Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1550 kcal
Śniadanie ok. 410 kcal
* 3 kromki razowego chleba – ok. 240 kcal
* 3 łyżki pasty jajecznej – ok. 114 kcal
* 1 łyżka pesto – ok. 50 kcal (cienką warstwą pesto smarujemy kanapki)
* 3 rzodkiewki – ok. 6 kcal
Przepis na pesto TU (klik)
Przepis na pastę jajeczną, bez majonezu TU (klik)
I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 460 kcal
* 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus – ok. 200 kcal (+ bulion warzywny do przyrządzenia kaszy)
* 100 gramów fileta z kurczaka – ok. 100 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* jedna czerwona papryka – ok. 65 kcal
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* sól, pieprz, imbir, słodka papryka
* natka pietruszki
Kaszę kuskus przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Kurczaka nacieramy solą, imbirem i słodką papryką, kroimy w cienkie paski, lub drobną kosteczkę. Odstawiamy na 10 minut.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Do warzyw dodajemy kurczaka, smażymy ok. 3-4 minuty (czas smażenia zależy od grubości kostek, lub pasków kurczaka). Na patelnię dodajemy kaszkę kuskus i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy.
Jemy na zimno, lub na ciepło.
II Przekąska ok. 215 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, kiwi, kilku truskawek, łyżki otrębów i łyżeczki miodu – ok. 215 kcal
Kolacja ok. 325 kcal
Curry warzywne z pełnoziarnistym makaronem:
* pół cukinii – ok. 45 kcal
* 5 pieczarek – ok. 15 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* ząbek czosnku
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* puszka pomidorów krojonych bez skóry – ok. 110 kcal
* sól, pieprz ziołowy, curry, koperek lub natka pietruszki
* 1/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki (ok. 30 g) – ok. 100 kcal
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Jak z pieczarek odparuje woda dodajemy cukinię i smażymy 1-2 minuty, po czym wlewamy pomidory i dodajemy wyciśnięty czosnek. Gotujemy bez przykrycia ok. 10 minut, często mieszając. Doprawiamy do smaku solą, curry i pieprzem ziołowym.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, mieszamy z warzywami. Posypujemy koperkiem, lub natką pietruszki.
Wtorek ok. 1565 kcal lub 1549 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 402 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 4 łyżki granoli – ok. 132 kcal
* garść malin (ok. 70 g) – ok. 20 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
Jogurt miksujemy z bananem na gładką masę. Mieszamy z granolą i malinami.
Przepis na domową granolę TU (klik)
I Przekąska ok. 255 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z plasterkiem chudej szynki, sałatą i pomidorem – ok. 255 kcal
Obiad: ok. 396 kcal lub ok. 380 kcal
Pracujący i studenci ok. 396 kcal
* 2 czerwone papryki – ok .120 kcal
* ćwiartka cebuli – ok. 15 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* listki bazylii, sól, 2-3 krople oliwy, lub oleju
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy, doprawiamy do smaku.
Do tego:
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych pesto (łyżka) z 2 plastrami sera mozzarella i sałatą – ok. 235 kcal
Przepis na pesto TU (klik)
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 380 kcal
* 2 połówki faszerowanej papryki – ok. 280 kcal
* pół kulki sera mozzarella (do położenia na paprykach) – ok. 100 kcal
Przepis na faszerowane papryki TU (klik)
II Przekąska ok. 210 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
* dwie gruszki – ok. 140 kcal
* łyżka otrębów
* cynamon
Owoce kroimy w drobną kostkę, posypujemy otrębami i cynamonem. Przed zjedzeniem trzeba odczekać 5 minut, aby otręby zmiękły pod wpływem soku z owoców.
Kolacja ok. 302 kcal
* pół kulki sera mozzarella – ok. 100 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 kcal
* łyżka pesto – ok. 50 kcal
* liście bazylii
* 1/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki (ok. 30 g) – ok. 100 kcal
Z podanych składników robimy sałatkę. Mozzarellę i pomidora kroimy w kostkę, dodajemy pesto i bazylię. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem.
Środa ok. 1552 kcal lub 1558 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 360 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy garść (ok.70 g) malin- ok. 20 kcal
I Przekąska ok. 268 kcal
* surówka z 2 marchewek, jednego jabłka, łyżki otrębów, 2 włoskich orzechów i soku wyciśniętego z połowy pomarańczy – ok. 212 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Marchewki i jabłko ścieramy na grubej tarce, posypujemy otrębami, pokruszonymi orzechami i polewamy sokiem z pomarańczy.
