Odporność LAST MINUTE, czyli jak wspomóc organizm w dwa tygodnie! Przykładowy jadłospis.
Img

W ubiegły wtorek miał miejsce początek roku szkolnego. Z tej okazji, widząc na termometrze 36 st. C w cieniu, ubrałam koszulową bluzkę bez rękawów z granatowym kołnierzem i biało – niebiesko – granatowe rurki 7/8 z lekkiego żakardowego materiału. Mimo luźnego, przewiewnego stroju, już po kilku minutach na sali gimnastycznej czułam pot na czole i plecach. Z uwagi na fakt, iż syn miał rozpoczęcie o dziewiątej rano, a córka o dwunastej, w szkole spędziłam pół dnia. W drodze do domu szybkie zakupy i padłam jak mucha. Upał był nie do zniesienia. Gdyby nie to, że zaczął się wrzesień, pewnie znów zaczęłabym rozglądać się za klimatyzatorem, którego pewnie i tak bym nie kupiła, bo takowe już dawno temu wymiotło ze sklepów.

Wczoraj minął równo tydzień od tego dnia. I cóż za oknem? 12 st.C, wiatr i deszcz.
Różnica 24 stopni to przepaść. Dla naszego organizmu to szok i jeśli ta temperatura utrzyma się dłużej to za chwilę w paśmie reklamowym pojawią się te wszystkie gripeksy, cholineksy i inne cuda które leczą z grypy po przyjęciu jednej tabletki. Reklama to potrafi dać nadzieję.
Ale do rzeczy. Zimno jednego dnia i ciepło drugiego, ale też zimno rano i ciepło popołudniu to temperaturowa huśtawka, która dla naszego organizmu nie jest obojętna. Za chwilę poskutkuje drapaniem w gardle, kaszlem lub nie daj Boże katarem. Osobiście uważam, że katar to ósma plaga dla ludzkości. Nic tak Cię nie przeczołga, jak zatkany nos. U mnie katar równa się zatkane zatoki. Nie życzę tego stanu nikomu.

Odporność bierze się z brzucha?

To nie żart. Odporność bierze się z jelit. Osiemdziesiąt procent komórek odpornościowych produkowanych jest właśnie tam. To jelita są odpowiedzialne za kondycję naszego układu immunologicznego, a konkretnie bakterie probiotyczne, które tam zamieszkują.
Te tycieńkie żyjątka mają za zadanie chronić nas przed chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i grzybami, które docierają z zewnątrz na przykład z pokarmem. Ochronią pod warunkiem, że będą w przewadze. Jeśli będą w mniejszości, nie poradzą sobie z patogenami, a my zaczniemy podupadać na zdrowiu.

Zainteresowanym tematem jelit polecam książkę Historia wewnętrzna Giulii Enders (recenzja TU).
Na odporność pracujemy cały czas. Latem na jesienną, zimą na wiosenną itd. Flora bakteryjna to jedno, a wchłanianie to drugie. Wchłanianie składników odżywczych odbywa się głównie w jelicie cienkim, a jak wiemy dobrze odżywiony organizm odpłaci nam dobrym zdrowiem. Jeśli zniszczymy kosmki jelitowe, wchłanianie zostanie zaburzone. Mało tego. Nieszczelne kosmki przepuszczą do krwi cząstki pokarmu, które komórki odpornościowe uznają za wrogów. Tak powstaje alergia.

Spadek odporności

Jeśli mamy silny układ odpornościowy, to teoretycznie powinniśmy nie dać się zaskoczyć. Ale u nas kobiet zahuśtają hormony, dojdzie stres, zmęczenie, poranne przemarzniecie na przystanku autobusowym i do tego ktoś na nas nakicha lub nakaszle i zostaniemy zainfekowani. Poczujemy osłabienie i drapanie w gardle.
A może ktoś poszalał w wakacje i te dobre bakterie jelitowe są mocno przetrzewione.

Co zrobić, aby szybko wzmocnić odporność na jesień?
Tak na last minute? 

Do diety musi zostać wprowadzona odpornościowa złota ósemka:
  • witamina D
  • witamina C
  • witamina A
  • cynk
  • selen
  • żelazo
  • rutyna
  • kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3

Witamina D jest kluczowa jeśli chodzi o reakcję immunologiczną organizmu. Dla naszych obrońców, limfocytów T jest jak bacik. Popędza i mobilizuje do działania. Jeśli jej zabraknie usną pod ścianą i na niewiele się zdadzą. Naukowcy twierdzą, że witamina D dla naszej odporności jest ważniejsza niż witamina C. Niestety, niedobory stwierdza się u 9 na 10 badanych osób. Winę za to ponosi niestety nasz klimat. Największą ilość witaminy D organizm wytwarza sam, pod wpływem promieniowania słonecznego. Latem damy radę. Zimą polecam suplementację. My całą rodziną zaczęliśmy suplementację od wczoraj.
Więcej o witaminie D przeczytacie TU.

Źródła w pożywieniu:
  • jajka
  • ser żółty
  • mleko i mleczne przetwory ale zawierające minimum 1 % tłuszczu
  • oleje roślinne
  • tłuste ryby

Witamina C to silny antyoksydant, a każdy mój czytelnik wie, że antyoksydanty są po to, aby nie dać się utlenić, czyli mówiąc kolokwialnie, zaciukać wolnym rodnikom. Silna komórka tak łatwo nie da się załatwić. Przeprowadzono wiele badań, czy witamina C przyjmowana w trakcie infekcji wpływa na skrócenie czasu jej trwania czy nie. Wnioski były niespójne. Generalnie stwierdzono, że nie wpływa. To logiczne. Witamina sama w sobie nie leczy. Ona wspomaga. Jej zadanie to wspomóc komórki, aby były silne i zdolne do walki. Dlatego nie wierzcie w reklamy środków na grypę i przeziębienie z zawartością witaminy C. One nie wyleczą Was z infekcji po jednej saszetce. To blef. Witamina C przed tak. W trakcie już bez znaczenia.

Istotne źródła w pożywieniu:
  • natka pietruszki
  • papryka
  • kiwi
  • pomidory
  • warzywa kapustne
  • maliny
  • żurawina

Witamina A to także przeciwutleniacz uczestniczący w budowaniu odporności. Jej niedobór skutkuje zmęczeniem, bólami głowy, osłabieniem, kruchością włosów i paznokci, a także problemami skórnymi. Tak osłabiony organizm zwiększa podatność na wirusy i bakterie.

Źródła w pożywieniu:
  • dynia
  • śliwki
  • morele
  • pomidory
  • marchew
  • zielone warzywa

Cynk wchodzi w skład osiemdziesięciu enzymów. Wzmacnia odporność i chroni przed bakteriami, wirusami i grzybami.

Źródła w pożywieniu:
  • pełnoziarniste pieczywo i kasze. Szczególnie gryczana.
  • pestki dyni,
  • migdały,
  • biała fasola,
  • zielony groszek,

Selen to także antyoksydant. Wchodzi w skład peroksydazy glutationowej, enzymu broniącego błony komórkowe i czerwone ciałka krwi przed niszczącym działaniem wolnych rodników.
Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.
Uwaga! Selen nie przyswaja się w towarzystwie słodkim. To znaczy że jeśli chcesz zbudować odporność unikaj słodyczy. Dieta bogata w selen zwiększa wydzielanie limfocytów i makrofagów czyli ciałek odpornościowych. Na selen powinny zwrócić szczególną uwagę osoby ze skłonnością do opryszczki.

Źródła w pożywieniu:
  • orzechy brazylijskie,
  • nasiona słonecznika,
  • ryby,
  • czosnek,
  • cebula,
  • brązowy ryż,

Żelazo jest składnikiem hemoglobiny, mioglobiny i wielu enzymów. Jest niezbędne do magazynowania i  transportu tlenu po całym organizmie. Jeśli jest go za mało, dochodzi do spadku stężenia hemoglobiny we krwi i niedotlenienia tkanek. Żelazo jest kluczowe jeśli chodzi o odporność, właściwe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wzrost, rozwój i regenerację tkanek.
Dzielimy je na hemowe (pochodzenia zwierzęcego) i niehemowe (pochodzenia roślinnego). Żelazo hemowe jest lepiej przyswajalne niż żelazo niehemowe, a najlepszą przyswajalność ma żelazo z żółtka jaj.

Dobrym źródłem żelaza są:
  • żółtka jaj,
  • amarantus,
  • tłuste ryby,
  • czerwone mięso, mięso kurczaka i indyka, wątróbka,
  • orzechy,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • sezam,
  • buraki,
  • rośliny strączkowe,
  • zielone warzywa
  • suszone owoce głównie morele, śliwki i rodzynki, daktyle.

Rutyna uszczelnia naczynia krwionośne co ma kluczowe znaczenie jeśli chodzi o wszelkie infekcje. Razem z cynkiem, selenem i wapniem fantastycznie wspomagają odporność co jest wykorzystywane przez przemysł farmaceutyczny i te składniki znajdziemy w wielu preparatach na odporność, grypę i przeziębienie.

Źródła w pożywieniu:
  • kasza gryczana
  • cytrusy

Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 zmniejszają stężenie pochodnych prozapalnych. Ich niedobór skutkuje skłonnością do stanów zapalnych i spadkiem odporności.

Źródła w pożywieniu:
  • oleje roślinne
  • ryby
  • pestki
  • nasiona
  • orzechy
  • żółtka jaj
  • awokado

Odpornościowy dietetyczny kopniak oraz suplementacja

Jeśli pierwsze oznaki jesieni, które aktualnie są naszym udziałem, poskutkowały, iż czujesz się niewyraźnie lub zwyczajnie chcesz dać swojemu układowi odpornościowemu solidnego kopa przez następne dwa tygodnie:
  • tak komponuj posiłki, aby osiem wymienionych przeze mnie składników codziennie znalazło się w Twojej diecie.
  • każdego wieczora rozpuść łyżeczkę miodu w połowie szklanki wody i odstaw na noc. Rano podaj do tego sok wyciśnięty z połowy cytryny i wypij na czczo.
  • zjadaj śniadania!
  • każdego dnia wypij herbatę z czystka. To genialny antyoksydant. Więcej o czystku TU.
  • każdego dnia wypij 50 ml soku z pokrzywy. Można dwa razy dziennie po 25 ml. Bez obaw, sok z pokrzywy nie ma jakiegoś konkretnego smaku. Więcej o pokrzywie TU.
  • każdego dnia wypijaj 50 ml dobrej jakości soku z malin.
  • na te dwa tygodnie odstaw kawę i przerzuć się na yerba mate. Więcej o yerba mate TU.
  • codziennie spożywaj chlorelle. Nie ma znaczenia czy będą to tabletki czy proszek. Chlorella niszczy patogeny czyli wirusy, grzyby, bakterie. Fantastycznie oczyszcza i wspiera rozwój bakterii acidofilnych. Więcej o niej TU.
  • suplementuj witaminę D.
  • trzy razy w tygodniu jedz potrawę z kaszą gryczaną.
  • każdego dnia wypij sok warzywny.
  • każdego dnia wypij koktajl owocowy z dodatkiem błonnika w postaci otrębów lub błonnika witalnego, lub zjedz sałatkę owocową z błonnikowym dodatkiem. Błonnik stanowi podłoże do rozwoju bakterii acidofilnych.
  • postaw tylko na węglowodany z pełnego ziarna.
  • zjedz pięć jajek w tygodniu.
  • dwa razy w tygodniu zjedz rybę.
  • zjedz dwa awokado w tygodniu.
  • na dwa tygodnie całkowicie zrezygnuj ze słodyczy. Chodzi o to aby selen z pożywienia dobrze się przyswoił.
  • pestki, orzechy, nasiona – codziennie.
  • jeśli nie lubisz ryb i nie możesz jeść jajek, codziennie dodawaj do potraw nasiona chia (więcej TU), migdały lub ziarna konopi (więcej TU).

Te zasady dotyczą także dzieci z tym że ilość soku z pokrzywy dla dziecka to 25 ml.

Przykładowy dzień:
Śniadanie:
kanapki z guacamole (przepis TU)
Przekąska:
sałatka z kiwi, brzoskwini i gruszki z nasionami chia i otrębami 
Obiad:
pieczony łosoś z pure z dyni i kaszą gryczaną zmieszaną z pestkami słonecznika i natką pietruszki. 
Przekąska
* sok warzywny
* kanapka z pesto z jarmużu (przepis TU)
Kolacja:
krem z pieczonych pomidorów i papryki (przepis TU) posypany płatkami migdałów.

