Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1510 kcal
Śniadanie ok. 420 kcal
Pasta jajeczna:
* 2 jajka na twardo, szczypiorek, 2 rzodkiewki, łyżeczka jogurtu naturalnego, pół łyżeczki musztardy, sól, pieprz – ok. 180 kcal
* 3 kromki chleba razowego – ok. 240 kcal
Jajka siekamy drobniutko (sprawdzi się też okrągłe sito, takie jak do sałatki jarzynowej). Dodajemy drobniutko posiekaną, lub startą rzodkiewkę i szczypiorek. Jogurt mieszamy z musztardą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łączymy z jajkiem. Pastą smarujemy pieczywo.
I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 460 kcal
* 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus – ok. 200 kcal
* 100 gramów fileta z kurczaka – ok. 100 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* jedna czerwona papryka – ok. 65 kcal
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* sól, pieprz, imbir, słodka papryka
* natka pietruszki
Kaszę kuskus przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Kurczaka nacieramy solą, imbirem i słodką papryką, kroimy w paski, lub kostkę. Odstawiamy na 10 minut. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Do warzyw dodajemy kurczaka, smażymy ok. 3-4 minuty (czas smażenia zależy od grubości kostek, lub pasków kurczaka). Na patelnię dodajemy kaszkę kuskus i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy.
Jemy na zimno, lub na ciepło.
II Przekąska ok. 215 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, kiwi, kilku truskawek, łyżki otrębów i łyżeczki miodu – ok. 215 kcal
Kolacja ok. 275 kcal
Curry warzywne:
* pół cukinii – ok. 45 kcal
* 5 pieczarek – ok. 15 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* ząbek czosnku
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* puszka pomidorów krojonych bez skóry – ok. 110 kcal
* sól, pieprz, curry, koperek lub natka pietruszki
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pieczarki i cukinię. Jak odparuje woda wlewamy pomidory i dodajemy wyciśnięty czosnek. Smażymy bez przykrycia ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Na koniec posypujemy koperkiem, lub natką pietruszki.
Jemy z pieczywem chrupkim.
Wtorek ok. 1514 kcal lub 1511 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 392 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 3 łyżki granoli – ok. 99 kcal
* 1 kiwi – ok. 43 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
Banana i kiwi kroimy w drobniutką kostkę. Mieszamy z jogurtem i wlewamy do miseczki. Posypujemy granolą.
Przepis na domową granolę TU
I Przekąska ok. 255 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z plasterkiem chudej szynki, sałatą lodową i rzodkiewką – ok. 255 kcal
Obiad: ok. 431 kcal lub ok. 428 kcal
Pracujący i studenci ok. 431 kcal
* jedna czerwona papryka – ok. 65 kcal
* 1/3 szklanki kaszy gryczanej – ok. 200 kcal
* 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki- ok. 68 kcal
* 10 oliwek – ok. 40 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* sól, łyżeczka słodkiej papryki
* łyżeczka sosu sojowego – ok. 3 kcal
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* natka pietruszki,
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, pokrojone oliwki, czerwoną fasolę i przyprawy . Dokładnie mieszamy.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 428 kcal
Papryka faszerowana:
* jedna czerwona papryka – ok. 65 kcal
* 1/4 szklanki kaszy gryczanej – ok.150 kcal
* 100 gramów mięsa z indyka – ok. 85 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* ząbek czosnku
* sól, łyżeczka słodkiej papryki
* łyżeczka sosu sojowego – ok. 3 kcal
* 20 gramów żółtego sera – ok. 70 kcal
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażamy cebulę i zmielone mięso z indyka. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, słodką paprykę i sos sojowy. Smażymy 2-3 minuty. Doprawiamy solą.
Farszem napełniamy papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy papryki i posypujemy startym serem.
II Przekąska ok. 150 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
* szklanka soku z marchwi – ok. 80 kcal
Kolacja ok. 286 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 6 rzodkiewek – ok. 12 kcal
* szczypiorek
* kromka chleba razowego – ok. 80 kcal
Środa ok. 1517 kcal lub 1523 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 218 kcal
* banan – ok. 100 kcal
* 2 kiwi – ok. 86 kcal
* łyżeczka sezamu – ok. 32 kcal
Owoce kroimy w kostkę. Posypujemy sezamem.
