Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1577 kcal lub 1587 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 442 kcal
* koktajl ze szklanki soku z pomarańczy zmiksowanego ze szklanką malin i łyżką otrębów – ok. 156 kcal
* 3 kromki chleba razowego – ok. 230 kcal
* 30 gramów chudego twarogu (białego sera) – ok. 35 kcal
* łyżka jogurtu naturalnego – ok. 15 kcal
* 3 rzodkiewki – ok. 6 kcal
Twaróg ucieramy z jogurtem. Mieszamy ze startą na drobnej tarce rzodkiewką, i smarujemy pieczywo. Jemy z koktajlem.
I Przekąska ok. 292 kcal
* sałatka z gruszki, 2 jabłek, łyżki otrębów, łyżki rodzynek, łyżki orzechów laskowych i szczypty cynamonu – ok. 292 kcal
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie kilka minut. Orzechy rozgniatamy. Jabłka i gruszkę kroimy w kostkę.
Owoce mieszamy z rodzynkami, otrębami i rozgniecionymi orzechami. Posypujemy cynamonem.
Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 465 kcal
Pracujący i studenci ok.455 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* sałata lodowa
* 4 plasterki chudej szynki – ok. 200 kcal
Pasta do posmarowania tortilli : 3 łyżki naturalnego serka twarożkowego (ok. 60 kcal ), koperek,sól, pieprz ziołowy, świeża bazylia (lub ulubione zioła) – całość ok. 60 kcal
* plasterki zielonego ogórka – ok. 5 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 465 kcal
* pieczone udko z kurczaka (jemy bez skóry) – 250 kcal
* surówka z 2 marchewek z sokiem wyciśniętym z pomarańczy – ok. 35 kcal
* 6 młodych ziemniaczków posypanych koperkiem- ok. 180 kcal
Marchewki ścieramy na tarce. Posypujemy połową łyżeczki cukru trzcinowego i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Mieszamy.
II Przekąska ok. 200 kcal
Koktajl ze szklanki maślanki, szklanki malin, płaskiej łyżeczki miodu i łyżki otrębów – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 188 kcal
* 400 gramów kalafiora (ok. pół główki) – ok. 88 kcal
* kromka razowego chleba cienko posmarowanego pesto – ok. 100 kcal
Wtorek ok. 1549 kcal
Śniadanie ok. 400 kcal
* 2 jajka na miękko (L) – ok. 160 kcal
* 2 kromki chleba cienko posmarowane pesto – ok. 200 kcal
* sałatka z 1 pomidora, kawałeczka cebulki i 6 rzodkiewek – ok. 40 kcal
Przepis na pesto TU
I Przekąska ok. 215 kcal
* sałatka ze szklanki malin, jednego jabłka pokrojonego w kostkę, 2 brzoskwiń pokrojonych w kostkę i 2 łyżek otrębów – ok. 215 kcal
Obiad: ok. 450 kcal – obydwie wersje
* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) – ok. 160 kcal
* 4 różyczki brokułów – ok. 15 kcal
* 100 gramów fileta z kurczaka – ok. 100 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku – ok. 50 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* 2 łyżki kukurydzy z puszki – ok.30 kcal
* łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok.80 kcal
* natka pietruszki drobno pokrojona do posypania
* sól, pieprz cytrynowy
* opcjonalnie – ocet balsamiczny lub sos sojowy do skropienia
Ryż i brokuły gotujemy al dente. Kurczaka oprószamy solą i pieprzem cytrynowym.
Kroimy na cienkie paski +/- 1×4 cm
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego w cienkie paski kurczaka i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy, aż kurczak przestanie być różowy. Następnie dodajemy zielony groszek, przykrywamy pokrywką i dusimy 1 minutę. Odkrywamy pokrywkę i dodajemy ugotowany ryż, pokrojone w kawałki ugotowane brokuły, kukurydzę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy.Doprawiamy do smaku.
Taką sałatkę możemy zjeść zarówno na zimno jak i na ciepło.
