Jak zwykle w czwartek przedstawiam kolejny jadłospis. Na piątek, sobotę, niedzielę i poniedziałek.
Jest mi bardzo miło, że cykl cieszy się tak dużą popularnością.Piszecie mnóstwo maili z przeróżnymi pytaniami, ale dzielnie odpowiadam na wszystkie 🙂
Bardzo dużo osób prosi, aby nie czekać do trzeciego miesiąca ze zmniejszeniem dziennej kaloryczności posiłków. Chcecie szybciej zobaczyć efekty.
Maili jest tak dużo, że tę kwestię postanowiłam opisać w dzisiejszym poście.
Powiem tak. Gubienie kilogramów w sposób naturalny to jest proces, który powinien trwać jeżeli nie chcemy efektu jojo. Organizm musi stopniowo przyzwyczaić się do zmniejszonej dawki energetycznej, aby żołądek powoli się kurczył i abyśmy nie odczuwali napadów głodu.
Jedząc 1000 kalorii dziennie można schudnąć 13 kilo w miesiąc tylko co dalej ?
Ale jestem skłonna przychylić się do Waszych próśb, aczkolwiek na zmniejszenie dawki do 1000 kalorii aby po uzyskaniu zamierzonego efektu jeść 1200-1500 kcal nie ma szans 🙂 Jojo byłoby wtedy jak z bicza strzelił 🙂
Ja przez pierwsze 3 miesiące jadłam 1800 kcal. W kolejnych zeszłam do 1500 kcal i tak jest do teraz.
Wypośrodkowałam więc Wasze prośby i od tej pory dzienna wartość kaloryczna będzie oscylowała wokół 1600 – 1700 kcal na pewno przez kolejny miesiąc 🙂
Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja. Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
(piątek, sobota, niedziela, poniedziałek)
Piątek – łącznie ok. 1677 kcal
Śniadanie: ok. 417 kcal
*4 plastry chudego twarogu – ok. 136 kcal
* pół szklanki jogurtu naturalnego Tola z wapniem – ok. 75 kcal
* szklanka wydrylowanych i rozdrobnionych w blenderze wiśni zasypanych łyżeczką cukru trzcinowego – ok. 106 kcal
* 1 kromka chleba razowego z masłem osełkowym – ok. 100 kcal
* woda, herbata owocowa lub ziołowa bez cukru
Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i miksujemy w blenderze. Dodajemy jogurt. Mieszamy. Polewamy plastry twarogu.
W międzyczasie: ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 170 kcal
* 2 nektarynki – ok. 110 kcal
* 1 średnie jabłko – ok. 60 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 435 kcal
Dla tych którzy mają w pracy mikrofalówkę:
* 5 sztuk ruskich pierogów przygotowanych z mąki pełnoziarnistej- ok. 435 kcal
Dla tych którzy nie mają w pracy mikrofalówki proponuję sałatkę – ok. 419 kcal
* szklanka ugotowanego pełnoziarnistego makaronu penne – ok. 173 kcal
* pół szklanki kukurydzy – ok. 85 kcal
* 6 plasterków szynki z indyka – ok. 105 kcal
* 1 łodyga selera naciowego – ok. 6 kcal
* sos: 2 łyżki jogurtu greckiego, sól, odrobina cukru, świeży koperek, kilka kropel soku z cytryny – ok. 50 kcal
Szynkę i selera kroimy w drobną kostkę, dodajemy do makaronu połączonego z kukurydzą. Całość zalewamy przygotowanym sosem.
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 165 kcal
* pokrojone w słupki 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego – ok. 35 kcal
* pół kubeczka Tzatziki ze świeżymi ogórkami i czosnkiem Zott – ok. 130 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 420 kcal
* 200 gram fileta z łososia pieczonego w folii z dodatkiem świeżego koperku, świeżego tymianku i cytryny – ok. 400 kcal
* 5 różyczek brokułów – ok. 20 kcal
śniadanie: ok. 400 kcal
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce masła posypana świeżym szczypiorkiem – ok. 200 kcal
* kromka razowego chleba z masłem osełkowym – ok. 100 kcal
* szklanka soku pomarańczowego -ok. 100 kcal
Przekąska (2-gie śniadanie): ok. 140 kcal
* koktajl malinowy – ok. 140 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 300 kcal
* chłodnik z botwinki – porcja z jednym jajkiem na twardo – ok. 300 kcal
* kurkowe gniazdka – porcja widoczna na zdjęciu ok. 480 kcal
* ugotowana jedna duża kolba kukurydzy – ok. 200 kcal
Niedziela – łącznie ok. 1622 kcal
śniadanie: ok. 452 kcal
*poranne cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
* jogurt naturalny 250 gram- ok. 150 kcal
Najlepszym jest Tola z Biedronki z wapniem. Nie znalazłam jogurtu naturalnego z większą ilością wapnia. W 100 gramach jogurtu Tola jest go aż 250 mg.
* 1 kiwi – ok. 42 kcal
* 1 nektarynka ok. 55 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
* koktajl jagodowy (pół szklanki jagód + szklanka kefiru naturalnego 0% + łyżeczka cukru trzcinowego) – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 550 kcal
* saltimbocca z kurczaka z pietruszkowym pesto – 3 sztuki polane sosem – ok. 375 kcal
* 3 łyżki pure ziemniaczanego – ok. 100 kcal
* 6 młodych marchewek ugotowanych na parze- ok. 75 kcal
*cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
* owoce pod kruszonką – możecie użyć dowolnych owoców – porcja ok. 250 kcal
* sałatka z 5 pomidorów z cebulką wzbogacona łyżką jogurtu greckiego doprawiona solą i pieprzem – ok. 160 kcal
Poniedziałek – łącznie ok. 1675 kcal
śniadanie: ok. 430 kcal
* 2 jajka na miękko – ok. 160 kcal
* 2 kromki razowego chleba z masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 220 kcal
* sałatka owocowa z 2 nektarynek, 2 kiwi i łyżki jogurtu greckiego – ok. 220 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 395 kcal
Dla tych którzy mają w pracy mikrofalówkę:
* 2 roladki saltimbocca z niedzieli z sosem- ok. 250 kcal
* szklanka makaronu żytniego świderki – ok. 134 kcal
* 1 ogórek małosolny – ok. 11 kcal
Dla tych którzy nie mają w pracy mikrofalówki proponuję sałatkę:
* szklanka makaronu żytniego świderki – ok. 135 kcal
* garść liści bazylii
* 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół – ok. 30 kcal
* 6 czarnych oliwek – ok. 24 kcal
* 100 gram grillowanej piersi z kurczaka – ok. 100 kcal (oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w pergamin i smażyć na patelni)
* 3 łyżki Tzatziki ze świeżymi ogórkami i czosnkiem Zott – ok. 100 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 180 kcal
* 2 duże jabłka – ok. 180 kcal