Przykładowy dzień:
 
Śniadanie: 
* twarożek z papryką (przepis TU) 
* chleb pełnoziarnisty 
Przekąska: 
zielony koktajl z awokado, bananem i natką pietruszki (przepis TU) 
Obiad:
pełnoziarnisty makaron z pesto posypany płatkami migdałowymi
Przekąska:
* sok warzywny
* kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z indykiem, sałatą i kiszonym ogórkiem
Kolacja:
* omlet z warzywami (przepis TU)
Oceń ten wpis

210 komentarzy

AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 10:15
Dziekuję Ci Małgosiu za ten wpis. W moim domu już zagościł katar u córki:(( Zimno rano, deszcz okrutnie padający całymi dniami i efekt jest niestety.
Dieta i odchudzanieDodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:56
Ja mam złoty środek na stany grypowe i przeziębienia.
Należy wycisnąć sok z jednej cytryny, dodać do tego 3 nieduże rozgniecione (starte ząbki czosnku) dla osłody dodać łyżeczkę miodu. To wszystko razem wymieszać i wypić jednym duszkiem. Gwarantuję że na drugi dzień po choróbsku ani śladu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 10:16
Dzięki Gosiu, świetny post. Niby to wszystko wiadomo, ale jak przypomnisz to od razu człowiek wprowadza zmiany w diecie ;)
Mam pytanie, mam bardzo wysoki poziom żelaza, dużo ponad normę, lekarz stwierdził aby się nie przejmować, ale ja się trochę jednak przejmuje, jak mam zrezygnować z amarantus a, zielonych warzyw, orzechów? Czy jeść mnie tych produktów czy może popijać posiłek herbatą?
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 10:26
Popijaj posiłki czarną herbatą. Zmniejszysz wchłanianie.
AnonimowyDodano:  22 Październik 2015 - 1:19
Witaj anonimowy, mam ten sam problem. Zarówno niedobór, jak i nadmiar żelaza są dla organizmu bardzo niekorzystne. Nadmiar żelaza w organizmie, to przyczyna wielu ciężkich zaburzeń metabolicznych, które doprowadzają do niewydolności tkanek i narządów, powodując w ostateczności skrócenie życia, a więc nie możesz tego bagatelizować! Proponuję jeszcze raz zbadać żelazo i ferrytynę i jak nie ma poprawy to udać się do hematologa. Leczenie hemochromatozy jest wyłącznie objawowe.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 10:29
a którą chlorellę w tabsach polecasz?
patrasova
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 10:39
W poście o chlorelli wrzuciłam linki.
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 6:40
możesz raz jeszcze wrzucić link bo w poście nie ma linka a ciekawa też jestem który polecasz. dodam że w moim domu większość twoich zaleceń praktykujemy i póki co choroby nas omijają
Odpowiedz
PawełDodano:  9 Wrzesień 2015 - 10:49
Bardzo dobrze, że piszesz tak konkretnie i rzeczowo. Teraz wiem na co muszę zwrócić uwagę by nie dać się chorobom w okresie jesienno-zimowym :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 10:53
Ekstra wpis! dziękuję :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 10:56
Witam a czy te wszystkie produkty można stosować u dzieci?
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:04
Tak. Poza jerbą zamiast kawy ale dzieci przecież kawy nie piją.
AnonimowyDodano:  11 Wrzesień 2015 - 11:36
Gosia suplementacja wit. D u dzieci mozna??? Vigantal ??? Moja ma 8 lat.
Dodano:  11 Wrzesień 2015 - 17:03
Można oczywiście. Nawet zwykłe kropelki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:04
Gosia świetnie, merytorycznie, ciekawie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:06
Małgosiu w jakiej wodzie rozpuszczać miód- ciepła, gorąca...? Czy ma znaczenie jaki to będzie miód (lipowy, wielkokwiat, itd...)?
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:41
Letnia. Najlepszy jest miód lipowy albo spadziowy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:09
A czy jeśli do wody z miodem dodaję cytrynę od razu i całość odstawiam na noc to popełniam błąd?
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:40
Tak. Z tej cytryny po całej nocy nic już tam nie ma. Dodawaj rano.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:11
Małgosiu,
od jakiegoś czasu stosuję Pani jadłospisy, mam jednak pytanie o pojawiające się często owce na przekąskę. Czy to jest dobry pomysł? Słyszałam dużo opinii o tym, aby nie jeść owoców po godzinie 16:00. Proszę o Pani opinię.

Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:56
W opisie do jadłospisów jest mowa o aktywności. Jeśli pracujemy 8-16 lub 9-17 to ćwiczymy wieczorem i te jadłospisy są przewidziane dla osób ćwiczących wieczorem. Przeczytaj post o posiłkach treningowych a dowiesz się w jakim celu są te owoce.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:13
A czy zamiast chlorelli spirulina będzie ok? Czy to ci innego
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:26
Spirulina też nie jest zła ale chlorella ma lepsze, silniejsze działanie.
Odpowiedz
Joanna GajdzińskaDodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:18
Gosiu, A czy te wszystkie zalecenia można stosować do dzieci? I co sądzisz o soku z kwiatów bzu czarnego? Pomaga w odporności?
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:54
Sok z czarnego bzu tak.
Zalecenia są także adekwatne dla dzieci.
AsiaDodano:  9 Wrzesień 2015 - 13:44
A czy niespełna dwulatkowi również można podawać jakiś syropek witaminowy uwzględniający wypisane w poście witaminy i minerały?
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 17:49
Trzeba zapytać w aptece czy jest jakiś preparat zawierający witaminy tak na wspomaganie o tej porze roku. Ja takie specyfiki traktuje jako taki "kopniak". Potem robię przerwę.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:22
Zalecając suplementację wit. D zalecasz przyjmować ją łącznie z wit. K2??
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:25
K2 nie trzeba.
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:43
Zastanawia mnie dlaczego zatem na blogach dietetyków stojących po stronie diety paleo zwraca się na to tak dużą uwagę, ponoć wit. D bez K2 nic nie zdziała.
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 13:00
To nieprawda.
AnonimowyDodano:  12 Wrzesień 2015 - 22:43
Małgosiu czy mogłabyś krótko, ale coś szerzej napisać dlaczego nieprawda? Nie żebym kwestionowała teraz Twoje słowa, po prostu też z tą opinią o K2 się spotkałam i nawet bym chciała wiedzieć jaki jest kontrargument w rozmowie jak ktoś o tej podwójnej suplementacji wspomina

Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:33
Zapomniałaś o czosnku:) Mnie czosnek w czerwcu uratował przed drugim antybiotykiem. Po infekcji gardła, dwa dni po skończonej antybiotykoterapii ponownie zaczęło boleć gardło, wtedy codziennie wieczorem zaczęłam jeść czosnek, pomogło:)
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 12:59
Wpisałam przy selenie.
AnonimowyDodano:  16 Wrzesień 2015 - 19:52
oki, zwracam honor :)
Odpowiedz
Beata OrlińskaDodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:37
Małgosiu, a jakie mleko najlepsze dla 3 latka?
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 13:00
Ja do 3-roku życia podawałam modyfikowane. Do 1,5 roku obydwoje byli karmieni piersią. Oczywiście inne pokarmy też jedli ale mówię o mleku.
AnonimowyDodano:  11 Wrzesień 2015 - 23:30
A po 3 roku krowie czy roślinne?
Dodano:  12 Wrzesień 2015 - 16:41
Jeśli dziecko nie ma nietolerancji to krowie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:39
Spirulina też dla dzieci może być?
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 17:56
Zależy od wieku.
Odpowiedz
Ilona BDodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:40
Genialny wpis. Gosiu czy polecasz jakiś konkretny suplement z witaminą D ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:44
Polecasz picie wody z miodem i cytryną.
Ja cytrynę wciskam do wody razem z miodem czyli wieczorem. Czy sok z cytryny, który stoi całą noc traci jakieś wartości czy nie ma to znaczenia?
AnonimowyDodano:  10 Wrzesień 2015 - 2:11
Witamina C utlenia się w pół godziny. Potem z tej cytryny to już jest kwaskowa woda.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:51
A jaka dawka D3? dla dorosłej osoby
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:56
Informacje na temat dawki znajdują się w poście o witaminie D. Link jest dołączony w tym poście.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 11:58
A ja cały czas borykam sie z bardzo niskim poziomem hemoglobiny i nikt mi nie jest w stanie pomóc, przez to trace bardzo duzo włosów, Gosiu może mi cos podpowiesz w tym temacie, bo boje sie że już kompletnie wyłusieje.
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 13:01
W zakładce Trochę zdrowia masz post o hemoglobinie.
AnonimowyDodano:  4 Październik 2015 - 11:39
polecam sok z pokrzywy :)
AnonimowyDodano:  16 Październik 2016 - 21:50
Sok, napar z pokrzywy. Całą ciąże unikałam witamin w tabletkach i napar ratował mnie od brania tabletek. Przed ciąża leczylam się u nefrologa i on mi zalecił co najmniej 2 kubki dziennie herbatki z pokrzywy do dzisiaj piję, polubiłam ;-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 12:01
Jaki suplement wit. D stosujesz ? Tran ? Chodzi mi głównie o dzieci ?
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 12:57
Vibovit junior (powyżej 4 lat) i Vibovit uczeń (pow. 8 lat). To kompleks witamin dla dzieci. Tam jest witamina C i cynk i żelazo. Podaje się jedną tabletkę (są do ssania) na dzień. Ja planuje to podawać cały wrzesień a potem zrobić przerwę i wrócić w połowie listopada.
AnonimowyDodano:  11 Wrzesień 2015 - 9:04
Gosiu jestes wspanialym czlowiekiem Nie ja zadawalam to pytanie ale juz nie raz mi odpowiedzialas a wlasciwie zawsze kiedyy pytalam o Vibovicie slyszlam od znajomej pediatry ze najlepszy Mimo ze moglabys odpowiedziec nie raz ze nie jestes lekarzem Podpowiadasz nam ze swojego i swojej rodzinu doswiadczenia A to jest cenne Nie kazdy dzielilby sie tak swoja wiedza A Ty tyle rzeczy podpowiadasz Dziekuje Ania
AnonimowyDodano:  11 Wrzesień 2015 - 10:26
To prawda :)
AnonimowyDodano:  12 Wrzesień 2015 - 22:48
Dołączam się do komplementów :)

Czy mogłabyś się wypowiedzieć na temat suplmentu dla dzieci (wiek 1,5 roku i 3,5 roku) Omega med odporność, skład ma następujący "Miód 75,4%, koncentrat soku pomarańczowego, DHA (kwas dokozaheksaenowy) z alg (Life's DHA) 4%, cholekalcyferol (witamina D3), kwas L-askorbinowy (witamina C), olej słonecznikowy wysokooleinowy, woda, przeciwutleniacz: lecytyna słonecznikowa, mieszanina tokoferoli, palmitynian L-askorbylu. Substancje wzmacniające smak i zapach: koncentrat soku gruszkowego, koncentrat soku cytrynowego; emulgator: polisorbat 20; olejek cytrynowy, aromat naturalny."
Dodano:  14 Wrzesień 2015 - 8:58
Skład ok. Sprawdź tylko co to za miód. Przeważa w składzie i powinien być miodem dobrej jakości.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 13:37
Małgosiu, mam do Ciebie pytanie z zagadnień śniadaniowych. Bardzo często jadam na śniadanie musli z owocami i z jogurtem. Zdarzają się tygodnie, że jem takie śniadanie codziennie. Ostatnio gdzieś mi się rzuciło w oczy, że takie słodkie śniadanie za często nie jest ok, bo się po cichu przyczynia do cukrzycy. Czy jest w tym według Ciebie trochę racji?
pozdrawiam
Ania
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 17:49
To nieprawda i nie przyczynia się do cukrzycy ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 14:43
Malgosiu a czemu pod jednym z komentarzy napisalas ze spirulina nie dla dzieci ja podaje od połowy sierpnia dzieciom po 1tabletce zreszta w poscie o spirulinie pisalas ze mozna dzieciom?
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 17:58
Wszystko zależy od wieku dlatego wolałabym nie pisać ile i czy wolno. Dziecko może być na coś chore, uczulone etc. i potem będzie że " ja powiedziałam". Wolałabym aby przy małych dzieciach decydował jednak pediatra który dziecko zna.
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 22:09
Małgosiu chodzi o 7,5 i 9 latka
Dodano:  10 Wrzesień 2015 - 8:29
Dzieci w tym wielu mogą mniej więcej 30 % dawki dorosłych (9 latek), młodszemu weź 20 %.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 15:59
Małgosiu, czy piszesz diety w chorobach autoimmunologicznych, gdy układ odpornościowy słaby, a jelita nieszczelne? Wielu dietetyków poleca protokół autoimmunologiczny, robiłam podejście Ale trudno zrealizować. Czy Twoje diety też wykluczają tak dużo rzeczy: zboża, strączkowe, piankowe itd. Mam nietolerancję mleka glutenu kukurydziana i jaj.
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 17:52
Tak. Warto zrobić protokół i wtedy go załączyć.
AnonimowyDodano:  19 Wrzesień 2015 - 20:34
A jak się robi taki protokół? Wiem o liście produktów zakazanych - sądziłam, że to tyle. Mogę prosić o wskazówki?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 16:17
Ja mam pytanie o Twój przepis na chleb, czy wklada się go do rozgrzanego piekarnika (mam bez termoobiegu) i na jaki poziom?
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 17:48
Tak. Do rozgrzanego, można bez termoobiegu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 16:46
Witaj Małgosiu! Chciałam zapytać o trawienie mięsa. Pisałaś, że zielone warzywa wspomagają jego trawienie czy podobnie działa np. burak, dynia, pietruszka korzeniowa, zielony groszek gotowany? Nie mogę jeść surowych warzyw źle je toleruje. Czy kasza jaglana (jest zasadotwórcza) pomaga w jego trawieniu czy wręcz odwrotnie? i co sądzisz o łączeniu mięsa z owocami- surowymi. Na pusty żołądek (na śniadanie) mogę je jeść później niestety nie- wzdęci i niestrawność? Czy np kanapka z kurczakiem i koktajl z owoców jest ok?
2. Czy dynię HOKKAIDO- duszoną traktujemy jako warzywo czy owoce? Jest dość słodka;)
3. Czy podczas komponowania obiadu dynię HOKKAIDO traktuję jako warzywo czy węglowodany (zamiennik dla kaszy, ryżu, makaronu, ziemniaków)? Czy np. mięso + kasza + dynia jest ok? Czy raczej dynia zamiast kaszy jako zamienniki?
Z góry dziękuję za odpowiedź:)
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 18:05
Tak działają podobnie, a to za sprawą błonnika. Ty nie możesz surowych więc to działanie będzie osłabione. Dodawaj sobie zatem błonnik witalny do dań z gotowanych warzyw np. buraczków czy pure z dyni.
Kasza jaglana również. Mięso z owocami to nie jest moja ulubiona kombinacja. Owszem czasem zjem ale nie za często.
Jeśli chodzi zestawy śniadaniowe które wymieniłaś to kanapkę z kurczakiem połączyłabym z koktajlem warzywnym lub sokiem z warzyw. A koktajl owocowy z kanapką ale z serkiem.

2 - warzywo
3 - warzywo. Jeśli ta dynia dominuje ten dodatek węglowodanowy niech będzie mały.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 17:53
A herbata z pokrzywy z miodem lipowym i odrobiną soku z cytryny może być ?
Jestem pod wrażeniem ogromnej wiedzy, duzo wynosze z tego bloga, choć jakoś nie przekonują mnie trudno dostepne produkty jak np. spirulina, chrolella :) mimo wszystko jem zdrowiej niż kiedyś, przedewszystkim reguralnie :)
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 18:07
Tak ale pamiętaj że nie dajemy miodu do gorącej herbaty ponieważ traci swoje właściwości w temp. powyżej 40 st.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 17:54
Gosiu czy zalecasz picie wody mineralnej z cytryną i octem jablkowym przed posiłkiem?
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 18:06
Z octem ostrożnie. Przeczytaj post o nim w zakładce Trochę Zdrowia.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 19:17
Małgosiu,duże dawki wit C nie pomagają w walce z przeziębieniem?
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 21:19
Naukowcy twierdzą że nie.
AnonimowyDodano:  10 Wrzesień 2015 - 23:44
Gosiu, a Ty jak uważasz? Czy uważasz, ze jak człowiek, który odżywia się zle, aby uzupełnić niedobory, musi stosować większe dawki witamin niż to jest zalecane? Mam na myśli Wit. z grupy B, Wit. C.
Dodano:  11 Wrzesień 2015 - 8:57
Uważam że jeśli ktoś źle się odżywia i planuje przejść na tę dobrą stronę mocy to aby na szybko się wzmocnić warto zrobić sobie taki witaminowy miesiąc. Ale nie dłużej.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 20:42
Pani Małgosiu ja chciałabym zaczerpnąć Pani porady, czy na 2 śniadanie do pracy można zabrać ( jogurt naturalny ( podwyższona zawartość białka 190 g i do tego gotowaną pierś z kurczaka (60g plus pomidor i połowa papryki?) Nie będzie to za dużo? Jogurt jadam zwykle z łyżeczką prawdziwego kakao. Mam jeszcze pytanie odnośnie kolacji bo też mam z nią problem... zupełnie nie wiem co na nią jeść, chleb i bułki to chyba trochę nie bardzo, kurczak i ser też mi się przejadły.. Omlet z dwóch jaj i warzywkami będzie dobrą alternatywą? Bardzo proszę o Pani poradę..
Dodano:  9 Wrzesień 2015 - 21:21
Można, pewnie.
Jeśli chodzi o kolacje zerknij w przykładowe jadłospisy. Z pewnością coś ciekawego znajdziesz.
AnonimowyDodano:  10 Wrzesień 2015 - 10:24
moim hiciorem są przeróżne zapiekane warzywka, właśnie na kolację, szczerze polecam. uwielbiam faszerowaną cukinię, pomidory, paprykę :) pyszota.
Justi82
AnonimowyDodano:  10 Wrzesień 2015 - 15:59
To jak sobie poradzić Gosiu z niską ilością kwasu solnego w żołądku?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 21:49
Mam problem.Przeglądam systematycznie Twój blog, ale nie tylko Twój... i można zwariować z natłoku sprzecznych informacji. Każdy twierdzi, że promuje zdrowie, ale p.Zięba każe zakwaszać żołądek, jeść tłuszcze zwierzęce, na blogu kierunek zdrowie nie pozwalaja jeść owsianki z białkami, ani cukrami tylko z tłuszczem,nie wolno łączyć węglowodanów z tłuszczem...itp. Jak w tym wszystkim, Gosiu droga, się rozeznać, każda osoba przekonuje do swoich racji. podpiera się badaniami naukowymi, nie chcę wymieniać dalej, ale interesuje mnie Twoje zdanie na temat takich rewolucyjnych teorii, na pewno o nich słyszałaś. Pozdrawiam
Dodano:  10 Wrzesień 2015 - 8:35
To są takie rewelacje aby się wybić. Ja tak twierdzę. To tak jakbym ja powiedziała że nie wolno jeść owsianki bo ma fityniany.I cóż z tego? Ileż tego tam jest. Przecież równoważą to owoce i warzywa jedzone w ciągu dnia. To tak samo ja z teorią niełączenia. Nie ma medycznych uzasadnień co do tej teorii. Enzymy trawienne są tak silne że i z ziemniakiem dadzą radę i z kurczakiem. Zwłaszcza że w innych miejscach przewodu pokarmowego są trawione.
Wiesz ja strasznie nie lubię takich teorii. To są nowe rewelacje a mamy 2015 rok i gdyby te rewelacje były warte świeczki mówiąc kolokwialnie to ludzkość już by dawno wyginęła.
Dzisiejsi 80-latkowie, pamiętający czasy wojny są zdrowsi niż 50-latkowie. Dlaczego ? Bo jedli wszystko ale z umiarem bo w czasach wolny i powojennych jedzenia w nadmiarze nie było. A zakwaszenie jak zaleca Pan Zięba skutkuje ketozą i rozwaleniem sobie nerek.
Pan DUkan też zalecał zakwaszenie dietą białkową i ja prowadzę kilkanaście osób z rozwalonymi nerkami po tej diecie. Zostały mi przysłane te osoby przez znajomego lekarza. Takie są fakty.
AnonimowyDodano:  10 Wrzesień 2015 - 10:22
niestety też nie raz czuję mętlik w głowie, co jakiś czas zostaje "objawiona" nowa prawda na temat zdrowego żywienia, zgłupieć można. dlatego ja postanowiłam nie czytać innych blogów poza Gosią ;) jakoś wierzę, że wszystko co Gosia pisze jest zweryfikowane przez nią i poparte fachową wiedzą i literaturą, no i praktycznym doświadczeniem. poza tym jadłospisy Gosi są na prawdę dobre i proste.
Justi82
AnonimowyDodano:  10 Wrzesień 2015 - 15:57
Zakwaszenie żołądka proponuje p. J.Zięba, nie proponuje zakwaszenia organizmu..
Dodano:  10 Wrzesień 2015 - 20:46
Na jedno wychodzi.
AnonimowyDodano:  11 Wrzesień 2015 - 9:34
Zakwaszenie żołądka to obniżenie poziomu kwasu solnego w żołądku, to co innego niż zakwaszenie organizmu. Czytałaś Gosiu książkę ?
Dodano:  11 Wrzesień 2015 - 9:47
Czytam
AnonimowyDodano:  12 Wrzesień 2015 - 9:37
Małgosiu, ostatnio bardzo modna jest dieta paleo. Co o niej sądzisz? Koleżanki oszalały na jej punkcie i twierdzą, że chudną...
Dodano:  12 Wrzesień 2015 - 16:37
Na Dukanie też się pięknie chudnie. Tylko jakim kosztem. Pomijając efekt jojo, ale kłopoty z nerkami to norma przy tej diecie.
To samo myślę o paleo. Porozmawiaj z koleżankami 4 miesiące po zakończeniu paleo.
AnonimowyDodano:  12 Wrzesień 2015 - 22:21
Już się boję po tym co napisałaś, bo jedna z nich jest na diecie paleo, a ma problemy zdrowotne :( próbowałam je przekonać, że jedzenie samego mięsa z warzywami nie jest mądrym rozwiązaniem, ale nie jestem dla nich wyznacznikiem, bo "jestem chuda i nie wiem co to znaczy się odchudzać". Poleciłam im Twój blog, ale one są zachwycone paleo i ciągle mówią i ideologii tej diety. Może poszukam w internecie opinie osób po tej diecie i o skutkach ubocznych
AnonimowyDodano:  12 Wrzesień 2015 - 22:57
czy planujesz taki post o książkach godnych przeczytania na temat zdrowia, odzywiania? To tak a propos różnych sprzecznych rewelacji

No i czekam też na post o syropie glukozowo - fruktozowym i o powrocie do formy po ciąży ;)
AnonimowyDodano:  14 Wrzesień 2015 - 11:53
Tak, zakwaszenie żołądka, a zakwaszenie organizmu to dwie zupełnie inne sprawy. Zakwaszenie żołądka ma na celu zwiększenie produkcji HCL, jego odpowiednie stężenie (w żołądku pH 1-2 - podręcznik gimnazjum kl I ) umożliwia prawidłowe trawienie białek - "pocięcie" ich na aminokwasy, które organizm wykorzystuje w najlepszy dla nas sposób.
AnonimowyDodano:  14 Wrzesień 2015 - 12:00
Też polecam przeczytanie książki "Ukryte terapie" - J. Zięby; lub choćby posłuchanie wykładów na You tube. Styl co prawda momentami "lekko gawędziarski" ale istotne sprawy są potwierdzone badaniami naukowców. Ze zdumieniem się odkrywa, że to co mówi jest bardzo logiczne. Szkoda, że nie promowane przez lekarzy Proste, naturalne rozwiązania na czasem duże problemy. Na początek przetestowałam prostą płukankę na ból gardła - działa bardzo szybko !
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 23:11
Mam pytania trochę nie na temat, ale liczę na Twoją odpowiedź Gosiu ;)
1) Czy koncentrat z czerwonych buraków trzeba liczyć jako posiłek czy można pić między posiłkami ?
2) Chciałabym wiedzieć co sądzisz Gosiu o zdaniu A.Lewandowskiej na temat sklepowych jogurtów naturalnych ?
Dodano:  10 Wrzesień 2015 - 8:41
1 - chodzi Ci o sok ? Jeśli tak to jeśli nie jesteś na redukcji to nie liczysz.
2 - Nie znam opinii Ani, ale większość sklepowych jogurtów nie ma takich właściwości jak nam się wydaje. Pisałam po tym. Jeśli na jogurcie jest napisane "zawiera bakterie jogurtowe" lub "zawiera żywe kultury bakterii" to taki jogurt nic nam nie daje. Te bakterie nie przejdą bariery jaką stawia kwas solny w żołądku. Jogurt musi mieć dodane szczepy np. Lactobacillus i Bifidobacterium. A takich jest mało. Trzeba czytać etykiety.
AnonimowyDodano:  12 Wrzesień 2015 - 22:58
czy jakieś konkretne marki jogurtów możesz polecić? Jak dotąd kupuję Piątnica taki w zielonym kubeczku - jest bez mleka w proszku
Dodano:  14 Wrzesień 2015 - 8:49
Mleka w proszku się nie bój. Jogurt zawiera go niewiele. Dobry skład ma mały Krasnystaw z wapniem, mała Tola z wapniem (robiona przez Krasnystaw), Bakoma.
PrzemysławDodano:  23 Wrzesień 2015 - 11:43
Wlasnie pije jogurt Tola z wapniem z biedronki i producentem jest OSM Lowicz. Moze cos sie pozmienialo?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2015 - 23:15
Gosiu co mam zrobić jeśli dotąd jadłam za mało np. na 2 śniadanie samo jabłko( i dzienne liczba kcal nie była wystarczająca) i teraz boję się zrobić sobie jakiś koktajl żeby za dużo tych kcal nie było ;/
Dodano:  10 Wrzesień 2015 - 8:43
Jeśli dzienna kaloryczność została znacznie obniżona a wraz z nią obniżyło się tempo metabolizmu należy zwiększać kaloryczność stopniowo.
Nie wiem jaka jest Twoja obecna kaloryczność ale spróbuj dodawać sobie po 100 kcal co tydzień.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Wrzesień 2015 - 9:35
Czym najrozsądniej w przypadku wzmocnienia odporności zastąpić kaszę gryczaną? Niestety problemy z wątrobą eliminują ją z mojego jadłospisu
Dodano:  10 Wrzesień 2015 - 9:46
Jaglaną.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Wrzesień 2015 - 11:17
witam.
3.09 zaakceptowałam wycenę diety. Jak długo muszę czekać na dane do przelewu?
Dodano:  10 Wrzesień 2015 - 13:42
Dane do przelewu otrzymuje się tego samego dnia ale akceptację trzeba wysłać zgodnie z instrukcją z maila czyli "wycenę należy zaakceptować odpowiadając na TEGO maila (jest inna skrzynka e-mail).
Ty wysłałaś zapewne na diety @. Wyślij ponownie ale na adres z otrzymanej wyceny.
AnonimowyDodano:  10 Wrzesień 2015 - 13:50
Wysłałam ponownie, poprzedniego maila również wydaje mi się ze wysłałam poprawnie tzn nie na diety@
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Wrzesień 2015 - 11:17
Gosiu zakręciłam się w temacie jogurtu naturalnego. Wiem, że należy szukać tych z bakteriami Bifidobacterium i wiem, że nie należy kupować tych odtłuszczonych. A co jeżeli jest jogurt z powyższą bakteria ale 0% tłuszczu? Dobry jest czy nie jest dobry? Zgłupiałam w temacie :)
