Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
PONIEDZIAŁEK ok. 1525 kcal lub 1516 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 453 kcal
* jajecznica z 2 jajek (rozmiar L) smażona na łyżeczce klarowanego masła lub oliwy z oliwek – ok. 227 kcal
* szczypiorek do posypania
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* pomidor pokrojony w kostkę z odrobiną soli i pieprzu – ok. 26 kcal
I Przekąska ok. 180 kcal
* szklanka soku z samej marchwi – ok. 80 kcal
* banan – ok. 100 kcal
Obiad: ok. 419 kcal lub ok. 410 kcal
Pracujący i studenci ok. 419 kcal
* 70 gramów brązowego ryżu (ok.2/3 woreczka woreczka) – ok. 224 kcal
* pół cukinii – ok. 45 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku – ok. 50 kcal
* 1 kiszony ogórek – ok.7 kcal
* ćwierć cebuli – ok. 7 kcal
* 1 łodyga selera naciowego – ok. 6 kcal
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* zielona pietruszka
* sól, pieprz, sos sojowy (opcjonalnie),
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, selera naciowego i cukinię. Dodajemy zielony groszek. Przykrywamy na 2-3 minuty (w tym czasie rozmrozi się). Warzywa mieszamy z ugotowanym ryżem, pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością sosu sojowego.
Jemy na zimno lub na ciepło.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 410 kcal
* Krem z kalafiora z prażonymi płatkami migdałów – porcja ok.300 ml razem z 2 łyżkami prażonych migdałów – ok. 260 kcal
* do zupki wrzucamy pokrojone w kawałki udko z kurczaka (bez nogi) na którym gotował się wywar na zupę – ok. 150 kcal (resztę kurczaka z wywaru odkładamy na jutro)
Przepis na zupkę TU
II Przekąska ok. 140 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, kilku truskawek (z mrożonki) , 1 łyżeczki otrębów owsianych, 1 łyżeczki siemienia lnianego mielonego oraz połowy łyżeczki gorzkiego kakao i odrobiny wanilii – ok. 190 kcal
Kolacja ok.333 kcal
* 100 gramów chudego twarogu – ok. 113 kcal
* garść kiełków rzodkiewki
* 4 łyżki jogurtu naturalnego – ok. 60 kcal
* sól do smaku
* 2 kromki razowego chleba – ok. 160 kcal
Twarożek mieszamy z jogurtem. Doprawiamy do smaku. Można posypać kiełkami i zjeść w towarzystwie chlebka lub posmarować twarożkiem kanapki i posypać kiełkami.
Wtorek ok. 1525 kcal lub 1523 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 300 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych cienko masłem osełkowym, z sałatą, papryką i 2 plasterkami chudej szynki – ok. 300 kcal
Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 430 kcal
Pracujący i studenci ok. 432 kcal
* 2 garście sałaty lodowej lub mixu sałat
* cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
* jedna starta na grubych oczkach marchewka – ok. 12 kcal
* 10 oliwek – ok. 40 kcal
* pół kulki sera mozzarella – ok. 120 kcal
* listki bazylii
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* garść (ok.25 gramów) grzanek zrobionych z pełnoziarnistego chleba – ok. 100 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 430 kcal
* risotto z kurczakiem (użyj z wczorajszego wywaru) i zielonymi warzywami -porcja ok. 370 gramów – ok. 430 kcal
Przepis na risotto TU
II Przekąska ok. 70 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Kolacja ok. 348 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny – ok. 38 kcal
* 1 kromka chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 25 kcal
