Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1529 kcal lub 1542 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 395 kcal
* 3 kromki chleba razowego – ok. 240 kcal
* 100 gramów chudego twarogu (białego sera) – ok. 120 kcal
* 2 łyżki jogurtu naturalnego – ok. 30 kcal
* 2 starte na tarce rzodkiewki, kawałek zielonego ogórka, szczypiorek – ok. 5 kcal
Twaróg ucieramy z jogurtem. Dodajemy starte na tarce rzodkiewki i ogórka. Mieszamy ze szczypiorkiem. Tak przygotowanym twarożkiem smarujemy kanapki.
I Przekąska ok. 257 kcal
* sałatka z 400 gramów arbuza pokrojonego w grubą kostkę. Do tego łyżka otrębów i łyżka drobniutko rozgniecionych orzechów laskowych- ok. 257 kcal
Obiad: ok. 408 kcal lub ok. 421 kcal
Pracujący i studenci ok. 408 kcal
* 50 gramów kaszy gryczanej – ok. 168 kcal
* mała cukinia – ok. 90 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku – ok. 50 kcal
* 1 ogórek małosolny – ok. 7 kcal
* ćwierć cebuli – ok. 7 kcal
* 1 łodyga selera naciowego – ok. 6 kcal
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* zielona pietruszka
* sól, pieprz, sos sojowy (opcjonalnie),
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, selera naciowego i cukinię. Dodajemy zielony groszek. Przykrywamy na 2-3 minuty (w tym czasie rozmrozi się). Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną, pokrojonym w kostkę ogórkiem i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością sosu sojowego.
Jemy na zimno lub na ciepło.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 421 kcal .
* 400 ml kremu z kalafiora – ok. 186 kcal
* 30 gramów pełnoziarnistego makaronu świderki (suchego-do ugotowania) – ok. 115 kcal
* 2 łyżki prażonych na suchej patelni płatków migdałowych – ok. 120 kcal
Przepis na zupkę TU
UWAGA ! Zupy gotujemy więcej, aby starczyło na dwa dni. Osoby jedzące obiady „na zimno” w dniu dzisiejszym gotują tę zupkę na jutro na kolację !
II Przekąska ok. 185 kcal
* koktajl ze szklanki malin, szklanki maślanki, łyżki otrębów i połowy łyżeczki miodu – ok. 185 kcal
Kolacja ok. 284 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok.40 kcal
* pół kulki sera mozzarella – ok.100 kcal
* liście świeżej bazylii
* 1,5 łyżki dressingu (klik) – ok.114 kcal
Wtorek ok. 1549 kcal
Śniadanie ok. 312 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 4 łyżki granoli – ok. 132 kcal
* pół szklanki borówki amerykańskiej – ok. 30 kcal
Przepis na domową granolę TU
I Przekąska ok. 255 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych 2 łyżkami naturalnego serka twarożkowego, z sałatą , rzodkiewką i zielonym ogórkiem pokrojonym w plasterki – ok. 255 kcal
Obiad (danie do zjedzenia zarówno na zimno, jak i na ciepło) : ok. 432 kcal
* risotto z kurczakiem (użyj z wczorajszego wywaru) i zielonymi warzywami -porcja ok. 370 gramów – ok. 430 kcal
Przepis na risotto TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl z soku wyciśniętego z 2 pomarańczy (lub 200 ml soku pomarańczowego), banana i garści natki pietruszki – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 350 kcal
* Krem z kalafiora z prażonymi płatkami migdałów – duża porcja ok. 400 ml razem z 2 łyżkami prażonych migdałów – ok. 350 kcal
Środa ok. 1527 kcal lub 1550 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 180 kcal
* pojemnik borówki amerykańskiej – ok. 80 kcal
* 4 kromki pieczywa chrupkiego – ok. 100 kcal
Obiad: ok. 462 kcal lub ok. 484 kcal
Pracujący i studenci ok. 462 kcal
* sałatka cezar z kurczakiem – ok. 210 kcal
* 2 orzechy włoskie do sałatki – ok. 52 kcal
* 1 kromka razowego chleba cienko posmarowana pesto z bazylii – ok. 100 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis na sałatkę TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 484 kcal
* 2 roladki z kurczaka – ok. 240 kcal
* 3 łyżki sosu – ok. 60 kcal
* 2 ziemniaki – ok. 130 kcal
* szklanka ugotowanej fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
Przepis na roladki TU
II Przekąska ok. 185 kcal
* koktajl ze szklanki malin, szklanki maślanki, łyżki otrębów i połowy łyżeczki miodu – ok. 185 kcal
Kolacja ok. 325 kcal
- Z bakłażana wydrążamy środek robiąc „łódeczki” i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 7 minut.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i pokrojony w kostkę miąższ bakłażana. Smażymy 4-5 minut. Mieszamy z przygotowaną kaszą kuskus i doprawiamy do smaku przyprawami.
- Z piekarnika wyjmujemy łódeczki. Napełniamy farszem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Czwartek ok. 1540 kcal lub 1552 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 407 kcal
* 150 gramów chudego twarożku – ok. 170 kcal
* 2 łyżki jogurtu naturalnego – ok. 30 kcal
* szczypiorek
* 4 rzodkiewki – ok.8 kcal
* 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
Z serka, jogurtu, startej rzodkiewki i szczypiorku robimy twarożek. Doprawiamy do smaku Jemy z pieczywem.
I Przekąska ok. 169 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* cała papryka pokrojona w paski – ok. 65 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal
Obiad: ok. 448 kcal lub ok. 460 kcal
Pracujący i studenci ok. 448 kcal
* kanapka z awokado i wędzonym łososiem– ok. 398 kcal
* pół szklanki soku jabłkowego rozrobionego z połową szklanki wody – ok. 50 kcal
Opis przygotowania TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 460 kcal
* Penne z łososiem w sosie beszamelowym – ok. 460 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 270 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, 1 kiwi, jednego banana, połowy łyżeczki gorzkiego kakao i łyżeczki otrębów – ok. 270 kcal
Kolacja ok. 246 kcal Paprykę można upiec nawet dzień wcześniej wieczorem, aby była na dziś !
* ślimaczki z pieczonej papryki – 4 sztuki – ok. 168 kcal
* 2 wafle ryżowe – ok. 78 kcal
UWAGA robimy 8 sztuk, aby starczyło też na jutro !
Przepis TU
Piątek ok. 1569 kcal
Śniadanie ok. 420 kcal
* omlet z 2 jajek smażony na łyżce oliwy- ok. 240 kcal
* szczypiorek do posypania
* kromka chleba razowego – ok. 80 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 168 kcal
* ślimaczki z pieczonej papryki – 4 sztuki – ok. 168 kcal
Obiad: ok. 384 kcal
* garść sałaty lodowej
* pół szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu rurki – ok. 130 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* łyżka płatków migdałowych – ok .58 kcal
* 10 oliwek – ok. 40 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* liście świeżej bazylii
II Przekąska ok. 227 kcal
* serek typu Bieluch – ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli
* 3 marchewki pokrojone w słupki – ok. 36 kcal
Kolacja ok. 370 kcal
Warzywne ratatouille:
* mała cukinia – ok. 90 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* czerwona papryka – ok. 65 kcal
* 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie – ok. 120 kcal
* ząbek czosnku
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* liść laurowy, szczypta tymianku, sól, pieprz
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę, cukinię i paprykę. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy wyciśnięty czosnek, listek laurowy i przyprawy.
Dusimy 15 minut.
Sobota ok. 1529 kcal
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 190 kcal
*zielony koktajl – ok. 190 kcal
Przepis TU
Obiad ok. 600 kcal
* pizza – zjadamy 3 kawałki (jeden o wadze ok. 150 gramów) – ok. 600 kcal
Przepis na domową pizzę TU
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 264 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* szczypiorek
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Niedziela ok. 1379 kcal
Śniadanie ok. 398 kcal
*granola z jogurtem i sosem owocowym – ok. 398 kcal
Przepis TU
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 415 kcal
* 200 gramów fileta z dorsza – ok. 160 kcal
* marynata: sól, pieprz cytrynowy, łyżka natki pietruszki, pół posiekanej drobno czerwonej papryki, kilka kropel soku z cytryny – ok. 30 kcal
* 4 pomidorki koktajlowe,
* mizeria z jednego ogórka z łyżką doprawionego do smaku jogurtu greckiego – ok. 45 kcal
* 6 młodych ziemniaczków posypanych koperkiem- ok. 180 kcal
Fileta marynujemy w przyprawach i obkładamy pokrojoną papryką. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie przekładamy do naczynia do zapiekania, obkładamy przekrojonymi na pół pomidorkami, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i pieczemy 10 – 15 minut w temp. 180 stopni.
II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao – ok. 190 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 276 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
Żywienie wpływa na płodność i wiem to z doświadczenia znajomej która pracuje w poradni leczenia niepłodności. Bardzo często w wyniku zmiany diety dziewczyny zachodzą w ciążę. Duże znaczenie mają nietolerancje pokarmowe co pomija wielu lekarzy ginekologów. Powiem Ci że m więcej wiem tym więcej rzeczy mnie zadziwia.
Jest już post o żywieniu kobiet w ciąży http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/06/odzywianie-w-ciazy-i-aktywnosc-fizyczna.html
ale będę jeszcze o tym pisać
jejku jak się cieszę, będę dziś miała dobry dzień :)
Pozdrawiam seredcznie Agata!
1. arbuza
2. jabłko w owsiance
3. sok pomarańczowy, którego nie mogę pić?
Będę bardzo wdzięczna za wskazówki i z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. :)
A.
owoce jak powyżej
rolmopsa można sobie zjeść ale uważaj z ilością bo są w occie więc są ciężkie na żołądek i wątrobę
makroskładniki zgodne z RDA
Czy zamiast soku warzywnego można po prostu zjeść te warzywa (burak ugotowany na przykład)?
1500 kcal to wartość bazowa którą należy dostosować do siebie obliczając swoje zapotrzebowanie
Pozdrawiam i zapraszam do siebie!
Magda
jeśli Moja wartość bazowa CPM wynosi 1830kcal to ile powinnam jeść żeby nieco schudnąć (ok.5kg) a potem żeby utrzymać wagę?
Czy uprawianie codziennie sportu min. 1h (rower lub szybki spacer) to już zasługuje na miano "bardzo aktywnie"? Bo zastanawiam się czy mnożyć przez współczynnik 1,4 czy 1,9?
Pozdrawiam serdecznie,
Małgosia
Jeśli marsz jest szybki a rowerem jeździsz aktywnie a nie rekreacyjnie to ja bym została przy 1800, puls Ci wzrośnie przy takiej aktywności na pewno powyżej 130 więc nie ma potrzeby schodzić z kaloryczności,
natomiast jeśli rowerem jeździsz rekreacyjnie i raczej Cię ta jazda nie zmęczy obniż do 1600
Wartość CPM 1830kcal wychodzi mi po przemnożeniu 1307kcalx1,4.
A na rowerze jeżdżę aktywnie :-) w godzinę przejadę ok.20km, a na spacer 10km/1h także nie ukrywam, że się zmęczę :-)
Małgosia
Pozdrawiam i dziękuję za Pani bloga :))
muszę wrzucić przepis
również czekam na przepis na ZDROWĄ tortillę :-)
Mąkę wsypuje do miski dodaje reszte skladnikow, wyrabiam ,kroje na 2 lub 3 części ,walkuje na cieniutkie placki (wielkości patelni) i smazej z dwóch stron na dobrze rozgrzanej i co ważne SUCHEJ PATELNI! (powinny pojawić się takie wybulenia-to będzie oznaczalo ze trzeba przerzucić na drugą strone) naprawdę bardzo szybko się robi i smakuje super- ja robie jako kebab dietetyczny - dodaje sos kogurtowy z czosnkiem, ugrillowanego pokrojego w kawałeczki kurczaka, cebule czerwona, mix salat,pomidora , ogórka ,paprykę... naprawdę rewelacja! i szczerze polecam!;)
Pozdrawiam!
jedz więcej:
* kaszy gryczanej
* likopenu (to przeciwutleniacz najlepiej przyswajalny z pomidorów po obróbce termicznej)
* kwasów omega 3 - działają przeciwzapalnie i poprawiają stan naczyń krwionośnych : olej rzepakowy, lniany, siemię lniane, tłuste ryby
Czy odżywiając się zdrowo :-) można pozwolić sobie od czasu do czasu na polędwiczkę wieprzową duszoną z nektarynkami (wcześniej w marynacie miód,oliwa, ocet balsamiczny) albo np. na kotlet schabowy w panierce z otrąb? czy najlepiej unikać mięsa wieprzowego?
Pozdrawiam, Małgosia
mięso wieprzowe jest tłuste więc na co dzień go unikam ale powiedzmy raz na dwa tygodnie można zjeść
Uzależniłam się od Twojego bloga :)
:) miło mi :)
nie "idę" jadłospisem bo jadłospis jest dla Was
póki co poratuj się sokiem malinowym, witaminą C i preparatem z rutyną
spokojnie zaczynaj
A Ty tworzac swoje dania inspirujesz sie przepisami czy sama wymyslasz wszystko od podstaw? Ja niestety nie mam takiego talentu :P