Dodano:  10 Wrzesień 2015 - 13:43
Niestety nie ponieważ jogurt 0% nie ma witaminy D a bez niej nie przyswoi się wapń.
AnonimowyDodano:  10 Wrzesień 2015 - 18:05
Można do jogurtu dodać lyzeczke oleju lnianego, jeśli dodany do tego owoce i otręby to świetna przekaska :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Wrzesień 2015 - 12:12
Ja chcialam sie dowiedziec jakie masz zdanie na temat tych plusow i minusow sokow z sokowirowki i z wyciskarki. Czy to prawda ze wyciskarki lepsze?
Dodano:  10 Wrzesień 2015 - 13:40
Wyciskarki są lepsze, to prawda. Nie utleniają witamin. Ale też nie jest tak że sokowirówka utlenia wszystko i taki sok jest bezwartościowy. Straty są rzędu 25 %.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Wrzesień 2015 - 15:11
PANI GOSIU MAM PYTANKO CZY SOK Z POKRZYWY MOZE WPŁYNĄĆ NA DZIAŁANIE LEKÓW?BĘDĘ WDZIĘCZNA ZA ODPOWIEDZ
Dodano:  10 Wrzesień 2015 - 20:47
O ile mi wiadomo to nie. Ale 100 % pewności nie mam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Wrzesień 2015 - 18:03
Pani Malgosiu, co z przyjmowaniem np. Rutinoscorbin w okresie zwiekszonego ryzyka na zachorowanie?
I co pani myśli o sokach marchwiowych z Biedronki Vitanella. Nie są one 100%, bo maja dodatek cukru, ake czy dla uczaczych się mogą byc czasem jakąś alternatywą, bo ciezko znaleźć sok marchwiowy 100% w rozsądnej cenie
Dodano:  10 Wrzesień 2015 - 20:48
Przyjmowanie rutinoscorbinu profilaktycznie teraz to dobry pomysł. Tych soków z Biedronki nie znam ale jeśli nie mają cukru to myślę że z powodzeniem można się posiłkować.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Wrzesień 2015 - 19:24
Gosiu, a mam takie pytanie. Chodzę na siłownię ok 4 razy w tygodniu po ok 2h, ćwiczenia siłowe + cardio. I w te dni nie mam żadnego problemu z jedzeniem, jem tyle ile wynosi moje zapotrzebowanie, nie odchudzam się ani nie chce przytyć. Mam tylko problem w dni nietreningowe. Wtedy cały dzień jestem głodna, jem tyle ile powinnam, a i tak czuję głód, czasami aż mam takie napady na jedzenie. W dni, w które ćwiczę nie mam aż tak. Czym to może byc spowodowane i jak moge temu zaradzić?
Dodano:  10 Wrzesień 2015 - 20:50
To dlatego że metabolizm działa Ci jak maszyna z uwagi na dużą aktywność w te 4 dni. Spróbuj w dni nietreningowe jeść więcej węglowodanów pełnoziarnistych, bogatych w błonnik i owoców.
AnonimowyDodano:  11 Wrzesień 2015 - 7:36
A wliczać to do bilansu czy po prostu więcej jeść? A to, że organizm zaczął działać jak maszyna to dobrze czy źle? Bardzo dziękuję za pomoc :)
Dodano:  11 Wrzesień 2015 - 8:55
To dobrze bo metabolizm Ci świetnie działa. Tylko pozazdrościć.
Jedz więcej w dni nietreningowe bo wtedy mimo iż nie ćwiczysz to organizm spala.
AnonimowyDodano:  11 Wrzesień 2015 - 17:06
Dziękuję ślicznie za odpowiedź! Pozdrawiam i miłego weekendu :) Podziwiam Cię Gosiu, za to wszystko co robisz! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Wrzesień 2015 - 20:32
Czy makaron pełnoziarnisty jest tak samo wartościowy/zbliżone wartości jak makaron durum (z semoliny ) ?
Dodano:  10 Wrzesień 2015 - 20:45
To dwa różne produkty. Zdrowszy jest pełnoziarnisty.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Wrzesień 2015 - 22:22
Kupiłam ostatnio puszczę mleka kokosowego, po otwarciu zwykle widnieje śmietanka, a pod nią płynna część, u mnie mleczko jest całkiem gęste, przypomina serek mascarpone., trzeba wykladac łyżką. Czy to oznacza, ze jest zepsute?
Dodano:  11 Wrzesień 2015 - 8:56
Nie. Czasem mleka mają oddzieloną wodę, czasem nie. Twój pewnie ma jakiś emulgator dodany w składzie przez co ta woda jest związana a nie oddzielona.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Wrzesień 2015 - 8:24
a osoba na redukcji może pić wodę z miodem i cytryną nie wliczając tego w kaloryczność dnia ?
Dodano:  11 Wrzesień 2015 - 8:54
Może
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Wrzesień 2015 - 12:40
Małgosia,
a jest szansa że napiszesz coś w temacie 50+
np. jak radzić sobie z menopauzą
jakie ćwiczenia
co jeść a czego unikać i o kaloryczności posiłków

