Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja. Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy. Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
JADŁOSPIS
(piątek, sobota,niedziela, poniedziałek)
piątek- łącznie ok. 1629 kcal
śniadanie:ok. 464 kcal
*1 bułka grahamka przekrojona na pół i posmarowana masłem osełkowym – ok. 260 kcal
* 150 gram twarożku chudego – ok. 120 kcal
* 7 rzodkiewek – ok. 14 kcal
* szczypiorek
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 100 kcal
* banan – ok. 100 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 435 kcal
Dla tych którzy mają w pracy mikrofalówkę:
* 5 sztuk ruskich pierogów przygotowanych z mąki pełnoziarnistej- ok. 435 kcal
Dla tych którzy nie mają w pracy mikrofalówki proponuję sałatkę – ok. 419 kcal
* szklanka ugotowanego pełnoziarnistego makaronu penne – ok. 173 kcal
* pół szklanki kukurydzy – ok. 85 kcal
* 6 plasterków szynki z indyka – ok. 105 kcal
* 1 łodyga selera naciowego – ok. 6 kcal
* sos: 2 łyżki jogurtu greckiego, sól, odrobina cukru, świeży koperek, kilka kropel soku z cytryny – ok. 50 kcal
Szynkę i selera kroimy w drobną kostkę, dodajemy do makaronu połączonego z kukurydzą. Całość zalewamy przygotowanym sosem.
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 210 kcal
* 300 gram białych winogron – ok. 210 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 420 kcal
* 200 gram fileta z łososia pieczonego w folii z dodatkiem świeżego koperku, świeżego tymianku i cytryny – ok. 400 kcal
* 5 różyczek brokułów – ok. 20 kcal
Sobota – łącznie ok. 1739 kcal
śniadanie: ok. 391 kcal
* 2 jajka na miękko – ok. 160 kcal
* 2 kromki razowego chleba z masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* 1 pomidor – ok. 25 kcal
* 3 rzodkiewki – ok 6 kcal
* herbata owocowa bez cukru
W dowolnym momencie dnia, kawa :ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 110 kcal
* pojemniczek malin – ok.110 kcal
Obiad : ok. 500 kcal
* lasagne bolognese – kawałek ok. 10 cm x10 cm przygotowany ściśle według mojego przepisu ma ok. 500 kcal
Przekąska : ok. 340 kcal
* pokrojony w kawałki banan z dodatkiem szklanki borówek amerykańskich polany jogurtem naturalnym (ok. 250 ml) – ok. 250 kcal
Kolacja: ok. 328 kcal
Sałatka grecka :
* 1/3 główki sałaty lodowej – ok. 18 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 6 kostek chudego sera feta – ok. 18 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 kcal
* 4 łyżki sosu winegret – ok. 200 kcal
Niedziela – łącznie ok. 1645 kcal
śniadanie: ok. 500 kcal
* herbata owocowa lub czarna z cytryną bez cukru
* dwie bruschetty z jajkiem – ok. 400 kcal (jedna ok. 200 kcal )
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 80 kcal
* 1 średnie jabłko – ok. 80 kcal
Obiad: ok. 650 kcal
* krem z porów i łososia norweskiego z grzankami – porcja widoczna na zdjęciu ok. 200 kcal
Popołudniowe słodkości: ok. 330 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
* szarlotka – kawałek widoczny a zdjęciu ma ok. 260 kcal
Kolacja: ok. 85 kcal
* sałatka z 3 pomidorów z cebulką – ok. 85 kcal
Poniedziałek – łącznie ok. 1608 kcal
śniadanie:ok. 350 kcal
* ryż na mleku z owocami – porcja ok. 350 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 110 kcal
* 2 brzoskwinie – ok. 110 kcal
W międzyczasie kawa: ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 618 kcal
Sałatka grecka :
* 1/3 główki sałaty lodowej – ok. 18 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 6 kostek chudego sera feta – ok. 18 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 kcal
* 4 łyżki sosu winegret – ok. 200 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych masłem osełkowym z plastrem żółtego sera i ogórkiem – ok. 290 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 80 kcal
* średnie jabłko – ok. 80 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 380 kcal
* zapiekanka z serem niebieskim – porcja ok. 380 kcal
Zapraszam też do mnie(testy diet cud, w roli obiektu testowego: ja;)): http://testydiet.blogspot.com/
Mniam, mnaim...
Mniam, mnaim...
Bardzo ciekawe propozycje - do sprawdzenia :-)