Obiad: ok. 414 kcal lub ok. 420 kcal
Pracujący i studenci ok. 414 kcal
* pół pełnoziarnistej bagietki, lub inna bułka pełnoziarnista o wadze ok. 88 gramów – ok.181 kcal
* łyżka serka twarożkowego naturalnego, 2 suszone pomidory bardzo drobno pokrojone, sól, pieprz, koperek – ok. 133 kcal (serek twarożkowy mieszamy z pokrojonymi w kawałeczki suszonymi pomidorami, koperkiem i przyprawami)
* 2 plasterki chudej szynki – ok. 100 kcal
* sałata lodowa,
* rzodkiewka, pomidor lub ogórek
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 420 kcal
* zupa ogórkowa porcja ok. 400 ml – ok. 200 kcal
* jeden naleśnik z mąki pełnoziarnistej z łyżką twarogu i łyżeczką dżemu niskosłodzonego – ok. 220 kcal
Przepis na zupę ogórkową:
* 4 skrzydełka z kurczaka
* 2 marchewki, pietruszka, pół selera, zielona część pora, pół cebuli,
* sól, pieprz, 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe
* 6 kiszonych ogórków
* 4 litry wody
* 5 ziemniaków
* łyżka śmietany 12 %
* koperek
Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, zieloną część pora i listki laurowe. Gotujemy na minimalnym ogniu ok. 30 minut (od zagotowania). Wyjmujemy zieloną część pora i do wywaru dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i selera. Gotujemy 10 minut po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 10 minut, i oddajemy starte ogórki. Gotujemy 15 minut. Zupę zaprawiamy śmietaną i posypujemy koperkiem.
II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao – ok. 190 kcal
Przepis TU (klik)
Kolacja ok. 320 kcal
* omlet z bazylią i suszonymi pomidorami – ok. 320 kcal
Przepis TU (klik)
Czwartek ok. 1556 kcal lub 1541 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 411 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 3 plasterki żółtego sera – ok. 105 kcal
* sałata
* 3 rzodkiewki – ok. 6 kcal
* szczypiorem drobno posiekany
I Przekąska ok. 236 kcal
* 150 g jogurtu greckiego – ok. 180 kcal
* pół szklanki borówki amerykańskiej (ok. 70 g) – ok. 40 kcal
* łyżka otrębów- ok. 16 kcal
Obiad: ok. 452 kcal lub ok. 437 kcal
Pracujący i studenci ok. 452 kcal
* garść sałaty lodowej
* 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki- ok. 51 kcal
* pół papryki pokrojonej w cienkie paski – ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta (kostka ma 270 gramów) – ok. 175 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni – ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 437 kcal
* zupa ogórkowa porcja ok. 400 ml – ok. 200 kcal
Sałatka:
* garść sałaty lodowej
* cała papryka – ok. 65 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni – ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
II Przekąska ok. 175 kcal
* jedna pomarańcza – ok. 105 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Kolacja ok. 282 kcal
* faszerowana cukinia – zjadamy całą czyli dwie połówki – ok. 282 kcal
Przepis TU (klik)
Piątek ok. 1598 kcal lub 1603 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 392 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* starte jabłko – ok. 70 kcal
* pół szklanki borówki amerykańskiej (ok. 70 g) – ok. 40 kcal
* 4 łyżki granoli – ok. 132 kcal
* cynamon
Wszystkie składniki mieszamy.
