Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja. Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy. Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
(piątek, sobota, niedziela, poniedziałek)
Piątek – łącznie ok. 1733 kcal
Śniadanie: ok. 438 kcal
* pół szklanki borówki amerykańskiej – ok. 40 kcal
* 1 kiwi – ok. 43 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
* jogurt naturalny Tola z wapniem – ok. 150 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
W dowolnym momencie dnia: ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 300 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych masłem osełkowym z 1 plasterkiem żółtego sera, pomidorem i sałatą lodową – ok. 300 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 460 kcal
Dla tych którzy mają w pracy mikrofalówkę:
* 2 krokiety z mąki gryczanej z farszem pieczarkowym – ok. 400 kcal
* 2 pomidory – ok. 60 kcal
Do farszu potrzebujemy 6 pieczarek, łyżeczkę masła, łyżkę bułki tartej i kawałeczek cebulki.
Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy starte na grubej tarce pieczarki. Dusimy do miękkości . Na koniec odlewamy nadmiar wody i dodajemy łyżkę bułki tartej. Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki i zawijamy w krokiety. Nie panierujemy.
* 2 naleśniki z mąki gryczanej – ok. 340kcal
* 100 gram chudego sera twarogowego – ok. 80 kcal
* łyżeczka dżemu truskawkowego Łowicz – ok. 38 kcal
Naleśniki smarujemy najpierw cienką warstwą dżemu a następnie serem.
* pokrojone w słupki 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego – ok. 35 kcal
* pół kubeczka Tzatziki ze świeżymi ogórkami i czosnkiem Zott – ok. 130 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 300 kcal
* makaron zapiekany z bakłażanem i papryką – porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 300 kcal
śniadanie: ok. 450 kcal
* puszysty omlet z wędzonym łososiem – ok. 250 kcal (porcja ze zdjęcia bez bułki)
* kromka chleba razowego z masłem osełkowym – ok. 100 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
* koktajl malinowy – ok. 140 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 600 kcal
* kulebiak- – ok. 600 kcal
* sałatka owocowa z 1 kiwi, 1 nektarynki, garści winogron i szklanki borówki amerykańskiej – ok. 230 kcal
* garść rukoli
* 3 ogórki gruntowe – ok. 15 kcal
* 5 kulek małej mozzarelli – ok. 90 kcal
* 6 rzodkiewek – ok. 12 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
Niedziela – łącznie ok. 1689 kcal
śniadanie: ok. 458 kcal
* poranne cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
* twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem ( 200 gram twarożku, 4 rzodkiewki, szczypiorek) – ok. 168 kcal
* dwie kromki chleba razowego z masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* 10 rzodkiewek do podgryzania – ok. 20 kcal
Obiad: ok. 460 kcal
* medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie z kurek – porcja widoczna na zdjęciu – ok. 410 kcal
* mizeria z 6 ogórków gruntowych z 2 łyżkami jogurtu greckiego (doprawionego oczywiście ) – ok. 50 kcal
*cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
* szarlotka – kawałek widoczny a zdjęciu ma ok. 260 kcal
Cała szarlotka upieczona według mojego przepisu ma ok. 3400 kcal
Sałatka z papryki ok. 241 kcal
* 1 czerwona papryka – ok. 60 kcal
* 1 żółta papryka – ok. 60 kcal
* 3 ogórki gruntowe – ok. 15 kcal
* 1 pomidor – ok. 26 kcal
* 1 jajko ugotowane na twardo -ok. 80 kcal
* kawałek cebulki
* kromka chleba razowego z masłem osełkowym – ok. 100 kcal
Poniedziałek – łącznie ok. 1694 kcal
śniadanie: ok. 458 kcal
* 3 kromki razowego chleba z masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 3 plasterki chudej szynki – ok. 120 kcal
* 6 rzodkiewek – ok. 12 kcal
* 1 pomidor – ok. 26 kcal
* herbata owocowa lub ziołowa np. wystudzona z lodem i plasterkiem cytryny
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 290 kcal
* sałatka owocowa z 2 nektarynek, 2 kiwi i pojemniczka borówki amerykańskiej – ok. 290 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 396 kcal
* szklanka ugotowanego makaronu pełnoziarnistego penne – ok. 170 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 10 kostek sera feta – ok. 30 kcal
* pomidor – ok. 26 kcal
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* odrobina octu balsamicznego
Warzywa należy pokroić w drobną kosteczkę a oliwki w poprzek w tzw.krążki.
W dowolnym momencie dnia: ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 260 kcal
* UWAGA !!!! Kawałek szarlotki z niedzieli – ok. 260 kcal
Teraz tymi porcjami najadam się i dziewczyny które piszą do mnie maile mówią ze początkowo czuły się niedojedzone a teraz są syte po zjedzeniu tych porcji. Żołądek który jest "rozepchnięty" większymi porcjami musi się dostosować do nowych, mniejszych porcji.
Jestem zdania że nawet jeśli jesz tylko 1600kcal ale w tym są słodycze, tłuste/ niezdrowe jedzenia w 2-3 posiłkach to nic to nie zmieni. Dlatego kalorie to nie wszystko. Trzeba wiedzieć jak mądrze jeść:-)
Także jeśli ktoś chce coś zmienić musi nie tylko zredukować ilość spożywanego jedzenia ale zmienić swoje myślenie.
Twoj jadłospis jest cudowny. Z niektórych przepisów korzystam bo są bardzo wartościowe.
Tak trzymaj:-) inspirujesz!