Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1537 kcal lub ok. 1557 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 441 kcal
* 3 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* zielona sałata
* 3 rzodkiewki – ok. 6 kcal
* 2 plasterki chudej szynki – ok. 100 kcal
* 1 plasterek żółtego sera – ok. 35 kcal
Kanapki robimy w taki sposób, aby na każdej znalazł się kawałek wędliny i kawałek sera. Każda kanapka ma być też z sałatą i rzodkiewką.
I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 445 kcal lub ok. 465 kcal
Pracujący i studenci ok. 445 kcal
* 450 gramów (całe opakowanie) mrożonych warzyw na patelnię z marchewką, fasolką, kukurydzą i cukinią (bez ziemniaków) – ok. 140 kcal
* 35 gramów pełnoziarnistego makaronu rurki – ok. 121 kcal
* łyżka oleju rzepakowego – ok. 80 kcal
* 40 gramów chudego sera feta – ok. 104 kcal
* sól, pieprz, słodka papryka (dla chętnych odrobina imbiru)
* natka pietruszki
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa (bez przyprawy, która jest dołączona), smażymy, aż zmiękną, ale nie mogą być rozgotowane. Mają być al dente.
Gotowe warzywa oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy z makaronem. Jak warzywa wystygną posypujemy je rozdrobnionym serem feta i natką pietruszki.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 465 kcal
* 450 gramów (całe opakowanie) mrożonych warzyw na patelnię z marchewką, fasolką, kukurydzą i cukinią (bez ziemniaków) – ok. 140 kcal
* 35 gramów pełnoziarnistego makaronu rurki – ok. 121 kcal
* łyżka oleju rzepakowego – ok. 80 kcal
* sól, pieprz, słodka papryka (dla chętnych odrobina imbiru)
* 100 gramów fileta z piersi indyka – ok. 84 kcal
* marynata do mięsa – sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* natka pietruszki
Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa (bez przyprawy, która jest dołączona), smażymy, aż zmiękną, ale nie mogą być rozgotowane. Mają być al dente.
Gotowe warzywa oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy z makaronem. Podajemy z filetem z indyka.Całość posypujemy natką pietruszki.
II Przekąska ok. 155 kcal
* 300 ml soku z marchwi – ok. 96 kcal
* jedno kiwi – ok. 43 kcal
* łyżka otrębów (dowolnych) – ok. 16 kcal
Wszystkie składniki blendujemy na koktajl.
Kolacja ok. 356 kcal
* dwie garście miksu sałat
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* pomidor- ok. 26 kcal
* 40 gramów chudego sera feta – ok. 104 kcal
* łyżka uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika – ok. 56 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal
Wtorek ok. 1534 kcal lub 1574 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 416 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy 2 pokrojone drobno suszone morele, szczyptę gorzkiego kakao i pół łyżeczki miodu- ok. 76 kcal
I Przekąska ok. 280 kcal
* 2 grejpfruty – ok. 210 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Grejpfruty filetujemy (zdejmujemy białe skórki) i kroimy w kostkę. Mieszamy z pokrojonym w kostkę jabłkiem.
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 450 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* 60 gramów kremowego serka twarożkowego naturalnego – ok. 140 kcal
* przyprawy do serka : koperek, sól, kilka kropel soku z cytryny
* sałata lodowa
* 30 gramów wędzonego łososia – ok. 50 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
Łososia siekamy w drobną kosteczkę, mieszamy z serkiem, koperkiem i przyprawami. Na placku tortilli rozsmarowujemy serek z łososiem, przykrywany sałatą lodową i papryką pokrojoną w cieniutkie paski. Zawijamy w rulon.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 450 kcal
* tagliatelle z łososiem i warzywami – ok. 450 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 215 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, kiwi, kilku truskawek, łyżki otrębów i łyżeczki miodu – ok. 215 kcal
Kolacja ok. 233 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* pół startego na tarce jabłka – ok. 35 kcal
* łyżeczka otrębów – ok. 8 kcal
* łyżka rodzynek – ok. 40 kcal
* cynamon
Środa ok. 1556 kcal lub 1532 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 450 kcal
* 2 jajka sadzone w papryce (L)- ok. 170 kcal
* 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym- ok. 200 kcal
* szczypiorek do posypania jajek
* szklanka soku z marchewki zmiksowanego z garścią natki pietruszki – ok. 80 kcal
I Przekąska ok. 181 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
* jedno kiwi – ok.43 kcal
* łyżeczka ziaren sezamu – ok.30 kcal
* łyżeczka otrębów – ok. 8 kcal
Owoce kroimy w kawałki na sałatkę. Posypujemy sezamem i otrębami.
