Dla dzieci
Bardzo proste, pyszne i rozgrzewające jesienne danie. Robi się praktycznie samo, więc idealnie sprawdzi się na wieczorne gotowanie na następny dzień np. do pracy. Odgrzane smakuje jeszcze lepiej niż na świeżo więc polecam ugotować na dwa dni. Smakuje z kaszą gryczaną, śląskimi kluseczkami lub kopytkami. W wersji z kaszą gryczaną ma niski indeks glikemiczny. Danie […]
Biszkoptowy omlet z jagodami poleca się na szybkie weekendowe śniadanie do aromatycznej kawy. Pyszny, puszysty i bardzo delikatny. Porcja zawiera 23 gramy białka i ma niski indeks glikemiczny. Kaloryczność: Omlet ma ok. 450 kcal Składniki na jeden omlet: 2 jajka czubata łyżka mielonych płatków owsianych (nie mąki owsianej) czubata łyżka mąki orkiszowej typ 650 lub […]
Nie jest łatwo być celiakiem. Nie można tak po prostu wejść do sklepu i kupić coś do kawy na popołudniowe spotkanie z koleżankami. Ponadto gotowe, dostępne w sklepach ciasteczka bezglutenowe często mają w składzie podejrzane dodatki. Jeśli oprócz celiakii masz dodatkowo alergię na jajka sprawa komplikuje się jeszcze bardziej. Dla wszystkich celiaków i osób z […]
Banalnie prosty w przygotowaniu. Zdrowy, domowy, bezcukrowy mus jabłkowy z cynamonem pasteryzowany w piekarniku. Do naleśników, gofrów, do jogurtu czy po prostu, do zjedzenia jako deser z dodatkiem domowej granoli lub mielonych orzechów. Mus ma krótki skład, zawiera jedynie dwa składniki, jabłka i cynamon, więc szczególnie polecam dla małych dzieci. Nie ma tu dodanego cukru, […]
Kulinarna jesienna klasyka. Zaraz obok kremu z dyni, szarlotki i sosu grzybowego. Knedle ze śliwkami. Mimo iż dość pracochłonne, no muszą choć raz pojawić się na naszym stole jesienią. W towarzystwie jogurtu z cynamonem smakują wybornie. Przepisów na knedle jest w sieci mnóstwo. To stara prosta receptura, jak kruche ciasto, nic odkrywczego, ale większość zawiera […]
Placuszki które zasmakowały mojemu synowi, który nie lubi cukinii. Ich sekretem jest tajemniczy dodatek który nadaje cudownej chrupkości. To go przekonało 😉 Jestem pewna, że placki w tym wydaniu zasmakują wszystkim, którzy do tej pory podchodzili do placków z cukinii jak do jeża. Wegetariańskie, idealne na obiad, kolację, a także do zapakowania do pracy do […]
Chleb żytni na zakwasie, długodystansowiec o niskim indeksie glikemicznym (48). Rośnie 9 godzin, a powstający w procesie fermentacji kwas mlekowy oprócz tego, że wspiera nasz mikrobiom jelitowy, a tym samym odporność, rozkłada także zawarty w ziarnach kwas fitynowy (jego ilość spada o ok. 90% co przekłada się na biodostępność składników odżywczych) i częściowo gluten. Dodatkowo […]
Aromatyczna petarda! Pyszne, szybkie, niezwykłe pulpeciki których sekretem są dodane przyprawy. Idealne dla dzieci oraz dorosłych na diecie redukcyjnej! Bogate w potas! Polecam Wam serdecznie mimo iż większość z Was nie ma specjalnego naczynia do przygotowania tego dania czyli tadżin (choć bez problemu kupicie w sieci), ale sekret tkwi w wolnym duszeniu, które tu z […]