 podnosi poziom homologów CoQ10 w tkankach oraz mitochondriach , zmniejszając przy tym ilość białek stresu oksydacyjnego.
Jeśli nie jecie dużo ryb lub jesteście na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, dla skóry warto rozważyć suplementację koenzymem Q10.
Polifenole
O tym że polifenole wykazują ogromny potencjał antyoksydacyjny, pisałam Wam już wielokrotnie. Związki te chronią DNA przed uszkodzeniem oraz działają fotoprotekcyjnie. Oprócz tego produkty w których występują polifenole to bomba wielu witamin, składników mineralnych, błonnika oraz wody. Działają więc mocno odżywczo i oczyszczająco.
W zależności od liczny pierścieni fenolowych i wiązań między nimi można je podzielić na:
- kwasy fenolowe,
- flawonoidy,
- stylbeny,
- ligniny,
W żywności polifenole występują w:
- winie,
- winogronach,
- czerwonych owocach jagodowych,
- orzechach,
- kakao,
- czerwonych warzywach i owocach,
- zielonej herbacie,
Roślinne inhibitory mTORC1
Kinaza mTOR (kinaza białkowa treoninowo – serynowa) zaangażowana jest w liczne procesy związane z przeżyciem komórek oraz procesem ich starzenia dlatego jej rola w postępowaniu anti-aging jest znacząca. Pełni funkcje regulujące wzrost oraz proliferację komórki, pośredniczy w syntezie wielu białek i lipidów, oraz w procesie transkrypcji i translacji.
Związki pochodzenia roślinnego stanowiące naturalny inhibitor kinazy mTOR1 to:
- resweratrol,
- kurkumina,
- genestin,
Zielona herbata
Bogactwo polifenoli z grupy flawanoli, flawonoidów, proantocyjanidyn oraz kwasów fenolowych stanowiących aż 30% suchej masy.
Związki te hamują aktywność cyklooksygenezy, ekspresję metaloproteinaz, działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo oraz fotoprotekcyjnie.
Dieta anti -aging – przykładowy jadłospis
Poniższy jadłospis jest przykładowym dniem na diecie uwzględniającej produkty bogate w składniki mające działanie przeciwstarzeniowe które omawiałam w całym cyklu anti-aging.
Witaminę C, witaminę E, witaminę A, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, karotenoidy, polifenole,
Dieta jest na 1800 kcal.
Pamiętamy o nawodnieniu, zielonej herbacie, można popijać czystka lub napar z pokrzywy.
Makro: białka 18% (80 gramów), tłuszcze 35% (70 gramów), węglowodany 48% (212 gramów)
Dzień 1
Dzień 2
Źródła:
- Dieta w chorobach skóry, pod redakcją prof. dr hab. n. med. Waldemara Placka
- Dietary sugars intake and cardiovascular health: a scientific statement from the American Heart Association, Rachel K. Johnson, Lawrence J. Appel ,Michael Brands,Barbara V. Howard,Michael Lefevre,Robert H. Lustig,Frank Sacks,Lyn M. Steffen,Judith Wylie-Rosett
- Biochemia Harpera, Robert Murray, Daryl Granner, Victor Rodwell
- Medycyna prewencyjna i przeciwstarzeniowa, nowa specjalność lekarska, Dr nauk med. Magdalena Krzyczkowska Sendrakowska
- Mechanisms of photoaging and chronological skin aging https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12437452
- Komórki macierzyste a starzenie, Halina Waś, Joanna Czarnecka
- Neuropsychologia starzenia poznawczego,Iwona Kołodziejczyk, Pracownia PsychofizjologiiInstytut Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN