fbpx
Rozpływająca się w ustach karkówka według sugestii Magdy Gessler
Img

To mięsko to jest hit !
Podczas jednego z odcinków Kuchennych Rewolucji Magda Gessler robiła karkówkę marynowaną w mleku.Generalnie za karkówką nie przepadałam, ale zachęciła mnie euforia gości, którym podano taką karkówkę na kolacji podczas owej rewolucji.W programie nie podała oczywiście całego przepisu, nigdy tego nie robi ,ale mnie wystarczyły jej sugestie i polecenia, jakie wydawała kucharkom. Posklejałam to w całość i spróbowałam w domu.

Karkówkę przyprawiłam po swojemu, obłożyłam cebulą i zalałam mlekiem. W takiej kąpieli spędziła 24 godziny. Później wylądowała na grillu, po czym dusiła się w sosie. Efekt ? Powalający !
Tak zrobionej karkówki jeszcze nie jadłam. Mięso mięciuteńkie, kruchutkie, rozpływające się w ustach.
Spróbujcie !Polecam.
Do mięsa nie dodaję grama tłuszczu. Obsmażane jest na patelni grillowej po wyjęciu z marynaty. W ten sposób tłuszcz, którym poprzerastana jest karkówka wytopi się i już do nie zjadamy.
Mięso dusi się w sosie chrzanowy. Całość świetnie się razem komponuje.

 Rozpływająca się w ustach karkówka według sugestii Magdy Gessler w sosie chrzanowym kaloryczność
Składniki: 
  • 1 kg karkówki (ważna jest jakość mięsa, kupujcie w kawałku, ma być różowa, nie za duża)
  • 3 cebule
  • sól gruboziarnista,pieprz, słodka papryka,kolendra,
  • litr mleka 2%
Przygotowanie:
  1. Karkówkę kroimy na steki. Nacieramy przyprawami, obsypujemy kolendrą. Cebulę kroimy w cienkie krążki.
  2. W wysokim naczyniu układamy mięso warstwami z cebulą tzn. warstwa mięsa – cebula, warstwa mięsa – cebula.
    Rozpływająca się w ustach karkówka według sugestii Magdy Gessler w sosie chrzanowym kaloryczność
  3. Zlewamy mlekiem. Naczynie owijamy folią do żywności i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
  4. Mięso wyjmujemy z marynaty. Steki obsmażamy na patelni grillowej bez tłuszczu !
  5. Obsmażone mięso wkładamy do sosu.
 
 Składniki i przygotowanie sosu chrzanowegoRozpływająca się w ustach karkówka według sugestii Magdy Gessler w sosie chrzanowym kaloryczność
  • 2 czubate łyżki klarowanego masła
  • 4 łyżki mąki
  • pół cebuli
  • pół litra mleka
  • szklanka bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki chrzanu (w zasadzie według uznania)
  • sól, biały pieprz
Przygotowanie:
  1. W wysokiej patelni lub wysokim rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy mąkę i zasmażamy, po czym stopniowo wlewamy mleko wymieszane z rosołem cały czas mieszając trzepaczką.
  2. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję sosu, doprawiamy solą i chrzanem.
  3. Do sosu wkładamy mięso i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 30 – 40 minut.
Rozpływająca się w ustach karkówka według sugestii Magdy Gessler w sosie chrzanowym kaloryczność
Kaloryczność:
Jeden kotlet z karkówki widoczny na zdjęciu ma ok. 130 kcal
Jedna łyżka sosu ma ok. 25 kcal
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Gulasz mięsny w kremowym sosie pieczarkowym

Danie z kategorii "zrób na dwa dni i miej w zanadrzu do odgrzania". Lepiej smakuje odgrzane niż na świeżo. Gulasz Czytaj dalej

WEGE lazania ze szpinakiem i ricottą we włoskim stylu

To danie smakuje latem, Rzymem i włoską kuchnią na Zatybrzu do których niesamowicie tęsknię. Idealnie smakowałoby na świeżych pomidorach, ale Czytaj dalej

Penne zapiekane z cukinią, grillowanym marnowanym kurczakiem, oliwkami i serem niebieskim ! Szybko, smacznie i tylko 380 kcal
Penne zapiekane z cukinią, grillowanym marnowanym kurczakiem, oliwkami i serem niebieskim

Remont na wykończeniu (na szczęście nie na moim 🙂 ) więc już wkrótce tak jak obiecałam będę Wam mogła uchylić Czytaj dalej

Wegetariańskie gołąbki z soczewicą i kaszą gryczaną w aksamitnym sosie pomidorowym

