Okres letni sprzyja oczyszczaniu. Jest ciepło, mamy dostęp do świeżych warzyw, owoców i ziół pełnych oczyszczających antyoksydantów. Grzech z nich nie skorzystać.
Na które produkty powinniśmy zwrócić szczególną uwagę?
Woda
Nie ma mowy o jakimkolwiek oczyszczaniu bez udziału wody.
Woda jest składnikiem tkanek, narządów i płynów ustrojowych. Filtruje nerki, usuwa toksyny, złogi oraz szkodliwe produkty przemiany materii. Jest niezbędna do prawidłowej perystaltyki jelit, prawidłowego krążenia krwi i do tego aby tlen, składniki odżywcze i hormony trafiały tam gdzie trzeba.
Optymalna ilość wody przy detoksykacji to 2 litry na dobę.
Cytryna
Woda z sokiem z cytryny pita rano na czczo fantastycznie pobudza perystaltykę jelit. Działa także silnie alkalizujaco i oczyszczająco na wątrobę.
Polecam również mój zielony koktajl oczyszczający (klik).
Natka pietruszki
Zawiera nazywany żywą krwią roślin oczyszczający chlorofil, błonnik, mnóstwo witaminy C, kwasu foliowego, wapnia, potasu, żelaza oraz magnezu.
Działa moczopędnie co sprawia że fantastycznie się sprawdza w kuracjach „zrzucających” zatrzymaną wodę.
Seler
Dzięki działaniu moczopędnemu doskonale odtruwa i oczyszcza przewód pokarmowy ze szkodliwych produktów przemiany materii.Skuteczny przy zaparciach i wzdęciach. Pobudza trawienie oraz usuwa kwas moczowy.
Czerwone owoce – maliny, wiśnie, czereśnie, truskawki
Dzięki działaniu moczopędnemu, bogactwie błonnika oraz antocyjanów fantastycznie detoksykują usuwając szkodliwe produkty przemiany materii.Wysoka zawartość przeciwutleniaczy poprawia stan skóry oraz rewitalizuje cały organizm.
Więcej TU.
Kapusta
Wysoka zawartość witaminy C, błonnika oraz siarki czyni kapustę prawdziwą oczyszczającą bombą.
Błonnik pobudza perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Siarka kapitalnie działa na włosy, skórę, paznokcie i oczywiście wątrobę, wspomagając proces detoksykacji.
Karczoch
Dzięki zawartości cynaryny i inuliny genialnie podkręca metabolizm. Wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i wzdęciom.
Kasza jaglana
Królowa wszystkich kasz. Jako jedyna działa alkalizująco i odśluzowująco dzięki czemu zapobiega gromadzeniu się bakterii, grzybów, złogów i wszelkich zanieczyszczeń.
Pokrzywa
Kolejna oczyszczająca królowa. Picie soku z pokrzywy min. zapobiega obrzękom, oczyszcza organizm z toksyn, neutralizuje wolne rodniki, usuwa kwas moczowy. Więcej o pokrzywie TU.
Buraki
Zawarta w nich betanina usprawnia pracę wątroby i woreczka żółciowego.
Zielenina
Bazylia, kolendra, natka pietruszki, szczypiorek, oregano, szpinak itp.
Fantastyczne źródło chlorofilu, wapnia i błonnika. W procesie detoksykacji najeży jeść najwięcej produktów w kolorze zielonym.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Dzisiaj jadłam płatki jeczmienne na wodzie, do tego słonecznik i wiśnie .. Całkiem ok tylko brakuje mi mleka.
Nigdy nie wiadazalam problemów skórnych z dieta ale zaczęłam odstawiac nabiał a w weekend pofolgowalam i zaczerwienienie i swędzenie jest większe i od dzisiaj zaczynam dalej :) mój cel to jeszcze trzy tygodnie bo początkowo to co drugi dzień miałam jakieś potknięcia, mam nadzieję ze będzie lepiej :)
Być może coś z tym Twoim burakiem było nie tak, że spowodował odruch wymiotny.
I czy będzie post o refluksie?
I czy pyłek pszczeli nie lepszy? np. jeśli chodzi o odporność
woda, łuskane ziarna soi, ekstrakt jabłkowy, fosforan trójwapniowy, maltodekstryna, sól morska, stabilizator: E418, witamina E, ryboflawina, witamina D2, witamina B12
No i kwestia najważniejsza. Czy użyta soja jest bio czy modyfikowana genetycznie z wielkich plantacji?
Zaniedługo wyjeżdżam do Chorwacji i Czarnogóry. Od śniadania/ drugiego śniadania do kolacji będę stołować się 'na mieście'. Co warto wybierać z kuchni śródziemnomorskiej poza sałatkami, owocami morza i rybami? Wiem, że kuchnia śródziemnomorska uchodzi za jedną z najzdrowszych, jednak dla turysty nie jest to takie proste, by liczyć kalorie i zawsze wybierać możliwie najlepiej. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Musli zalewaj mlekiem roślinnym. Jeśli chodzi o sery, twarogi etc. to nie da się tego zastąpić, trzeba po prostu jeść co innego i inaczej komponować dania.
I czy cos polecasz na hemoroidy? i swędzenie odbytu?
Spodziewam się, że w ciągu najbliższych 2-3 tygodni otrzymam od pani wycenę. W związku z tym chciałabym się zapytać czy mogę przesłać jeszcze raz formularz, wypełniałam go w pośpiechu, żeby jak najszybciej go wysłać i zapomniałam dodać kilka istotnych informacji, które mogą wpłynąć na wycenę. Chciałabym się też zapytać czy w przypadku niedoczynności tarczycy potrzebuje pani najnowszych wyników badań czy wystarczy tylko dawka euthyroxu?
Pozdrawiam,
Magda
Jadłaś wiadrami szpinak każdego dnia?
Ja bym się tu na miejscu lekarza porządnie przyjrzała diecie i zrobiła szczegółowe badania.
Póki co pij dużo wody i czystka.
O ile dolegliwości po jedzeniu się zmniejszają to nie mogę się pozbyć tej zgagi chyba od tygodnia :/
Oliwę z oliwek np. olejem rzepakowym, lnianym.
Zamiast pieczonych warzyw użyj zwykłych do sałatki i pozostałe dodatki dołącz.
Utrzymanie homeostazy polega na nieustannej detoksykacji.
Mam pytanie trochę nie w temacie. Pracuje po 12 godzin 14 dni (7 dni i 7 nocy)w ciągu 3 tygodni i potem mam tydzień wolnego i ogólnie nie mogę mieć żadnej rutyny ze względu na moje zmiany. Mieliśmy pogadanke w pracy na temat jak sobie radzić ze zmianami jak jeść itp. Prowadziła to pani dietetyk i namieszala mi w głowie bardzo. Głównie chodzi mi o nocne zmiany do tej pory rano po skończonej pracy nie jadłam śniadania/kolacji tylko szłam spać mój ostatni posiłek był pomiędzy 5 a 6 rano i idę spać ok 9.30-10 jak wstanę jem coś lekkiego można powiedzieć że to moje śniadanie a główny posiłek jem o 10 wieczorem na przerwie. Upraszczając porostu odwróciłam sobie posiłki tak jakby noc była dniem i większość z moich kolegów z pracy robi tak samo. Pani dietetyk natomiast powiedziała ze to ze pracujemy w nocy nie powinno wpływać na sposób dobierania posiłków czyli rano po przyjściu z pracy śniadanie i spać a potem po 6-7 godz spania czyli ok 5 po południu zjeść normalny obiad jako pierwszy posiłek, a później w ciągu nocy jeść lekkie sałatki ewentualnie zupę. Jakoś mi to średnio pasuje. Kto się myli ja czy pani dietetyk? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
Mam pytanie: chciałabym trochę modyfikować jadłospisy - tzn. w ciągu całego tygodnia zrealizować wszystkie posiłki, ale przykładowo we wtorek zjeść przekąskę z czwartku, w poniedziałek z piątku, we wtorek i środę zjeść ten sam obiad, żeby nie gotować dwa razy. Czy jesli zrobię tak, a zachowam kaloryczność, to coś się stanie?
Słodzę je ksylitolem albo wcale (w zależności od jabłek). Mam w domu duże zapasy i się zastanawiam czy warto jeść np posypane cynamonem
Nietolerancje są najczęstszą przyczyną zaparć u dzieci i jeśli jakiś pokarm mu szkodzi, a je go, to będziecie walczyć z wiatrakami.
Jeśli nie wyjdzie nietolerancja to IgA,IgG, IgE na robaki z krwi.
Absolutnie odstaw wszelkie słodycze, słodkie soki etc.