Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1542 kcal lub 1570 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 370 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy :
* garść borówek amerykańskich (50g) – ok. 30 kcal
I Przekąska ok. 270 kcal
* kanapka z dwóch kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z plasterkiem żółtego sera, sałatą i pomidorem – ok. 250 kcal
* na przegryzkę 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
Obiad: ok. 402 kcal lub ok. 430 kcal
Pracujący i studenci ok. 402 kcal
* sałatka z prażonymi pestkami dyni i miodowym dressingiem – ok. 302 kcal
(jemy połowę porcji z przepisu, czyli z połowy opakowania mixu sałat + 2 łyżki dressingu)
* 4 kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 100 kcal
Przepis TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 430 kcal
* smażony ryż z warzywami – ok. 330 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* sałatka z 2 jabłek pokrojonych w kostkę, łyżki rodzynek (namoczonych wcześniej), łyżki otrębów pszennych i szczypty cynamonu – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 300 kcal
* 2 papryki – ok. 120 kcal
* ćwiartka cebuli – ok.7 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 kcal
* 2 łyżki jogurtu greckiego – ok. 46 kcal
* 3 kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 75 kcal
Paprykę i pomidora kroimy w kostkę, dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę, solimy. Na koniec mieszamy z jogurtem. Sałatkę jemy z pieczywem chrupkim.
Wtorek ok. 1533 kcal lub 1535 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 420 kcal
* omlet z bazylią i suszonymi pomidorami – ok. 320 kcal
* szklanka soku z pomarańczy – ok. 100 kcal
Przepis TU
I Przekąska ok. 270 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych masłem osełkowym z sałatą, pomidorem i chudą szynką – ok. 270 kcal
Obiad: ok. 364 kcal lub ok. 366 kcal
Pracujący i studenci ok. 364 kcal
* pół paczki mieszanki sałat
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* łyżka prażonych na suchej patelni płatków migdałowych – ok. 58 kcal
* 100 gramów fileta z indyka (marynujemy w oliwie, czosnku i ziołach prowansalskich – zamarynowanego fileta smażymy w pergaminie na suchej patelni i kroimy w cienkie plasterki) – ok. 120 kcal
* jedna cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 366 kcal
* zupa krem z pomidorów z bazylią – 300 ml – ok. 120 kcal
* garść (ok.10 gramów) groszku ptysiowego – ok. 50 kcal
* 100 gramów fileta z indyka (marynujemy w oliwie, czosnku i ziołach prowansalskich – zamarynowanego fileta smażymy w pergaminie na suchej patelni) – ok. 120 kcal
* garść mieszanki sałat
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
Gotujemy esencjonalny bulion z kurczaka (skrzydełka) i warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy, mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą. Do zupy dodajemy liście z całego pęczka bazylii, 2 ząbki czosnku i podsmażoną na klarowanym maśle całą cebulę. Zupę miksujemy i zaklepujemy łyżką śmietany 12 % .
Doprawiamy do smaku.
Na drugie danie jemy fileta z sałatką.
II Przekąska ok. 185 kcal
* koktajl ze szklanki malin, szklanki maślanki, łyżki otrębów i połowy łyżeczki miodu – ok. 185 kcal
Kolacja ok. 294 kcal
* serek wiejski – ok. 194 kcal
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* szczypiorek (opcjonalnie)
* sól
* kromka chleba razowego – ok. 80 kcal
Środa ok. 1536 kcal
Śniadanie ok. 381 kcal
* 200 gramów chudego twarogu – ok. 226 kcal
* szklanka malin – ok. 35 kcal
* łyżeczka ksylitolu, lub cukru trzcinowego – ok. 20 kcal
* kromka chleba razowego cienko posmarowanego masłem osełkowym – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 255 kcal
* sałatka z pokrojonego w kostkę jabłka, 2 brzoskwiń, łyżki otrębów, łyżki płatków migdałowych i garści borówki amerykańskiej (50g) – ok. 255 kcal
Obiad: ok. 390 kcal
* Kuskus z zielonymi warzywami i suszonymi pomidorami. Do zjedzenia w wersji zarówno na zimno, jak i na ciepło – ok. 390 kcal
Przepis TU
II przekąska ok. 200 kcal
* koktajl z soku wyciśniętego z 2 pomarańczy (lub 200 ml soku pomarańczowego), banana i garści pietruszki – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 310 kcal
* zapiekanka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami – 230 kcal
* sałatka z 3 pomidorów z cebulką – ok. 80 kcal
Przepis na zapiekankę TU
Czwartek ok. 1569 kcal lub 1568 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 427 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 3 plasterki żółtego sera – ok. 105 kcal
* sałata
* zielony ogórek- ok. 10 kcal
* 6 rzodkiewek – ok. 12 kcal
I Przekąska ok. 275 kcal
* papryka pokrojona w paski – ok. 60 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* serek typu Bieluch z koperkiem, listkami bazylii, kolorowym pieprzem i szczyptą soli – ok. 191 kcal
Obiad: ok. 451 kcal lub ok. 450 kcal
Pracujący i studenci ok. 451 kcal
* 2/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki – ok. 210 kcal
* pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę – ok. 30 kcal
* ćwiartka cebuli drobno pokrojona – ok. 7 kcal
* 2 małe ogórki pokrojone w drobna kostkę- ok. 14 kcal
* 3 łyżki kukurydzy z puszki – ok. 45 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym – ok. 110 kcal
* pół jabłka pokrojonego w drobną kostkę – ok. 35 kcal
* natka pietruszki drobno pokrojona do posypania
* sól, pieprz,
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 450 kcal
* tagliatelle z łososiem (można dodać tuńczyka z puszki) – ok. 450 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl z soku wyciśniętego z 2 pomarańczy (lub 200 ml soku pomarańczowego), banana i garści pietruszki – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 216 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* pomidor – ok. 26 kcal
* łyżka sosu winegret – ok.50 kcal
* kilka listków świeżej bazylii
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* pół żółtej papryki – ok. 30 kcal
* jeden wafel ryżowy – ok. 40 kcal
Piątek ok.1543 kcal lub 1543 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 397 kcal
* 2 jajka na miękko – ok. 160 kcal
* 2 kromki chleba posmarowanego masłem – ok. 200 kcal
* sałatka z 3 ogórków gruntowych i 2 małosolnych – ok. 37 kcal
I Przekąska ok. 192 kcal
* sałatka z 3 brzoskwiń, łyżki otrębów i łyżki rozkruszonych płatków migdałowych – ok. 192 kcal
Obiad: ok. 460 kcal lub ok. 460 kcal
* sałatka z awokado i serem blue – ok. 380 kcal
* 2 wafle ryżowe z brązowego ryżu ( 20 g) – ok. 80 kcal
Przepis na sałatkę TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 460 kcal
* 2 naleśniki ze szpinakiem – ok. 460 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl z garści pietruszki, banana, garści malin, 200 ml soku z pomarańczy i 50 ml wody – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 294 kcal
* serek wiejski – ok. 194 kcal
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* szczypiorek
* sól
* kromka chleba razowego – ok. 80 kcal
Sobota ok. 1568 kcal
Śniadanie ok. 450 kcal
* kasza jaglana z owocami – ok. 450 kcal
Przepis TU
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 500 kcal
* 2 krokiety z pieczarkami i indykiem – ok. 200 kcal
* sałatka z połowy opakowania mixu sałat z 2 łyżkami sosu winegret – ok. 100 kcal
Przepis na krokiety TU
II Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka – ok. 140 kcal
Kolacja ok. 378 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* liście bazylii
* 2 łyżki miodowego dressingu (klik) – ok.152 kcal
Niedziela ok. 1372 kcal
Śniadanie ok. 426 kcal
* jajecznica z 2 jajek (rozmiar L) smażona na łyżeczce oliwy – ok. 200 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane pesto – ok. 200 kcal
* pomidor pokrojony w kostkę z odrobiną soli i pieprzu – ok. 26 kcal
* szczypiorek do posypania jajecznicy
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 496 kcal
* kurczak w sosie szpinakowym (200 g + 4 łyżki sosu) – ok. 306 kcal
* 3 młode ziemniaki – ok. 130 kcal
* sałata z jogurtem naturalnym doprawionym do smaku (4 łyżki) – ok. 60 kcal
Przepis na kurczaka TU
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 250 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 5 rzodkiewek – ok. 10 kcal
* kawałek zielonego ogórka – ok. 10 kcal
* 2 wafle ryżowe z brązowego ryżu – ok. 80 kcal
Ogórka i rzodkiewki ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z jogurtem. Doprawiamy do smaku. Jemy z waflami ryżowymi.