Gołąbki z soczewicą i kaszą gryczaną w aksamitnym sosie pomidorowym to propozycja na wegetariański obiad lub kolację. Pyszne, aromatyczne, sycące. Czytaj dalej

67 komentarzy

AnonimowyDodano:  25 październik 2013 - 11:32
wygląda super
Odpowiedz
Monika DrybanskaDodano:  25 październik 2013 - 11:37
super, na pewno wypróbuję na niedzielny obiad...
pysznie wygląda a i kcal nie odstrasza....
Odpowiedz
Katarzyna MissKateShowDodano:  25 październik 2013 - 11:53
muszę zainwestować w końcu w patelnię grillową :) moja ulubiona wersja karkówki to w ketchupie, majonezie i z serem. Fakt jest to kaloria, ale robię ją od święta (np jak mam gości), a można ją podać z ryżem, kaszą, ale najlepiej pasuje z ziemniakami ;) Może być również z duszonymi warzywami :) Przepis wzięłam od mojej mamy, tu link do niego: http://misskateshow.blogspot.com/2013/02/karku.html

tę również chętnie wypróbuję :)
Odpowiedz
agateqDodano:  25 październik 2013 - 12:00
Magda Gessler ma wiele cudownych pomysłów i trików, wiele z nich wykorzystałam i za każdym razem trafione w punkt! Zazdroszczę jej takiego wyczucia:)
AnonimowyDodano:  25 grudzień 2013 - 14:30
a Ty myślisz, ze to sa jej trick'i i "patenty"? ;) Wyczytala to w książkach. Sam mogę jedna polecić. Najlepsza i najbardziej polecana ksiazka kuchni wloskiej: "Classical Italian Cooking" pani Marcelli Hazan, leciwej Wloszki, która rzetelnie i ze szczegółami opisala w niej większość klasycznych i nie tylko dan kuhni wloskiej. M.in. slynna pieczen ze schabu lub kerkowki z koscia duszona w mleku co daje jej krychosci (brzmi znajomo? ;) Lub rewelacyjny i prosty kurczak z dwiema cytrynami, który zachwyci delikatnoscia. Kto wcześniej myslal, ze zna wloska kuchnie to czytając ta ksiazke zobaczy, ze nie wiedział o niej prawie nic lub bardzo mało. Chociazby jak się robi prawdziwa carbonare a nie makaron ze smietana i szynka jak się zwyklo robic i nazywać tak to danie w Polsce, albo bolognese które nie jest po prostu sosem pomidorowym z mielonym mięsem a i nie je się go wcale nie je się go z makaronem spaghetti tylko z tagiatelle. Z drugiej strony można odkryc, ze wbrew pozora kuchnia Polska jest do wloskiej bardzo podobna :) Wierzcie lub nie ale polski schabowy tez miał swojego wloskiego przodka, a i "nioki" jest bardzo podobne do polskich kopytek :)
AnonimowyDodano:  26 wrzesień 2015 - 0:50
Chyba chodzi o gnocci specjalisto włoskiej kuchni... Haha nioki :D
AnonimowyDodano:  12 luty 2016 - 16:41
Nioki to gnocchi, śmiejesz się a nawet nazwy nie potrafisz napisać poprawnie.
AnonimowyDodano:  20 październik 2016 - 11:27
Gnocchi piszemy nioki czytamy
Też anonimowyDodano:  5 styczeń 2019 - 23:42
A poza tym autor komentarza napisał \"nioki\"w cudzysłowie. Czyli dokładnie wiedział, co pisze.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 październik 2013 - 13:15
nie była pierwsza ,Kuroń w mleku marynował schabowe
AnonimowyDodano:  25 grudzień 2013 - 14:34
a przed Kuroniem inni :) Dzisiaj w kuchni ciężko cos wymyslic co nie było już wymyślone i wielu przypisuje pomysl na cos temu od kogo się go nauczylo, nie zastanawiając się skad tamta osoba to zna, bo bardzo rzadko jest tak, ze sama to wymyslila a nawet jeśli sama dla siebie to wymyslila bo mi się tez tak zdarza to często jest tak, ze już to istniało tylko ta osoba o tym nie wiedziała :)))
AnonimowyDodano:  7 sierpień 2016 - 14:56
masz racje zgadzam sie w zupelnosci z Toba!!Geslerka tez zasiega porad w sprawach kulinarnych pozatym do kazdego programu Kuchennych rewolucji musi sie dobrze przygotowac zeby nie walnac babola!!
Odpowiedz
lightandpleasantDodano:  25 październik 2013 - 14:27
lubię karkówkę, z grilla najlepsza, mniam! ale widzę obok czerwoną kapustę i na nią mam teraz większą ochotę :)
Dodano:  25 październik 2013 - 15:21
też lubię czerwoną kapustę :)
Odpowiedz
toPestka!Dodano:  25 październik 2013 - 18:31
mi się te warzywka podobają ;)
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  25 październik 2013 - 21:19
Ja tez karkowki nie lubie , ale na pewno skusze sie na wersje ekipy Gosia &M. Gessler :)))