II Przekąska ok. 220 kcal
Koktajl ze szklanki kefiru, całego banana i brzoskwini – ok. 220 kcal
Kolacja ok. 264 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pomidor – ok. 26 kcal
* połowa papryki – ok. 30 kcal
* 5 oliwek – ok. 20 kcal
* 10 kostek sera feta – wielkości kostek do gry – ok. 30 kcal
* łyżka podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych – ok. 58 kcal
* łyżka sosu winegret – ok.50 kcal
* kilka listków świeżej bazylii
* 2 kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Środa ok. 1530 kcal lub 1542 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i szczyptę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 332 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych pesto, z sałatą lodową, plasterkiem żółtego sera i rzodkiewką – ok. 252 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal
Obiad: ok. 378 kcal lub ok. 390 kcal
Pracujący i studenci ok. 378 kcal
* pół szklanki suchego makaronu penne – ok. 120 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal
* 2 plasterki chudej szynki – ok.100 kcal
* łyżka płatków migdałowych – ok .58 kcal
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* pół łyżeczki słodkiej papryki i jeśli lubicie, odrobina ostrej
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal
* sól
* koperek
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i słodką paprykę w przyprawie. Smażymy 2-3 minuty.Mieszamy z makaronem ugotowanym al dente i szynką pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę. Na patelnię na której smażyła się papryka wrzucamy płatki migdałowe. Prażymy.
Makaron przekładamy do pojemnika, dodajemy fetę i uprażone migdały.Posypujemy koperkiem.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal
* potrawka z kurczaka z warzywami i makaronem – ok. 390 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 216 kcal
* koktajl z soku wyciśniętego z 2 pomarańczy (lub 200 ml soku pomarańczowego), banana, łyżki otrębów i garści pietruszki – ok. 216 kcal
Kolacja ok. 229 kcal
* sałatka z 4 pomidorów, połowy małej cebulki i 2 łyżek jogurtu – ok. 129 kcal
* kromka chleba razowego posmarowanego pesto lub masłem osełkowym – ok. 100 kcal
Czwartek ok. 1578 kcal lub 1577 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 368 kcal
* 150 gramów chudego twarożku – ok. 170 kcal
* szczypiorek
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* 2 łyżki jogurtu naturalnego – ok. 30 kcal
* sól, pieprz
Z podanych składników robimy twarożek ze szczypiorkiem.
* 2 kromki chleba razowego – ok.160 kcal
I Przekąska ok. 290 kcal
* sałatka z 4 plastrów świeżego ananasa, jabłka, łyżki otrębów i łyżeczki sezamu – ok. 290 kcal
Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 454 kcal
Pracujący i studenci ok. 455 kcal
* garść sałaty lodowej
* szklanka ugotowanej al dente i wystudzonej (zimnej) fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* pół papryki pokrojonej w cienkie paski – ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta (kostka ma 270 gramów) – ok. 175 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni – ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 454 kcal
* 1/4 szklanki suchej kaszy jęczmiennej perłowej – ok.120 kcal
* szklanka mrożonej zielonej fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* pulpety z szynki wieprzowej 2 sztuki w sosie pomidorowym (ok. 50 gram każdy – standardowa wielkość) – ok.220 kcal
* 3 łyżki sosu do polania kaszy lub pulpetów – ok. 60 kcal
* przecier pomidorowy w kartonie, cebula i koperek do sosu
Mięso na pulpety przygotowujemy standardowo. Ja na pół kilograma mięsa daję jedno jajko i jedną grahamkę. Do tego pół cebuli, sól i pieprz. Lepimy pulpety standardowej wielkości.
Pulpety obsmażamy na oliwie (delikatnie). Wyjmujemy i odkładamy na bok.
Na patelni podsmażamy cebulkę. Dodajemy 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie i trochę wody. Wkładamy pulpety i dusimy ok.15 minut ma małym ogniu. Posypujemy koperkiem i zaklepujemy łyżeczką śmietany 12%. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną i fasolką szparagową.
II Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
Kolacja ok. 325 kcal
* jogurt naturalny – ok.150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny – ok. ok. 40 kcal
Jogurt mieszamy z mixem. Ostawiamy na 5 minut. Dodajemy żurawinę.
Piątek ok. 1584 kcal lub 1564 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 420 kcal
* omlet z 3 jajek smażony na łyżce oliwy z oliwek – ok. 320 kcal
* szczypiorek do posypania
* kromka razowego chleba cienko posmarowana masłem osełkowym – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 252 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z sałatą lodową, plasterkiem żółtego sera i pomidorem – ok. 252 kcal
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 390 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* liście bazylii (sporo)
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal
* leczo warzywne – porcja ok. 180 kcal
* 2/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki – ok. 210 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 220 kcal
* sałatka z 4 plastrów świeżego ananasa, szklanki malin, łyżki otrębów i szczypty cynamonu – ok. 220 kcal
Kolacja ok. 282 kcal
* faszerowana cukinia – zjadamy całą czyli dwie połówki – ok. 282 kcal
Przepis TU
Sobota ok. 1555 kcal
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i szczyptę cynamonu – ok. 35 kcal
II Przekąska ok. 216 kcal
* koktajl z soku wyciśniętego z 2 pomarańczy (lub 200 ml soku pomarańczowego), banana, łyżki otrębów i garści pietruszki – ok. 216 kcal
Obiad ok. 280 kcal
* Zupa z soczewicy – ok. 280 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 370 kcal
* Naleśnik graham z mozzarellą i świeżą bazylią – ok. 270 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 314 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem osełkowym – ok.100 kcal
Niedziela ok. 1362 kcal
Śniadanie ok. 416 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowanego masłem osełkowym z chudą szynką i pomidorem – ok. 416 kcal
I Przekąska ok. 190 kcal
* zielony koktajl – ok. 190 kcal
Przepis TU
Obiad: ok.490 kcal
* surówka z jednej marchewki i jabłka – ok. 80 kcal
* polędwiczki w sosie kurkowym z ziemniakami- ok. 410 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 166 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół kulki sera mozzarella – ok. 100 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal
* sok z cytryny do skropienia sałatki
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
mam pytanie, ponieważ mój mąż nie trawi laktozy, wiec słodkie mleko np. w owsiance odpada, czy można je czymś innym zastąpić? Pozdrawiam
Ania
lub zalewać płatki gorącą wodą na nic i dodawać jogurt rano - laktozy nie ma w produktach mlecznej fermentacji
zrób tak:
* śniadanie 7
* 10 -przekąska w pracy
* 13 - druga przekąska w pracy lub sałatka warzywna
* 16- obiad w domu
* ok 19:30 -20 kolacja
proszę prześledzić składniki z jadłospisu i znając ceny u siebie w sklepie podliczyć koszt produktów,
mi na 4 osoby wychodzi tygodniowo ok. 400 zł
Pozdrawiam i dziekuje za pyszne przepisy
korzystam od dłuższego czasu z Twoich przepisów i udało mi się zgubić 6 kilogramów.
Mam problem z rozplanowaniem posiłków w godzinach południowych: do domu wracam o godz. 15:30 głodna a w domu czeka 1,5 roczny synek, (który wymaga ode mnie ogromnej aktywności ). Spać kładę się pomiędzy godziną 22 a 23
Moje posiłki od rana
6- śniadanie
9- przekąska ( staram się żeby była bardzo niewielka 2 nektarynki , 1/2 szkl. malin)
11-12 ciepły posiłek w pracy
prace kończę o 15 i zaczyna się mój problem ................. wracam głodna
Mam pytanie czy mogę kolację zamieniać z druga przekąską?
bardzo proszę o radę
a kolacja o 19-20 bedzie ok?
miętę trzeba ściąć zanim zakwitnie, ona później odbije i zetniesz drugi raz
ja juz pierwszą turę ususzyłam https://www.facebook.com/photo.php?fbid=291476421029721&set=pb.131769670333731.-2207520000.1405679811.&type=3&theater
skrop sokiem z cytryny i oliwą
aby zmniejszyć wchłanianie węglowodanów dosyp trochę otrębów
Pediatrzy mają skłonność do przesady w tym temacie. Mówię to na przykładzie mojej córki która jest drobnej budowy i zawsze ważyła mniej niż rówieśnicy. Wiele razy pediatra sugerowała mi żeby ją podtuczać. Nigdy się na to jednak nie zdecydowałam.
Przed dłuższy czas miałam jednak z tego powodu trochę kompleks bo w przedszkolu była najdrobniejsza.Do czasu aż zapisałam małą na balet i tam się okazało że wszystkie dziewczynki są takie patyczaki jak Ona ;)
Jeśli mała jest poniżej 10 centyla jest uzasadnienie żeby ją "podtuczyć". Jeśli powyżej ja nie widzę sensu.
Czy mała jest słaba ? Apatyczna ? Czy wesoła i pełna energii ?
z założenie nie jest zły ale masowa produkcja sprawiła że nie produkuje się już go z soku a ze skrobi z korzenia,
jeśli kupiłaś jakiś ekologiczny produkt rzeczywiście z soku możesz dodawać go do pieczenia granoli zamiast miodu,
w ten sposób wykorzystasz zapas,
problem w tym, że na etykiecie w składzie pisze, że jest to jednak SYROP z agawy, czyli wydaje mi się, że to właśnie ta skrobia z korzenia. Szkoda mi go wyrzucać, ale nie chcę się niepotrzebnie faszerować skrobią, skoro mam do wyboru o wiele lepsze i zdrowsze słodziki.
jeśli jest naturalnie wędzona to raz na jakiś czas nie zaszkodzi (z wędzonymi produktami nie należy przesadzać)
O 10:30 pierwsza przekąska.
Jak wrócisz do domu zjedz obiad. Większość moich przepisów przygotujesz w nie więcej niż 30 minut. Możesz też jeść zupę tak jak jadłaś.
Po treningu koktajl tak jak do tej pory czyli to wychodzi ok. 17-18 i kolacja ok. 20 - tej .
Lub razem z mężem ok. 18 coś na ciepło, taką obiadokolację (jak na przykład po powrocie zjesz zupę) a ok. 20 coś lekkiego np. sałatkę lub serek wiejski z rzodkiewką.
Ja tak to widzę.
kulka to 200 kcal
czy sam chleb czy jeszcze makaron na obiad lub ryż, czy dużo warzyw, czy furę ziemniaków,
ciężko odpowiedzieć jednoznacznie
Przyznam jednak, że nie jesteśmy w stanie zjeść 3 kromek na śniadanie, czy inny posiłek :) po dwóch już jesteśmy pełni, za to dodaję np. pokrojonego w słupki ogórka, paprykę lub inne warzywa do pochrupania.
Ziemniaki jemy sporadycznie, bo jakoś nie jesteśmy ich fanami, za to często jemy kasze (gryczaną i jęczmienną) oraz brązowy ryż.
Ania
w kwestii oleju kokosowego pisałam w komentarzu pod podajże jadłospisem 25 lub pod postem o węglowodanach - nie pamiętam dokładnie
widziałam też kiedyś w Almie
Smacznego ;)
Ostatnio poszukiwałam pomocy w zdrowszym żywieniu i bardzo się cieszę, że trafiłam na twój blog. Jadłospis z chęcią wprowadziłam. Tylko muszę mojego męża do niego nakłonić. Aby zrzucić parę kilo zaczął jeść fileta z ryżem i brokułem. Ale ile można jeść to samo? Zajada to na śniadanie, do pracy kanapki, a później obiad po pracy, który zrobię. Miga się brakiem czasu w pracy. W sumie rozumiem. Ale może mogłabyś pomóc i podpowiedzieć jak to pogodzić.
Ja mam teraz urlop, więc nie ma problem. Wstajemy o 8.00 i robimy śniadanie. Później w pracy je kanapki, a obiad między 18-19.00. Chodzimy spać koło 23.00 Jak rozplanować mu posiłki w ciągu dnia?
Pozdrawiam
a jeść ma co 3-4 godziny regularnie licząc od śniadania ;)
kaloryczność z jadłospisu to kaloryczność bazowa,
piekę 1,2 - 1,5 h w 180 stopniach (bez termoobiegu)