Środa ok. 1560 kcal lub 1564 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 390 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy łyżeczkę miodu (prawdziwego) i łyżeczkę gorzkiego kakao – ok. 50 kcal
I Przekąska ok. 280 kcal
* 2 pomarańcze (robimy pomarańczowego jeża) -ok. 210 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 446 kcal lub ok. 450 kcal
Pracujący i studenci ok. 446 kcal
* szklanka suchego pełnoziarnistego makaronu penne – ok. 240 kcal
* 50 gramów wędzonego łososia – ok. 80 kcal
* pół startej na grubej tarce marchewki – ok. 6 kcal
* łyżeczka płatków migdałowych – ok .35 kcal
* 2 suszone pomidory z oliwy – ok. 85 kcal
* koperek
Suszone pomidory z oliwy kroimy na kawałeczki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy płatki migdałowe,startą marchewkę i drobno pokrojonego łososia. Prażymy 2-3 minuty. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Posypujemy koperkiem.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 450 kcal
* Makaron tagliatelle z łososiem i warzywami – porcja ok. 400 gramów – ok. 450 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 150 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
* szklanka soku marchwiowego – ok. 80 kcal
Kolacja ok. 294 kcal
* serek wiejski 200 g – ok.194 kcal
* 1 kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem osełkowym – ok. 100 kcal
* kiełki rzodkiewki
Czwartek ok. 1565 kcal lub 1562 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 405 kcal
* 3 kromki razowego chleba posmarowane cienko masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 3 plasterki żółtego sera – ok. 105 kcal
* kilka plasterków ogórka zielonego lub kiszonego
I Przekąska ok.227 kcal
* serek typu Bieluch – ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli
* 3 marchewki pokrojone w słupki – ok. 36 kcal
Serek mieszamy z przyprawami. Mamy dip do maczania słupków marchewki.
Obiad: ok. 453 kcal lub ok. 450 kcal
Pracujący i studenci ok. 453 kcal
* 100 gramów fileta z kurczaka marynowanego i smażonego w pergaminie – ok. 130 kcal
Przepis na kurczaka TU – Kurczaka studzimy całkowicie i kroimy w paski
* 2 garście sałaty lodowej
* pomidor – ok. 26 kcal
* cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
* 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika – ok. 112 kcal
* sos: pół kubka jogurtu naturalnego (125 g), koperek, mały ząbek czosnku, sól, pieprz kolorowy – ok. 75 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 450 kcal
* 200 gramów fileta z kurczaka marynowanego i smażonego w pergaminie – ok. 260 kcal
Przepis na kurczaka TU
* mrożonka warzyw na patelnię z cukinią, fasolką i ziemniakami – pół opakowania tj. ok.225 gramów – ok. 110 kcal
* łyżka oliwy lub oleju rzepakowego do podsmażenia warzyw – ok. 80 kcal
* sól, słodka papryka, koperek,
II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao – ok. 190 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 290 kcal
* 50 gramów kaszy gryczanej – 168 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* ćwiartka cebuli – ok. 7 kcal
* 4 różyczki brokułów – ok. 15 kcal
* 2 łyżki kukurydzy – ok. 30 kcal
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal
* szczypta imbiru, słodkiej papryki, soli i pieprzu
* kilka kropel sosu sojowego (opcjonalnie)
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę . Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, kukurydzę, ugotowane brokuły pokrojone w kawałki i przyprawy. Mieszamy. Dodajemy kilka kropel sosu sojowego.
Piątek ok. 1558 kcal
Śniadanie ok. 430 kcal
* omlet z wędzonym łososiem i szczypiorkiem – ok. 250 kcal
* pół grahamki (55 g) posmarowanej cienko masłem osełkowym – ok. 180 kcal
Przepis na omlet TU
I Przekąska ok. 150 kcal
* szklanka soku marchwiowego – ok. 80 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 410 kcal
Pracujący i studenci oraz osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco tym razem to samo 🙂 – ok. 410 kcal
* sałatka z prażonymi migdałami i różnościami – ok. 360 kcal . Przepis TU
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
II Przekąska ok. 220 kcal
Koktajl:
* szklanka kefiru – ok.80 kcal
* szklanka mieszanki owoców z mrożonki (ja kupuje jagody, maliny i truskawki- owoce oczywiście trzeba rozmrozić) – ok. 40 kcal
* banan – ok. 100 kcal
Kolacja ok. 348 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny – ok. 38 kcal
* 1 kromka chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 25 kcal
Sobota ok. 1558 kcal
Śniadanie ok. 340 kcal
* naleśnik Suzette 1 sztuka – ok. 240 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis na naleśniki TU
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera naciowego i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad I-sze danie: ok. 250 kcal
*zupa krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki – porcja 300 ml – ok. 250 kcal
Przepis na zupę TU
II-gie danie ok. 492 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej – ok. 163 kcal
* 100 gramów mrożonej włoszczyzny w paski – ok. 32 kcal
* ćwierć cebuli – ok. 7 kcal
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* jedna roladka z 3 łyżkami sosu – ok. 210 kcal (roladki będą również na niedzielę)
Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy włoszczyznę, solimy, dusimy pod przykryciem. Dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną. Mieszamy.
Przepis na roladki TU
Kolacja ok. 376 kcal
* tatar z wędzonego łososia, awokado i różowego imbiru – ok. 200 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
* pół kulki mozzarelli – ok. 100 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* listki bzylii
Przepis na tatar TU
Niedziela ok. 1344 kcal
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 205 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera naciowego i buraka – szklanka ok. 100 kcal
* jedna pomarańcza – ok. 105 kcal
Obiad : ok. 520 kcal
* dwie roladki z 4 łyżkami sosu – ok. 370 kcal
* 5 różyczek brokułów – ok. 20 kcal
* 2 ziemniaki – ok. 130 kcal
Kolacja ok. 244 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* kiełki rzodkiewki
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
Dziękuję Ci za pracę jaką wkładasz w tego bloga :)
Pozdrawiam
A w pracy dzisiaj kolega z okazji walentynek pączkami częstuje, ale ja twarda jestem i marchewkę wcinam :)))
Porcje są wystarczające -czasami nie jem 5-go posiłku, bo już nie mam na niego miejsca.
Przepisy są super -moja rodzina wcina je razem ze mną i robi furorę więc wizja zdrowego żywienia zaowocuje nie tylko poprawą mojej figury i samopoczucia (mam taką nadzieję), ale też zdrowiem moich najbliższych...zupka krem super -proszę więcej przepisów na takie zupy i koktajle owocowo -warzywne...:-)
Tak trzymaj Małgosiu!
Jesteś wspaniałą kobietą:)
Dzięki twojemu blogowi czuję się silniejsza:)
dziękuję:)
Zupy nie są kaloryczne. Pod warunkiem oczywiście że nie są zawiesiste od mąki.
Niestety nie mieszkam w Polsce, a tam gdzie mieszkam takie jedzenie to prawdziwy rarytas - gdybym chciała tak jeść wydawałabym dwa albo i trzy razy więcej na samą siebie, a gdzie tam jeszcze narzeczony! ;) Nie mogę sobie na to niestety pozwolić. Ale nie chodzi o to. Chodzi o fakt, że w 2009 roku od stycznia do kwietnia schudłam 24kg - jeździłam na rowerze stacjonarnym i robiłam A6W, i wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, że nadal jestem dla siebie zbyt otyła i nie tylko dla siebie bo również moje BMI na to wskazuje, a przede wszystkim chcę schudnąć do naszego ślubu, do którego mam jeszcze mnóóóóóstwo czasu, ale lepiej próbować teraz niż na ostatnią chwilę. ;) Teraz wyprowadziłam się zagranicę i ćwiczę z Ewą Chodakowską (dopiero ponad 4 tygodnie i nie zamierzam się mierzyć póki nie skończę piątego tygodnia, ważyć się nie mogę bo po prostu wagi nie mam), ale chodzi o sam fakt, że w 2009 roku nie stosowałam praktycznie żadnej diety - jadłam mniej, ale wszystko to co było w domu i co rodzice na obiad zrobili. Stąd moje pytanie, czy da się schudnąć nie stosując aż tak, w pewnym sensie - nie chcę zostać źle zrozumiana, wymyślnego jadłospisu?
Czytając posty odchudzających kobiet widzę jak narzekają, że nie potrafią porzucić słodyczy (ja ich wcale nie jem), słodkich napojów gazowanych (których ja wcale nie piję, bo nie lubię), już o fast foodach nie wspominając bo od bardzo dawna ich nie jem. Staram się cały czas zdrowo odżywiać, jeść regularnie a jednak mi nie wychodzi. Zastanawiam się zatem w czym rzecz i może Ty mi w znalezieniu odpowiedzi pomożesz. :)
Pozdrawiam serdecznie!
Jadłospis nie jest wymyślny, zawiera np. kasze, warzywa, jogurty, chude mięso, owoce, ziarna czyli samą naturę.
Jeśli chcesz schudnąć ważne jest abyś wróciła do natury. Odrzuciła żywność przetworzoną, z konserwantami, gotowe dania, dania typu fix, tłuste mięsa. Ważny jest sposób przygotowania potraw bo nawet z najzdrowszych składników można zrobić tłuste, ciężkostrawne danie.
Potraktuj moje jadłospisy jak inspirację. Zobacz jak są ułożone dania w ciągu dnia. Jakie są proporcje. Korzystaj z tych dań do których z łatwością dostaniesz składniki.
Polecam i zobaczysz że nie wydasz więcej niż normalnie :)
Dzisiaj zdałam sobie sprawę, że chyba wszystkie spodnie jakie mam lecą mi już z tyłka ;)
Pozdrawiam, Ewelina.
Odrzucić chemię, konserwanty, półprodukty, fix-y i inne dziwne twory współczesności.
To od tego tyjemy i mamy problemy ze zdrowiem.
Przerobiłam to na własnej skórze. Ogromnie mnie cieszą Wasze przemiany i efekty.
To dla mnie sygnał, ze to co robię ma sens :)
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę udanego weekendu :)
A tak na serio. Stosuje Twój jadłospis od 1-go tygodnia(czasem coś zmieniam ale niewiele)
i schudłam jak narazie 3,5 kg:) Wielkie dzięki że jesteś i że odnalazłam Twojego bloga:)
Pozdrawiam
Sabina
pysznie pysznie !!!
teraz juz nie będzie tak latwo....
5 posiłków, małe porcje,
chociażby małe kiwi lub szklanka soku warzywnego jako przekąska
Spróbuj nad tym zapanować tzn. aby nie objadać się po kokardę. Naszykuj sobie tyle ile powinna wynosić Twoja porcja. Jedz powoli, nie pochłaniaj. Skup się na jedzeniu, delektuj się.
Jak lubisz kwaśne kupuj sobie kiszoną kapustę. Bakterie probiotyczne które zawiera pomogą Ci na wzdęcia.
Na wzdęcia pij miętę, zieloną herbatę, jedz jogurty naturalne z siemieniem lnianym który fantastycznie likwiduje gazy.
dodawaj do jogurtu i koktajli,
Łososia kupuję albo świeżego, fileta albo wędzonego na zimno.
Staraj się tego pilnować.
szukam jadłospisu 1700 kcal na tydzień. Szukam, szukam i nie mogę znaleźć. :/ Trafiłam na twój blog przez jakieś forum. Sama potrzebuję 1700 kcal do bezpiecznego powrotu z niskokalorycznej diety, natomiast czytałam, że można na tym schudnąć. Ty głównie publikujesz jadłospisy na 1200-1600 kcal, jednak z takiej diety też trzeba wrócić, żeby nie poznać znaczenia efektu jojo. Więc moje pytanie brzmi tak: Zrobisz to? ;)
Odchudzanie, sposób w jaki ja schudłam i chudną tu dziewczyny, nie polega na jakiejś konkretnej diecie tylko na zmianie odżywiania na zdrowe, już na stałe. To zawsze spowoduje utratę wagi.
Jeśli wprowadzimy do jadłospisu konkretne składniki, będziemy jeść regularnie to poprawia się metabolizm i zachodzi szereg czynników (przeczytaj zakładkę BĄDŹ FIT) które powodują naturalną utratę wagi i nie potrzeba tu żadnej dziwacznej diety.
Jeśli chcesz jesć 1700 kcal, korzystaj z moich jadłospisów, tych nowych bo te poprzednie mają dużo składników sezonowych a były publikowane latem i zwiększ kaloryczność śniadania,obiadu i przekąsek. Kolacji nie.
Przede wszystkim pytanie czy ćwiczysz ? Oprócz zdrowego odżywiania zwłaszcza jak chcemy zgubić kilogramy po ciąży ważny jest ruch bo od tego zależy wygląd skóry, czy będzie jędrna, napięta itd.
No i kwestia wzdęć bo piszesz, że wydajesz się sobie gruba mimo, iż chudniesz. Nie czujesz się wzdęta ?
Może powinnaś ograniczyć sól. Pić miętę, zieloną herbatę, napar z pokrzywy. No i produkty bogate w błonnik + probiotyki czyli jogurt naturalny z ziarnami ?
Pół woreczka czyli 50 g kaszy lub ryżu jest w sam raz. Max 3/4 woreczka.
W błonnik bogate są produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, ziarna.
Wprowadź jogurt naturalny z mixem moim śniadaniowym.
Jedz zdrowo. Ruszaj się a waga będzie spadać. To że spada wolno a nie gwałtownie to nie jest powód do zmartwień. :) W Twoim przypadku (matka karmiąca) gwałtowy spadek wagi nie byłby korzystny/.
bo właśnie zajadam :).
czasami zamieniam przekaske z obiadem
czyli
śniadanie
przekaska/obiad
obiad/przekaska
kolacja
czy to jest ok ?
Kiełki rzodkiewki możesz pominąć.
teraz jestem przed miesiączka i czuje sie od posilku do posilku bardziej glodna a co najgorsze wieczorem. o 18:30 zjadłam kolacje a o 20juz czulam glod. na początku zapijalam wodą az w koncu nie wytrzymalam i zjadlam suszona zurawine i troche suszone kabanosa....ajjj
jak sa takie "nagle" sytuacje jak sobie radzić?
dodam ze jem mniej kalorii troche niz w jadlospisie :)
A czemu jesz mniej kalorii niż w jadłospisie ???
Nie wierz w żadne diety cud, i w mity, że jak zjesz mniej to szybciej schudniesz. Organizm potrzebuje jedzenia i aby metabolizm funkcjonował prawidłowo musisz dostarczać składników odżywczych.
Jesteś głodna bo jesz za mało. Zwolni Ci metabolizm, będziesz ospała, rozdrażniona etc.
Jedz więcej. Jak masz napady głodu wieczorem zjedz jogurt z mixem lub napij się ciepłego mleka.
albo wpisz winegret w wyszukiwarkę blogowa, jest z prawej strony nad facebook'iem
i jeszcze jedno...
jak jest koktajl np z jakimis mrozonymi owocami truskawki jagody etc to je wyciągasz np rano z zamrazarki czy jak ?
Jak planuję koktajl np. wieczorem to rano wyciągam owoce z zamrażarki i trzymam je w miseczce w lodówce.
Pozdrawiam :)
Zjedz obiad o 16 z rodziną a wcześniej :
8-śniadanie
11- przekąska
14- sałatka lib II przekąska
16-obiad na ciepło z rodziną'19-20 kolacja
przede wszystkim czytaj skład lub pytaj czy jest na zakwasie czy na drożdżach
musisz kupić na próbę bo sprawdza się po wnętrzu (a rzadko w sklepach jest przekrojony) czy jest wilgotny czy wiórowaty