Pozdrawiam
Aneta DrężekDodano:  7 luty 2014 - 17:18
sosik idealnie pasuje do karkówki lecz taka moja delikatna sugestia żeby karkoweczke dusic wczesniej zanim do sosu trafi jakies 30 minut i dopiero w sosie 30 wtedy jest idealnie mieka 40 minut to zdecydowaie za mało, jest twarda nie da się kroic nozem, a w sosie 60 minut nie wytrzyma gdyż sos na dnie się przypala(wiadomo maka) i po 60 minutach sosu jest tak mało ze trzeba by dolac wody lub mleka a to przecież było by bez sensu,stralcil by sos caly aromat.
Marlena KalwińskaDodano:  9 luty 2017 - 12:05
Ale w czym ją dusić bez sosu?
Odpowiedz
KarolaDodano:  26 październik 2013 - 17:58
Wiem, że nie na temat karkówki, ale...

Małgosiu, dzisiaj po raz pierwszy (i zapewne nie ostatnio, ale to zobaczymy, jak będzie smakować) upiekłam chleb!!!!! Co prawda nie z twojego przepisu, ale mój wygląda równie pięknie jak Twój. I tak cudnie pachnie :)

Jeżeli chciałabyś to mogę przesłać zdjęcie.

Pozdrawiam serdecznie

Karolina
Dodano:  27 październik 2013 - 14:18
Prześlij oczywiście,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 październik 2013 - 15:25
Malgosiu jaki typ patelni grillowej polecasz?planuje zakup i chcialabym,aby byl trafiony.Magda
Dodano:  27 październik 2013 - 18:50
Ja mam patelnię grillową z Ikei i świetnie mi się sprawdza,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 listopad 2013 - 12:25
Już dwa razy moja rodzina zajadała się karkówką Twojego przepisu.PYCHA!!!! Serdecznie pozdrawiamy z Olszanki.Iwona.
Dodano:  26 listopad 2013 - 13:02
Pozdrawiam Cię Iwonko :) Uściski i do zobaczenia :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 listopad 2013 - 16:22
mam pytanie odnośnie mleka. czy te z marynaty 24 godzinnej z mięsa można wykorzystać do sosu? czy to ma być czyste, nowe mleko? a drugie pytanie to czy jak mleko jest zimne to czy ten bulion ma być również zimny, ostygnięty? czy może być ciepłu? ale wtedy się nic nie zważy? dziękuję za odpowiedź
Dodano:  30 listopad 2013 - 17:30
Mleko musi być "czyste" nie to z marynaty. A bulion zimny .
Pozdrawiam,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 styczeń 2014 - 19:16
Dziś zrobiłam to danie i jest pyszne. Mięso rozpływa się w ustach ale podczas gotowania mleko się zwarzyło. Co zrobiłam źle?
Dodano:  10 styczeń 2014 - 20:00
to wina mleka
Odpowiedz
mostuniaDodano:  21 styczeń 2014 - 17:19
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Odpowiedz
mostuniaDodano:  21 styczeń 2014 - 17:21
Sosik zrobiony! Jest pyyyychaaaaa :) bez karkówki bo mam do tego pieczeń po rzymsku i sałatkę z buraczków
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 marzec 2014 - 21:39
U mnie w domu karkowke marynuje sie w mleku i cebuli tylko 2 godziny, nastepnie jest panierowana, smakuje chrupiaco a w srodku jest soczysta. Polecam!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 marzec 2014 - 18:10
Co robimy z tą cebula z marynaty? Wyrzucamy?
Dodano:  24 marzec 2014 - 19:08
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 marzec 2014 - 7:14
Witaj Małgosiu, wczoraj robiłam karkóweczke , co prawda dziś będę ją dopiero probować ale czy tobie podczas smażenia na patelni grilowej nie paliła się ta patelnia razem z resztkami mleka? bo mi się przypalało troszke a później jak wsadziłam mięsko do sosu to ono nie chciało się zrobić takie mięciutkie i mam wrażenie że jak dziś usiąde do obiadu to będzie cięzko je kroić a siedziałow sosie z 1h. Jaki masz sposób na miękkość tego mięska?
Dodano:  28 marzec 2014 - 7:55
mięsko powinno wyjść super miękkie i kruchutkie, dużo też zależy od samego mięsa (czy np.nie jest ze starego świniaka)
żeby mleko się nie paliło musisz wyjmując karkówkę z marynaty jak najbardziej ją odsączyć, może za duży gaz ustawiłaś że się paliło ?
AnonimowyDodano:  28 marzec 2014 - 8:22
Mięso miałam ze swojego świniaczka więc na pewnoo nie było stare a jeżeli chodzi o gaz to robiłam to na tym najwiekszym palniku ale skręconym do minimum,może rzeczywiście i tak był płomień za duży. może powinnam podsmażać długo na małym palniku.
Fakt mięsa nie odsączyłam jakoś bardzo tylko poprostu wyjęłam z miski i włożyłam na patelnie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 kwiecień 2014 - 15:12
Zrobiłam sos zgodnie z przepisem i jakoś słodkawy wyszedł....
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 lipiec 2014 - 15:21
Witam,
dzis marynuje miesko tylko zastanawiam sie nad kolendra czy nalezy ja rozgniesc?
Dodano:  2 lipiec 2014 - 19:28
ja nie rozgniatam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 lipiec 2014 - 21:48
Robiłam ją wczoraj i wyszła suuuper :) dzięki za przepis :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 listopad 2014 - 18:05
Czy tak zrobioną karkówkę można zamrozić
Dodano:  29 listopad 2014 - 23:35
Można
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 grudzień 2014 - 13:55