Obiad: ok. 440 kcal lub ok. 416 kcal
Pracujący i studenci ok. 440 kcal
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) – ok. 168 kcal
* łyżka oleju rzepakowego – ok. 80 kcal
* 220 gramów (pół opakowania) warzyw na patelnię z grillowanym bakłażanem, papryką i warzywami (bez ziemniaków) – ok. 68 kcal
* kilka kropel sosu sojowego lub octu balsamicznego
* 100 gramów fileta z piersi indyka – ok. 84 kcal
* marynata do mięsa – sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* koperek
Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony. Lekko wystudzonego fileta kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa (bez dołączonej saszetki z przyprawami) i przyprawy. Smażymy, aż warzywa będą miękkie, ale al dente.
Do warzyw z kaszą gryczaną dodajemy mięso i posypujemy koperkiem.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 416 kcal
Gulasz (składniki dla 1 osoby):
* 100 gramów szynki wieprzowej – ok. 110 kcal
* szklanka mrożonej włoszczyzny w paskach (100 gramów) – ok. 32 kcal
* ćwierć cebuli – ok. 7 kcal
* szklanka wody
* sól, pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka, imbir,
* koperek lub natka pietruszki
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego – ok. 45 kcal
Gulasz (porcja ok. 234 kcal) jemy z:
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) – ok. 168 kcal
* 2 kiszone ogórki – ok. 14 kcal
Przepis na gulasz:
Jeśli macie szybkowar (warto kupić), zrobicie ten gulasz w 15 minut.
Na oliwie podsmażamy cebulkę. Ma być rumiana. Dodajemy mięso pokrojone w kostkę (dość drobną) i lekko podsmażamy (pory w mięsie muszą się pozamykać). Do woka, wysokiej teflonowej patelni lub garnka, który nie przywiera wkładamy mięso z cebulką, włoszczyznę i przyprawy (na początek nie za dużo, ostatecznie doprawiamy na końcu). Zalewamy woda. Dusimy na małym ogniu,aż mięso będzie miękkie. Jeśli woda odparuje, dolewamy więcej.
Jeśli macie szybkowar, po włożeniu wszystkich składników, od momentu puszczenia pary trzymamy 15 minut.
Jak już mięso jest miękkie, zagęszczamy gulasz koncentratem pomidorowym. Dodajemy koperek lub natkę pietruszki i ostatecznie doprawiamy do smaku.Gotujemy 2-3 minuty.
Ostrożnie z imbirem i ostrą papryką.
II Przekąska ok. 240 kcal
* koktajl ze szklanki soku marchwiowego, jednego banan, kiwi i łyżki otrębów – ok. 240 kcal
Kolacja ok. 245 kcal
* serek typu Bieluch – ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli, 2-3 krople soku z cytryny,
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
Czwartek ok. 1573 kcal lub 1563 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 446 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy łyżeczkę miodu (prawdziwego), szczyptę cynamonu, łyżeczkę gorzkiego kakao i 2 pokrojone w małe kawałeczki suszone morele, – ok. 106 kcal
I Przekąska ok. 245 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym z sałatą, pomidorem i plasterkiem żółtego sera – ok. 245 kcal
Obiad: ok. 450 kcal lub ok.440 kcal
Pracujący i studenci ok. 450 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* listki bazylii
* 10 oliwek – ok. 40 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
Sos: 100 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, pół łyżeczki miodu, koperek, kilka kropel soku z cytryny – ok. 100 kcal
* 2 wafle ryżowe – ok. 80 kcal
Pracujący gotują dziś krem z pomidorów na jutro na kolację !!!
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 440 kcal
* zupa krem z pomidorów 300 ml – ok. 120 kcal Zupa będzie też na następny dzień.
* garść groszku ptysiowego (ok.10 g) – ok. 50 kcal
Drugie danie:
* udko z kurczaka (bez nogi i bez skóry) z wywaru – ok.150 kcal
* jeden ugotowany ziemniak – ok. 65 kcal
* surówka z młodej kapusty z marchewką, jabłkiem i koperkiem – ok. 55 kcal
Gotujemy esencjonalny bulion z kurczaka i warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą. Zupę zaklepujemy łyżką śmietany 12 % .
Doprawiamy do smaku. Można posypać koperkiem.