I Przekąska ok. 245 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z plasterkiem żółtego sera, sałatą i pomidorem – ok. 255 kcal
Obiad: ok.485 kcal lub ok.490 kcal
Pracujący i studenci ok. 468 kcal
* 3/4 woreczka ugotowanego brązowego ryżu – ok. 240 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym – ok. 110 kcal
* 1 ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę – ok. 7 kcal
* 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki- ok. 51 kcal
* ćwiartka cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę – ok. 7 kcal
* pół papryki pokrojonej w drobną kosteczkę – ok. 30 kcal
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* kilka kropel sosu sojowego
* koperek
* sól, pieprz
Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 490 kcal
* pełnoziarniste tagliatelle ze szpinakiem – ok. 380 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym (wkładamy do sosu, jak rozmrozi się szpinak) – ok. 110 kcal
Przepis na tagliatelle ze szpinakiem TU (klik)
I Przekąska ok. 190 kcal
* zielony koktajl – ok. 190 kcal
Przepis TU (klik)
Kolacja ok. 286 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 6 rzodkiewek – ok. 12 kcal
* szczypiorek (opcjonalnie)
* kromka chleba razowego – ok. 80 kcal
Sobota ok. 1522 kcal
Śniadanie ok. 450 kcal
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce klarowanego masła, posypana szczypiorkiem – ok. 210 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko osmarowane masłem osełkowym- ok. 200 kcal
* sałatka z jednego pomidora, 5 rzodkiewek i ćwiartki cebuli – ok. 40 kcal
I Przekąska ok. 200 kcal
Koktajl owocowo – warzywny:
* sok z marchewki, jabłka i kiwi – ok. 200 kcal
1,5 szklanki świeżo wyciskanego soku z marchewki i jabłka miksujemy z kiwi i bananem.
Obiad ok. 462 kcal
Pełnoziarniste penne z sosem z pieczonej papryki:
* szklanka suchego makaronu penne (70g) – ok. 242 kcal
* 250 ml sosu z pieczonej papryki – ok. 140 kcal
* 2 pulpety uduszone w sosie – ok. 80 kcal
Przepis na pulpety TU (klik)
Przepis na sos z pieczonej papryki TU (klik)
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 310 kcal
* dwie garście mixu sałat
* pół awokado – ok. 112 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* łyżka uprażonych na patelni płatków migdałowych – ok .58 kcal
* 5 rzodkiewek – ok. 10 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 100 kcal
Niedziela ok. 1344 kcal
Śniadanie ok. 395 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* szklanka truskawek – ok. 40 kcal
* 5 łyżkek granoli – ok. 165 kcal
* łyżeczka miodu – ok. 40 kcal
Truskawki miksujemy z jogurtem i miodem. Jemy z granolą.
I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 457 kcal
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym:
* 150 gramów fileta z kurczaka – ok. 200 kcal
* 4 łyżki sosu – ok. 40 kcal
* szklanka fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) – ok. 163 kcal
Przepis na fileta z kurczaka TU (klik)
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 252 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
Noe zmniejszaj wtedy kaloryczności. Organizm sobie z tym winkiem poradzi ;)
wprowadzam tak ;)
Wpadłam na Twojego bloga przypadkowo i chyba się dołącze do odchudzania :D
W prawdzie mam już 25 kg za sobą, ale jeszcze z 7 kg chciałabym zrzucić a u Ciebie wszystko tak smakowicie wygląda :D
Marlena
ja robię sobie taką mieszankę z kilku rodzajów
dziękuję za odpowiedź
mi siemię lniane uratowało włosy po zatruciu jakie przeszłam
a co powiesz na to jak bym z domu przygotowała sobie twój koktajl z bananem lub inne i dopiero w pracy wypila??
Na drugą przekąskę to co w jadłospisie na pierwszą.
a co jeszcze polecasz
Pani Gosiu czy jeśli wracam z pracy o godz.22.30 to czy powinnam jeszcze zjeść lekką kolacje czy lepiej sobie darować?Przeważnie mam ochote coś zjeść jak jestem juz w domu.Dodam ze ide spac ok 23.30.Pozdrawiam:)
jeśli jednak jesteś głodna najlepszym rozwiązaniem będzie jogurt z granolą
uważaj na piwo bo jedno ma 500 kcal i dużo cukru, wypite na wieczór daje taki sam efekt jakbyś zjadła solidny kawał tortu z bitą śmietaną ;)
Smaczny jadlospis, wszystko spisalam do 'magicznego kajeciku' z mysla rowniez o dorastajacej corce :)
Pozdrawiam goraco Malgosiu! :)
Daria
w rozsądnych ilościach np. raz w tygodniu 2 łyżeczki możesz zjeść do śniadania
Dieta "cukrzycowa " to dieta wysokobłonnikowa.
Na pewno skorzystam :)
człowiek potrzebuje 0,8 g białka na kilogram masy ciała więc policz sobie jaka jest Twoja norma ;)