Obiad: ok. 414 kcal lub ok. 420 kcal
Pracujący i studenci ok. 414 kcal
* pół pełnoziarnistej bagietki, lub inna bułka pełnoziarnista o wadze ok. 88 gramów – ok.181 kcal
* łyżka serka twarożkowego naturalnego, 2 suszone pomidory bardzo drobno pokrojone, sól, pieprz, koperek – ok. 133 kcal (serek twarożkowy mieszamy z pokrojonymi w kawałeczki suszonymi pomidorami, koperkiem i przyprawami)
* 2 plasterki chudej szynki – ok. 100 kcal
* sałata lodowa,
* rzodkiewka, pomidor lub ogórek
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 420 kcal
* zupa ogórkowa porcja ok. 400 ml – ok. 200 kcal
* jeden naleśnik z mąki pełnoziarnistej z łyżką twarogu i łyżeczką dżemu niskosłodzonego – ok. 220 kcal
Przepis na zupę ogórkową:
* 4 skrzydełka z kurczaka
* 2 marchewki, pietruszka, pół selera, zielona część pora, pół cebuli,
* sól, pieprz, 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe
* 6 kiszonych ogórków
* 4 litry wody
* 5 ziemniaków
* łyżka śmietany 12 %
* koperek
Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, zieloną część pora i listki laurowe. Gotujemy na minimalnym ogniu ok. 30 minut (od zagotowania). Wyjmujemy zieloną część pora i do wywaru dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i selera. Gotujemy 10 minut po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 10 minut, i oddajemy starte ogórki. Gotujemy 15 minut. Zupę zaprawiamy śmietaną i posypujemy koperkiem.
II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao – ok. 190 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 320 kcal
* omlet z bazylią i suszonymi pomidorami – ok. 320 kcal
Przepis TU
Czwartek ok. 1547 kcal lub 1532 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 411 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 3 plasterki żółtego sera – ok. 105 kcal
* sałata lodowa
* 3 rzodkiewki – ok. 6 kcal
I Przekąska ok. 227 kcal
* serek typu Bieluch – ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli
* 3 marchewki pokrojone w słupki – ok. 36 kcal
Obiad: ok. 452 kcal lub ok. 437 kcal
Pracujący i studenci ok. 452 kcal
* garść sałaty lodowej
* 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki- ok. 51 kcal
* pół papryki pokrojonej w cienkie paski – ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta (kostka ma 270 gramów) – ok. 175 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni – ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 437 kcal
* zupa ogórkowa porcja ok. 400 ml – ok. 200 kcal
Sałatka:
* garść sałaty lodowej
* cała papryka – ok. 65 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni – ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
II Przekąska ok. 175 kcal
* jedna pomarańcza – ok. 105 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Kolacja ok. 282 kcal
* faszerowana cukinia – zjadamy całą czyli dwie połówki – ok. 282 kcal
Przepis TU
Piątek ok. 1551 kcal lub 1560 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 305 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* starte jabłko – ok. 70 kcal
* łyżeczka otrębów – ok. 8 kcal
* łyżka płatków owsianych – ok. 37 kcal
* łyżka rodzynek – ok. 40 kcal
* cynamon
Wszystkie składniki mieszamy.
I Przekąska ok. 285 kcal
* banan – ok. 100 kcal
* 1 pomarańcza – ok. 105 kcal
* szklanka soku marchwiowego – ok. 80 kcal
Obiad: ok.441 kcal lub ok.450 kcal
Pracujący i studenci ok. 441 kcal
* 3/4 woreczka ugotowanego brązowego ryżu – ok. 240 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym – ok. 110 kcal
* 2 ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę – ok. 14 kcal
* ćwiartka cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę – ok. 7 kcal
* pół papryki pokrojonej w drobną kosteczkę – ok. 30 kcal
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* kilka kropel sosu sojowego
* koperek
* sól, pieprz
Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 450 kcal
* 150 gram fileta z dorsza lub innej ryby (morszczuk, sola) – ok. 120 kcal
* pieprz cytrynowy
* 3 średnie ugotowane średnie ziemniaki posypane koperkiem – ok.180 kcal
* sos do ryby: pół cebuli, szklanka włoszczyzny mrożonej, szklanka przecieru pomidorowego z kartonu, łyżeczka oliwy, koperek – ok.150 kcal
Rybę oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mrożoną włoszczyznę. Mieszamy. Przykrywamy pokrywką na 1-2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Dusimy 1-2 minuty.
Rybę oprószoną pieprzem cytrynowym wkładamy do sosu i dusimy ok. 10-15 minut.
I Przekąska ok. 190 kcal
* zielony koktajl – ok. 190 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 330 kcal
* dwie garście mieszanki sałat
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* liście bazylii (sporo)
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
Sobota ok. 1542 kcal
Śniadanie ok. 450 kcal
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce klarowanego masła, posypana szczypiorkiem – ok. 210 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko osmarowane masłem osełkowym- ok. 200 kcal
* sałatka z jednego pomidora, 5 rzodkiewek i ćwiartki cebuli – ok. 40 kcal
I Przekąska ok. 300 kcal
Koktajl owocowo – warzywny:
* sok z marchewki, jabłka, kiwi i banana – ok. 300 kcal
1,5 szklanki świeżo wyciskanego soku z marchewki i jabłka miksujemy z kiwi i bananem.