pozdrawiam
ania
Dodano:  11 Wrzesień 2015 - 17:01
No pewnie ;)
AnonimowyDodano:  26 Wrzesień 2015 - 19:44
a kiedy ?

:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Wrzesień 2015 - 15:51
Ile razy w sezonie jesienno-zimowym można robić taką kurację wspomagając odporność?
Dodano:  11 Wrzesień 2015 - 16:58
Ja proponuję ją zrobić teraz aby zdążyć przed typowo jesiennymi szarugami.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Wrzesień 2015 - 16:05
witam, które z przedstawianych powyżej suplementów diety można podawać dziecku tak około 2,5 roku? A młodszemu tak około 1,5 roku? Czy planuje Pani post skierowany głownie do najmłodszych (1000 pierwszych dni) z nawigacja jak korzystać z Pani przepisów dla nich?
Karolina
Dodano:  11 Wrzesień 2015 - 17:03
Sok z malin, pokrzywy, czarnego bzu dla maluchów. Dobry skład ma apteczny Sambucol.
Tak, będzie taki post.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Wrzesień 2015 - 17:20
Gosiu a co sadzisz o tanie ?Pozdrawiam Ania
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Wrzesień 2015 - 18:17
Tranie przepraszam za literowke
Dodano:  12 Wrzesień 2015 - 16:41
Nie stosuję, nie polecam.
AnonimowyDodano:  14 Wrzesień 2015 - 20:21
Mogłabyś Gosiu uzasadnić dlaczego nie..., czy chodzi o obciążenie metalami ciężkimi.
Tran zawiera przecież wit. A,D,omega3 więc dlaczego nie?
Dziękuję za odpowiedź.
Dodano:  14 Wrzesień 2015 - 20:44
Wpisz w youtube tran a wyskoczą Ci filmiki.
AnonimowyDodano:  17 Wrzesień 2015 - 9:57
PROSZĘ O FACHOWE UZASADNIENIE. W INTERNECIE JEST DUŻO SPRZECZNOŚCI.
DZIĘKUJĘ
Dodano:  17 Wrzesień 2015 - 10:57
Tran jak wszyscy wiemy jest z wątroby rekina, dorsza etc. Ten który obecnie jest produkowany pochodzi od ryb które są do tego celu hodowane. Polecam pooglądać flimiki w internecie. Jak wyglądają tereny gdzie taka produkcja się odbywa. Jakie problemy skórne i zdrowotne mają ludzie, w tym dzieci które przy takiej produkcji pracują. Wątroba kumuluje wszystko, cały syf stąd ja odradzam jedzenie wątroby zwierząt pochodzących z hodowli masowych.
Tran z ryby stłoczonej w ciasnym zbiorniku i faszerowanej lekami aby w tej ciasnocie nie zdechła nie jest nic wart.
Na opakowaniu tranu nie widnieje napis czy pochodzi od ryby swobodnie pluskającej się w oceanie czy z wielkich hodowli.
AnonimowyDodano:  17 Wrzesień 2015 - 12:48
Małgosiu znasz może preparaty BioMarine i BioCardine firmySCANDINAVIAN LABORATORIES? Podobno są godne polecenia a cena również nie najniższa.

Ponadto Małgosiu jestem wegetarianką (ryby również odpadają), chciałabym uzupełnić moją diet w kwasy omega3 (czy roślinne wystarczą?) oraz alkiloglicerole i skwalen dlatego też myślałam o powyższych preparatach.

W trochę niższej cenie jest Iskial firmy Naturell. Swego czasu Pani w Aptece polecała Polską firmę Gall.

Jakie jest Twoje zdanie na temat niniejszych firm i ich preparatów?
Dodano:  17 Wrzesień 2015 - 15:18
Preparaty znam. Są dobre.
Zerknij w post o omega 3.
Nie porównam tych preparatów ponieważ nie mam składu przed oczami.
AnonimowyDodano:  18 Wrzesień 2015 - 9:57
Małgosiu, czy znasz politykę produkcji BioMarine i BioCardine (podobno poparte licznymi Badaniami!), mam nadzieję, że nie wykorzystuje się tu ryb z produkcji masowej/hodowlanej. Chodzi mi oto czy suplementacja przyniesie efekty zdrowotne i czy warto zainwestować w te preparaty?
Dodano:  18 Wrzesień 2015 - 18:10
Nie znam tych procesów.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 Wrzesień 2015 - 8:03
Małgosiu a 3 latkowi podawać sok z pokrzywy 25ml dziennie i zrobic przerwę, czy mozna kontynuować łyżkę dziennie. Pozdrawiam serdecznie Kasia
Dodano:  12 Wrzesień 2015 - 16:42
3 latkowi łyżeczkę, nawet dłużej można.
AnonimowyDodano:  12 Wrzesień 2015 - 19:27
Dziekuje :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 Wrzesień 2015 - 8:28
Witam Gosiu :) ja mam pytanie trochę nie na temat .. Jak to jest z białkiem - czy białko musi znajdować się w każdym posiłku ? ( w porcji na śniadanie obiad kolacje itp ?)
Dodano:  12 Wrzesień 2015 - 16:38
Nie musi.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Sobota. Człowiek by pospał to wstaje jak do pracy 🤦‍♀️ W lodówce jagody na koktajl i drożdże na planowaną w przyszłym tygodniu domową pizzę. Szybka decyzja- robię jagodzianki 💙 Zapach drożdżowego ciasta w domu, o poranku to zapach radości i szczęścia. To była dobra decyzja 💙 ... Zobacz więcejZobacz mniej

Sobota. Człowiek by pospał to wstaje jak do pracy 🤦‍♀️ W lodówce jagody na koktajl i drożdże na planowaną w przyszłym tygodniu domową pizzę. Szybka decyzja- robię jagodzianki 💙 Zapach drożdżowego ciasta w domu, o poranku to zapach radości i szczęścia. To była dobra decyzja 💙Image attachmentImage attachment

Skomentuj na Facebooku

To najpiękniejszy zapach w domu 😋 a jagodzianki to moje ulubione bułeczki 😍

Piękne buleczki😊

Jesteś gigant 😍💪💪💪Pachnie aż tutaj mmmmm😊

Można przepis na te cudne jagodzianki ? 😊

Wspaniale!!!! Mniam!

Wow wyglądają obłędnie 😊

Gosiu będzie przepis? 🙂 podrzuć proszę 😁

Mniam😋

Też dziś robię jagodzianki. Czekam aż ciasto wyrośnie.

Wygladają apetycznie☺️

Wygladają apetycznie☺️

Można przepis ? :)

Mogę prosić o przepis? Wyglądają obłędnie?

Zrobię jak wrócę do domu!

Czy z braku jagod mozna uzyc konfitur znanej polskiej marki? Smakuja jak domowe a jagody nie sa rozciapane.

Tak też mam podobnie. Chyba wrócę po jagody na targ 💕🌻

Znam ten zapach 😊😊

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej