Dania z rybą
Szybkie, bardzo proste i bardzo sycące danie. Zarówno na obiad, jak i na kolację. Bez glutenu, jaj, laktozy i białek mleka krowiego. Jeśli lubicie tajskie smaki, będziecie zachwyceni. Polecam 😉 Kaloryczność: Porcja ma ok. 700 kcal Składniki na posiłek dla 4 osób: jedna mała cukinia jeden duży batat (ok. 300 g) 2 ząbki czosnku 2 […]
Sezon na szparagi uważam za otwarty. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na wykorzystanie tego wyjątkowego warzywa (10 powodów dla których warto jeść szparagi – klik), ale dziś mam dla Was nowość. Zupę którą gotowałam dla mojej rodziny zaledwie wczoraj. Jest przepyszna, aromatyczna, błyskawiczna w przygotowaniu. Może być po prostu zupą, ale jak dodacie do niej […]
Szybki, banalnie prosty w przygotowaniu, lekki, aromatyczny obiad w sam raz na piątek. Pieczony cytrynowy dorsz na maślanych warzywach z prostym risotto. Gotowy w 30 minut. Danie bezglutenowe, bezjajeczne, bezmleczne (klarowane masło nie zawiera białek mleka krowiego – to czysty tłuszcz). Idealne dla osób na diecie redukcyjnej. Zachęcam do wypróbowania 😉 Kaloryczność: Porcja dla […]
Danie w sam raz na ciepłą kolację, choć będzie odpowiednie także na obiad . Jeśli babkę przygotujemy dzień wcześniej to odgrzanie jej w piekarniku oraz przygotowanie krewetek z warzywami nie zajmie więcej niż 15 minut. 40 gramów białka na porcję. Pyszne, aromatyczne, nietuzinkowe w smaku. Sprawdźcie jak doprawiłam babkę 😉 Życzę smacznego 🙂 Kaloryczność: Porcja […]
Obiad na diecie low FODMAP. Bez glutenu, laktozy, białek mleka krowiego i jaj. Pyszny, sycący, bogaty w białko (całe danie zawiera 30 gramów białka), wapń, cynk, magnez, żelazo, jod, kwasy Omega 3, witaminę B6, B12 oraz magnez i selen. Danie lekkostrawne, delikatne dla żołądka i jelit. Czym jest dieta low FODMAP? Dieta low FODMAP to […]
Jak zobaczyłam tego łososia w moim sklepie rybnym wręcz nie mogłam oderwać od niego oczu. Nie przesadzam ani trochę. Krzyczał „kup mnie” 🙂 Połowę zjedliśmy stojąc w kuchni przy desce. Ja, mąż i syn. Córka łososia nie lubi. Drugą połowę przeznaczyliśmy na obiad. Wiedzieliśmy jednak, że tak dobrej ryby, tak smacznej, nie można po prostu […]
Obiad w sam raz na piątek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby mógł pojawić się na stole w poniedziałek, czy inny dzień tygodnia, również jako kolacja. Pulpeciki z dorsza z chipsami z fioletowych ziemniaków i sosem z zielonych warzyw. Pyszne, aromatyczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. PS: fioletowe ziemniaki nie są tu składnikiem […]
Znacie moje zamiłowanie do kuchni tajskiej. Mam za sobą dwa kursy tej kuchni, uwielbiam te składniki, te kombinacje, te smaki. To zdecydowanie moja bajka i choć ostatnimi czasy prym wiodła kuchnia włoska, to w ubiegły piątek jak zobaczyłam krewetki to oczy zrobiły mi się wielkie jak pięciozłotówki. Danie jest przepyszne i skradnie kubki smakowe każdemu […]