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
owszem są przetworzone ale wit. z grupy B zostają
raczej radziłabym jeśli Ci juz tak bardzo zasmakowała to co drugi dzień :)
w ten sposób mam kaloryczność konkretnej masy produktu i później z kalorycznością kawałków to już wiadomo
moja mama piecze szarlotkę bez mąki, na kaszy mannej - jest genialna i jak pierwszy raz zrobiła to nikt się nie poznał że to bez mąki i że z kaszą.
spróbuję z jaglaną i dam znać
jaglana jest bezglutenowa
w Twoim przypadku owoce będą lepsze przed trasą a po powrocie kasza + coś białkowego
nie jest to środek wspomagający odchudzanie bo musiałby być stosowany w dużej ilości a wtedy uszkadza wątrobę
to html
Jak bardzo ? Zależy jak długo jesz w taki sposób i co jesz.. Metabolizm strasznie spowalniają monodiety.
Zwiększając teraz kaloryczność przytyjesz na pewno i nie będę Cię oszukiwać że będzie inaczej. Organizm dotychczas zmuszany do głodowania, "odbije" sobie posuchę w obawia przed następnym okresem głodu.
Proces naprawy metabolizmu trwa i jak długo będzie trwał zależy od tego jak wyglądało Twoje żywienie i jak długo trwało w takim kształcie.
Że tak powiem, coś co się popsuło przez ostatnie kilka miesięcy w dwa tygodnie nie naprawisz :(
Po naprawie metabolizmu można myśleć o utracie wagi ale nie przez redukcję a przez aktywność fizyczną w Twoim przypadku i odpowiednio skomponowaną dietę.
ja naleśniki robię ostatnio z orkiszowej,
chleb z żytniej i żytniej razowej,
dobra jest graham no i inne typu gryczana, ryżowa, z cieciorki etc.
możesz zwiększyć śniadanie o 50 kcal, obiad o 100 kcal, podwieczorek o 50
i tak sobie zjedz, węglowodany + białko, inaczej nie wykorzystasz w pełni treningu jeśli chodzi o efekty
- śniadanie ok 7 : komosa ryżowa/amarantus na wodzie wraz z owocami lub 2-3 kanapki z serem kozim i warzywami
- II śniadanie : koktaj pietruszkowy-owocowy itp lub jogurt/kefir itp lub kanapka
- obiad : sałatka z piersią kurczaka/ lub serem kozim/ ser tofu z warzywami
- podwieczorek: serek wiejski itp lub sok warzywno-owocowy
- kolacja: twarożek itp - głównie białkowa
wydaje mi się, że zdrowo się odżywiam, ćwiczę ok 4-5 razy w tygodniu po ok 30 min
Przy takim rozkładzie nadal nie mogę schudnąć i nie wiem co robię źle;/ proszę pomóż
jedząc za mało nie będziesz chudła bo organizm zwolni metabolizm w obawie przed utratą cennych wartości odżywczych no i pytanie czy cokolwiek ćwiczysz ?
- śniadanie: kasza ok 4 łyżki plus pół jabłka/szklanka malin + orzechy lub 3 kromki chleba/wafli ryżowych z serem kozim w plasterkach (3 ) ewentualnie 4 jajka na twardo bez żółtek (mdli mnie po nich)+warzywa
- II śniadanie: koktajl z Twoich przepisów/ lub 1 serek wiejski z 1 pomidorem lub 2 kromki chleba (najczęściej bezglutenowego) z 2 plasterkami sera + 1 pomidor lub inne warzywko (warzyw jem bardzo dużo do wszystkich posiłków prócz owsianek)
- obiad: najczęściej sałatka: pierś ok 80 g lub ser kozi (roladka ok 80 g) lub tofu - pół opakowania + sałata+ warzywa+ sos midowowo-musztardowy /vinigret+ posypane orzechami itp ( lub ryba/pierś ok 100 g z warzywami )
- podwieczorek: szklanka soku warzywno-owocowego lub 1 serek wiejski / twrożek chudy ok 120 g z warzywkiem + ziarka/olej lniany
- kolacja : jw (bez soku)
staram się ćwiczyć 4-5 razy w tygodniu po ok 30 min (najczęściej brzuch/pośladki z MEL B) + kręcę też hula hop ok 20 min
Twoje zapotrzebowanie to ok. 1900 kcal
W Twoim przypadku jeśli chcesz schudnąć 4 kg musisz ćwiczyć i nie schodzić poniżej 1500 kcal
mleko 2 % jest optymalne (biorąc pod uwagę kaloryczność i zawartość witamin) pod względem zawartości witaminy D i wapnia (mając na uwadze [przyswajalność)
kiedyś w jednym z tygodniu było sporo zup czy ciepłych kolacji i protestowali studenci czy osoby mieszkające same,
takich zgłoszeń z sugestiami dotyczącymi tego co jest w jadłospisie dostawałam dużo w związku z tym jadłospis jest jadłospisem bazowym, uśrednionym,
czy odchudza się bo ma nadwagę, czy chce się wysmuklić czy zgubić 2-3 kilo,
od tego zależy dalsze postępowanie,
u nastolatek odchudzanie nie może przebiegać po omacku, musi być odpowiednia ilość tłuszczy bo to wiek dojrzewania, bardzo często nastolatki odchudzając się na własną rękę mocno ograniczają tłuszcz i w efekcie zatrzymuje im się okres,
dieta odchudzająca dla nastolatki musi być bardzo dobrze zbilansowana i nie może być w niej żadnych niedoborów
Dziękuję i pozdrawiam,
Ania
jeśli Twój tryb dnia pozwala Ci na zjedzenie pełnego obiadu o 14-tej a zupy o 17-tej tak byłoby idealnie, ale jeśli jest odwrotnie to też jest ok :)
Jeden lubi więcej zup, inny ciepłe kolacje, jeszcze ktoś inny więcej jajek a dogodzić się wszystkim nie da ;)
u osób z podwyższonym cholesterolem do 3-5
przy podwyższonym LDL koniecznie trzeba ograniczyć tłuszcze nasycone do max 7 % energii z diety i zwiększyć tłuszcze roślinne czyli 25 % energii pochodzącej z tłuszczy w proporcjach max 7 % nasycone, 18 % roślinne
ograniczyć sól,
dietę przy podwyższonym poziomie cholesterolu będzie można u mnie zamówić w listopadzie
Daria
pod pojęciem "zgubić brzuch" może kryć się wiele,
jesteś szczupła, nie wiem jak wygląda Twój brzuch, czy jest problemem rzeczywistym czy nie chcę Cię urazić ale czy w ogóle jest to problem,
aby określić w czym jest problem musiałabym brzuch zobaczyć, czy chodzi o wzdęcia czy wiszącą skórę czy coś kompletnie innego
jak wygląda brzuch w stosunku do bioder, ud etc.
Dziękuję za odpowiedź:)
ja kupowałam kaszki ryżowe naturalne (nie smakowe) i na ich bazie robiłam kaszki np. z dodatkiem owoców lub warzyw
mogą być też owoce suszone ale muszą być namoczone w wodzie i rozdrobnione
kuskus w zasadzie też bo teraz od 5 miesiąca można podawać gluten jednak w niewielkich ilościach więc niewiele dodawaj np. 1 łyżkę do pure z warzyw
jak karmisz możesz darować sobie te mleczne i dawać bezmleczne z owocami lub warzywami np. teraz super będzie kaszka ryżowa z dynią i jabłkiem, taki mus ;)
Cud nastał teraz bo jestem już 5 miesięcy na zdrowym odżywianiu i mam za sobą 10 kilo :)
Mam wagę z czasów szkoły średniej co wydawało mi się niemożliwe bo myślałam że tyje z wiekiem, ale jednak widać wiek nie ma tu nic do rzeczy. wróciłam do pracy po 7 latach i wszyscy gratulują mi świetnego wyglądu. Nie sądziłam, że można w tak łatwy i przyjemny sposób uzyskać taki efekt. Mam tylko jeden problem, zrobiło się chłodniej , wyciągnęłam z szafy spodnie jesienne .... kurcze czekają mnie zakupy bo wszystkie wiszą na mnie i wyglądam jak w worku , ech :) ......
1. Jak czesto mozemy jesc awokado?
2. Co sadzisz o wodzie smakowej dla dzieci Waterrr?
2. to jest napój, błędnie jest określany jako woda smakowa bo to zwyczajna woda + aromat smakowy (aromaty smakowe mają działanie uzależniające i pobudzające)
raz na jakiś czas ujdzie ale jako codzienny "nawadniacz" dla dzieci zdecydowanie odradzam,
Czekam na przepis z amarantusem:)
Pozdrawiam
dodatkowe kalorie ale żelazo, wapń i witamina D3 i B12 więc warto ;)