Obiad ok. 382 kcal
Pełnoziarniste penne z sosem z pieczonej papryki:
* szklanka suchego makaronu penne (70g) – ok. 242 kcal
* 250 ml sosu z pieczonej papryki – ok. 140 kcal
Przepis na sos z pieczonej papryki TU
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 310 kcal
* dwie garście mixu sałat
* pół awokado – ok. 112 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* łyżka uprażonych na patelni płatków migdałowych – ok .58 kcal
* 5 rzodkiewek – ok. 10 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 100 kcal
Niedziela ok. 1344 kcal
Śniadanie ok. 395 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* szklanka truskawek – ok. 40 kcal
* 5 łyżkek granoli – ok. 165 kcal
* łyżeczka miodu – ok. 40 kcal
Truskawki miksujemy z jogurtem i miodem. Jemy z granolą.
I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 457 kcal
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym:
* 150 gramów fileta z kurczaka – ok. 200 kcal
* 4 łyżki sosu – ok. 40 kcal
* szklanka fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) – ok. 163 kcal
Przepis na fileta z kurczaka TU
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 252 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
do jogurtu dodaj koperek, kilka kropli soku z cytryny, odrobinę płynnego miodu i sól,
Twojej historii odchudzania, tego jak jadłaś do tej pory, ile i w jakich godzinach etc. - zerknij na ostatni post
2 kilo to nie jest mało , głowa do góry :)
http://www.marwit.eu/grafiki/owocudo_f.jpg
generalnie firmę oceniam dobrze
Dostałam butelkę domowego octu jabłkowego. Możesz podsunąć jakieś pomysły do czego go używać?
Miód musi być bo skleja.
zrób sobie jutro dzień "lekki" , dużo soków, owoców, warzyw i jogurtu
z zegarkiem w ręku patrzyłam kiedy następny posiłek, spisywałam co zjadłam, liczyłam etc.
rajcowała mnie waga lecąca w dół i to dawało mi takiego "kopa"
Organizm się przyzwyczaja do pór posiłków i już nie patrzyłam na zegarek z wyczekiwaniem, teraz już nie spisuję co zjadłam i wiem co i w jakiej ilości mogę,
spokojnie, to chwilowe ;)
Pozdrawiam serdecznie
myślę ze raz w tygodniu możesz sobie pozwolić do kanapek ale na śniadanie
z tym "raz na jakiś czas" trzeba uważać, żeby nie było tak, że 3 razy w tygodniu jemy coś "raz na jakiś czas" :))
Chyba nie stać mnie na taką diete..
każde jedzenie kosztuje, to niezdrowe też wcale nie mało,
mówisz o kosztach dla jednej osoby, więc weź pod uwagę, że kupując np. paczkę kaszy gryczanej starczy Ci ona na 3-4 tygodnie, wiele składników starczy Ci na kolejny tydzień np. paczka słonecznika łuskanego, migdałów, siemię lniane etc.
ja wydaję 400-450 zł na 4 osobową rodzinę tygodniowo
Chciałabym zejść do 55kg, ale ciągle waga stoi i jestem załamana. :(
Generelanie dużo rzeczy, typu płatki owsianie, siemię lniane, suszona żurawina, etc kupuję w większych opakowaniach i starcza mi to na dłużej...:-)
Pozdrawiam,
Ania S
Rozpoczęłam już pracę nad książką :)
Mam do Ciebie pytanie, czy tą mieszankę owocową do musli kupujesz w jakimś sklepie ze zdrową żywnoscią czy w sklepach typu Auchan, Tesco, itp też ją dostanę? Gdzie tego szukać?
Pozdrawiam,
Ania S
Ania S
Ostatnio zjadłam pół puszki na kolację, co o tym myślisz?
Pozdrawiam :)
ważne żeby jadł regularnie co 3-4 godziny
Mam pytanie co robisz z mięskiem z rosołu, czy bulionu a w tym tygodniu z zupy ogórkowej?
Moja rodzina (mąż i dzieci) nie zjedzą takiego mięsa -ja lubię, ale np z borówkami czy żurawiną własnej roboty, czy mogę zjęść to mięso zmaiast któregoś obiadu?
A może masz jakiś przepis na potrawkę z gotowanego mięsa -myślę, że w tej formie rodzinka by zjadła to mięsko...:-)
Pozdrawiam,
Ania S
Pozdrawiam,
Ania S
czym mozna zastąpic mozarelle w sałatce feta tez odpada
Pracuje na nocne zmiany i zastanawiam się czy powinnam się trzymać twojego rozkładu czy go zmodyfikować.
W domu jem śniadanie i obiad a w pracy mam 3 przerwy, ostatnia przerwa o 01:00.
Mogłabyś mi coś doradzić proszę?