Jeśli nie mam patelni grillowej to czy mogę podsmażyć mięso na tłuszczu na patelni teflonowej, potem ewentualnie odsączyć tłuszcz za pomocą ręcznika papierowego???
Dodano:  22 grudzień 2014 - 15:36
Usmaż na zwykłej teflonowej ale bez tłuszczu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 marzec 2015 - 12:22
Witaj Malgosiu. Planuje zrobić ta karkowke na swieta . karmie jednak piersią i trochę obawiam się czy nie wychodzi ona bardzo ostra? Mała ma juz pol roku i jadam potrawy z czosnkiem i cebula bez żadnych problemów a mała nie miała darcia brzuszka. Bardzo ostre wychodzi miesko?
Dodano:  31 marzec 2015 - 19:28
Nie. Nie wychodzi ostre. Zawsze możesz dać mniej przypraw i zrobić wersję delikatniejszą.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 maj 2015 - 6:25
Czy karkówka będzie miękka bez procesu duszenia. Po prostu upieczona na tradycyjnym grillu w ogródku ?
Dodano:  1 czerwiec 2015 - 9:04
tak
Odpowiedz
Paulina StępieńDodano:  14 lipiec 2015 - 9:29
Witam wszystkich :) robiłam tą karkówkę wczoraj na obiad. Według domowników była to "zaje*ioza" :) ja osobiście nie jadam mięs, poza kurczakiem, więc dla siebie według przepisu przyrządziłam również pierś z kurczaka.
Dla mnie pierś była trochę sucha, ale bardzo smaczna.
Jeżeli chodzi o karkówkę, była (podobno :P) mięciutka i pyszna. Moja patelnia grillowa również uległa przypaleniu, jednak to wszystko pozostało na patelni, mięso było czyste.
Jeżeli ktoś nie przepada za intensywnymi smakami, polecam kolendrę zmłotkować/zmielić, dodać jej mniej, albo też zeskrobać ziarenka przed smażeniem.
Uwaga z solą, ja do sosu nie dodawałam soli (dla mnie poziom słoności sosu był odpowiedni po dodaniu rosołu), jednak po uduszeniu karkówki w sosie, stał się on słonawy. Sól z marynaty wygotowała się w sosie.
Oczywiście każdy ma swój smak i gust, jednak dla mnie sos smakował lepiej bez dodatku chrzanu i z tylko odrobiną białego pieprzu. Sosu również przyrządziłam więcej, według uznania dodawałam bulion, masło i mleko. Podałam karkówkę z ziemniakami ugotowanymi w całości, polałam mięsko i ziemniaczki sosem, a na ziemniaki posypałam jeszcze koperek. Przygotowałam również surówkę z marchewki, pora, jabłka i majonezu. Ogólnie rzecz biorąc BAAAARDZO POLECAM!!! :) zrobię to danie jeszcze nie raz, ale według zmodyfikowanego przeze mnie przepisu. POZDRAWIAM :)
Odpowiedz
Paulina StępieńDodano:  14 lipiec 2015 - 9:33
I całość dusilam 1 h 15 min :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 wrzesień 2015 - 20:34
Czy mozna miesa smażyć na normalnej patelni ? Niemam patelni gril . Czy to zmieni smak miesa ?
Dodano:  4 wrzesień 2015 - 21:06
Można na zwykłej.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 listopad 2015 - 12:13
Czy może być zwykle masło? Ewentualnie co innego?
AnonimowyDodano:  9 kwiecień 2016 - 21:57
Ja dodałam zwykłe masło, wszystko wyszło idealnie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 kwiecień 2016 - 21:56
Powiem tak, pycha, pycha i jeszcze raz pycha! Do sosu dodałam troszkę musztardy, wyszedł idealny, tak samo jak karkówka, która wyszła miękka i soczysta. Wreszcie znalazłam idealny przepis na karkówkę :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 wrzesień 2016 - 9:16
Ile czasu smazyc karkowke na patelni grilowej
Odpowiedz
SaraDodano:  2 październik 2016 - 0:02
Czy mozna zamiast mleka uzyc piwa? Syn ma ucUlenie na mleko
Odpowiedz
Monika WDodano:  26 październik 2016 - 15:31
Dobre pytanie i pomysł też dobry :)
Odpowiedz
sajmonDodano:  8 wrzesień 2017 - 12:10
a co z ta cebula z marynaty??
Odpowiedz
SebastianDodano:  9 wrzesień 2017 - 18:12
Witam. Mam pytanko,czy mleko po marynacie można wykorzystać do sosu?
SebastianDodano:  9 wrzesień 2017 - 18:50
Oki już wiem.
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  11 wrzesień 2017 - 8:48
Nie bardzo. Sos będzie wówczas za bardzo cebulowy.
Odpowiedz
PaulaDodano:  6 styczeń 2018 - 18:04
Generalnie wyszlo super, smak sosu naprawde w punkt, ale... Moja karkowka po 40 minutach byla twarda, dusialam ja dluzej, a i tak daleko jej bylo do karkowek, ktore juz przyrzadzalam. Rowniez zamykanie miesa na patelni grillowej srednio sie sprawdzilo. Nastepny razem zamkne mieso na zwyklej patelni, potem poddusze i w polowie duszenia dodam pozostale skladniki. Moze to byla kwestia miesa bądź moze to nie byl moj dzien ;-) w kuchni.. Choć jezeli chodzi o sam smak to bardzo polecam.
Odpowiedz
KcelarekDodano:  16 styczeń 2018 - 19:31
Wypróbowałam, genialne ;-) dziękuję za przepis
Odpowiedz
Agusia :)Dodano:  11 marzec 2018 - 13:23
Pyszne robiłam polecam ;)
Odpowiedz
Smakusia Dodano:  10 czerwiec 2018 - 21:19
Zrobiłam wg przepisu. Było pysznie!
Odpowiedz
MonikaDodano:  15 lipiec 2018 - 19:14
Czy można w ten sposób przyrządzić np. Mięso z szynki?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Stajesz na wagę latem, a tam kilka kilogramów więcej i to z niczego? 😫

Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto? A może nie masz jeszcze diagnozy, ale szereg typowych objawów?
Pozwól, że wyjaśnię Ci dlaczego tak się dzieje.
📍U osób z niskim stężeniem hormonów tarczycy, dochodzi do zwiększonej syntezy, akumulacji i zaburzonej degradacji glukozaminoglikanów w tkankach (szczególnie kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny).
📍Glukozaminoglikany są kluczowym składnikiem macierzy pozakomórkowej i mają silne właściwości higroskopijne, czyli przyciągające i zatrzymujące wodę 😵‍💫😵‍💫.Woda napływa więc z naczyń krwionośnych do przestrzeni międzykomórkowej. Dodatkowo tkanka staje się sztywna i mało elastyczna, co utrudnia przepływ płynów i potęguje zastój😵‍💫😩😩.

📍Co dodatkowo nasila produkcję glukozaminoglikanów? Stan zapalny, więc dieta przeciwzapalna, ale i ilość i jakość snu, poziom stresu, to w jaki sposób się regenerujemy będą miały fundamentalne znaczenie. 
Te czynniki, w szczególności przeciwzapalna dieta: 
➡️ pomogą hamować nadprodukcję glukozaminoglikanów,
➡️ wspierają pracę tarczycy i uszczelniają naczynia, 
➡️ zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ limfy. 

Zasada jest prosta: im niższy stan zapalny, tym mniej zatrzymanej wody, która może nagle zwiększyć Twoją masę ciała o nawet 2-3 kg powodując frustrację, zniechęcenie i spadek motywacji jeśli jesteś w procesie redukcji masy ciała. 

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

429 12
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

619 287
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

484 804

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds