Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja. Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
(wtorek, środa, czwartek)
wtorek– łącznie ok. 1652 kcal
śniadanie:ok. 464 kcal
*1 bułka grahamka przekrojona na pół i posmarowana masłem osełkowym – ok. 260 kcal
* 150 gram twarożku chudego – ok. 120 kcal
* 7 rzodkiewek – ok. 14 kcal
* szczypiorek
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 100 kcal
* banan – ok. 100 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 618 kcal
Sałatka grecka :
* 1/3 główki sałaty lodowej – ok. 18 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 6 kostek chudego sera feta – ok. 18 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 kcal
* 4 łyżki sosu winegret – ok. 200 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych masłem osełkowym z plastrem żółtego sera i ogórkiem – ok. 290 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 210 kcal
* 300 gram białych winogron – ok. 210 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 260 kcal
* makaron z grillowanymi warzywami z przepisu dostępnego tutaj. – porcja ok. 260 kcal
środa – łącznie ok. 1698 kcal
śniadanie: ok. 391 kcal
* 2 jajka na miękko – ok. 160 kcal
* 2 kromki razowego chleba z masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* 1 pomidor – ok. 25 kcal
* 3 rzodkiewki – ok 6 kcal
* herbata owocowa bez cukru
W dowolnym momencie dnia, kawa :ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 110 kcal
* pojemniczek malin – ok.110 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 327 kcal
* pół sałaty lodowej – ok. 25 kcal
* 2 ogórki gruntowe – ok. 10 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 5 małych kulek mozzarelli – ok. 90 kcal
* 6 rzodkiewek- ok. 12 kcal
* 3 łyżki sosu winegret – ok. 150 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 250 kcal
* pokrojony w kawałki banan polany jogurtem naturalnym (ok. 250 ml) – ok. 250 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 550 kcal
* pstrąg pieczony w folii z cytryną i ziołami – ok. 360 kcal
* 4 małe ugotowane młode ziemniaki – ok. 160 kcal
* 1 pomidor – ok. 30 kcal
czwartek – łącznie ok. 1695 kcal
śniadanie: ok. 385 kcal
* jogurt naturalny 250 gram- ok. 150 kcal
* 5 moreli – ok. 100 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
W dowolnym momencie dnia, kawa :ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 120 kcal
*2 jabłka – ok. 120 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 540 kcal
* 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej – ok. 290 kcal
* 3 różyczki, brokułów, połowa czerwonej papryki, pół szklanki kukurydzy z puszki, pół małej cebuli
(cebulę i paprykę smażymy na łyżce oliwy, dodajemy ugotowane brokuły i kukurydzę – mieszamy z kaszą gryczaną) – ok. – 250 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 270 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych masłem osełkowym z plasterkiem chudej szynki, sałatą i rzodkiewką – ok. 270 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 310 kcal
* Zupa toskański krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki– talerz ok. 300 ml – ok. 250 kcal
* garść groszku ptysiowego – ok. 60 kcal