II Przekąska ok. 180 kcal
* 1,5 szklanki truskawek (mrożonych), łyżeczka miodu, łyżeczka otrębów – ok. 140 kcal
* wafel ryżowy – ok. 40 kcal
Truskawki blendujemy na mus, mieszamy z otrębami. Jemy z waflem ryżowym.
Kolacja ok. 252 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* szczypiorek
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Rzodkiewki ścieramy na grubej tarce i mieszamy z posiekanym drobno szczypiorkiem. Solimy. Mieszamy z serkiem wiejskim.
Piątek ok. 1528 kcal
Śniadanie ok. 483 kcal
* puszka fileta z makreli w pomidorach 170 gramów – ok. 243 kcal
* 3 kromki chleba razowego – ok. 240 kcal
I Przekąska ok. 150 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 445 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* 60 gramów kremowego serka twarożkowego naturalnego – ok. 140 kcal
* przyprawy do serka : koperek, sól, kilka kropel soku z cytryny
* sałata lodowa
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal
Paprykę, pomidora i rzodkiewki kroimy w bardzo drobną kostkę. Solimy. Łączymy z serkiem i przyprawami. Rozsmarowujemy na tortilli, przykrywamy sałatą lodową, zawijamy w rulon.
II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao – ok. 190 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 260 kcal
* zupa krem z pomidorów 400 ml – ok. 160 kcal
* 2 garście groszku ptysiowego (ok.20 g) – ok. 100 kcal
Sobota ok. 1553 kcal
Śniadanie ok. 410 kcal
* szklanka jogurtu naturalnego 250 gramów – ok.150 kcal
* 4 łyżki granoli – ok. 132 kcal
* jedno kiwi – ok. 43 kcal
* szklanka truskawek (z mrożonki) – ok. 45 kcal
* łyżeczka miodu – ok. 40 kcal
Truskawki, kiwi i miód miksujemy na gładką masę. W wysokiej szklance układamy na przemian, granola, jogurt, owoce.
Przepis na domową granolę TU
I Przekąska ok. 255 kcal
* 1 kanapka z chleba razowego, posmarowana masłem osełkowym z sałatą, chudą szynką i rzodkiewką – ok. 155 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad ok. 500 kcal
* zapiekanka z cukinii i ziemniaków – ok. 250 kcal (zapiekanka w przepisie jest na 3 osoby)
* pieczone udko z kurczaka (jemy bez skóry) – ok. 250 kcal
Przepis na zapiekankę TU
II Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 288 kcal
* garść sałaty lodowej
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal
* łyżka płatków migdałowych (podprażyć na patelni) – ok .58 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok.100 kcal
* cała czerwona papryka – ok.60 kcal
Niedziela ok. 1346 kcal
Śniadanie ok. 465 kcal
* 2 jajka na miękko – ok. 160 kcal
* 1 kromka chleba razowego cienko osmarowana masłem osełkowym- ok. 100 kcal
* sałatka z jednego pomidora, całej papryki, 5 rzodkiewek i ćwiartki cebuli – ok. 105 kcal
I Przekąska ok. 140 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 415 kcal
* 2 pulpety z indyka – ok. 80 kcal
* 4 łyżki sosu – ok. 18 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) – ok. 163 kcal
* szklanka sałatki z gotowanych startych buraczków, z jabłkiem i cebulką – ok. 100 kcal
* szklanka fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
Przepis na pulpety TU
II Przekąska ok. 143 kcal
* szklanka soku pomarańczowego zmiksowanego z kiwi – ok. 143 kcal
Kolacja ok.183 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* łyżka granoli – ok. 33 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
Jadłospis wygląda smakowicie. Mam pytanie czy można sobie zamienic dania, bardzo wielką mam ochotę na orkiszowe krokiety -one są na obiad czy raczej na kolację?
Pozdrawiam,
Ania S
możesz jak najbardziej wymienić któryś z z obiadów na krokiety (zachowaj kaloryczność)
póki co na blogu jest krem ze szparagów i roladki (w dziale obiad)
Miłego dnia ?
Milego weekendu
Karolina
Ogólnie to brawo !!!
Ja dopiero zaczynam , mam nadzieję że mi się też uda, będę trochę zmieniać jadłospis ze względu na pracę, ale jestem pozytywnie nastawiona :)
jakie inne owoce jeść ??
i jak rozłożyć jadłospis gdy chodzę na nocki 22-6 rano, po pracy nic nie jem, kładę się spać i wstaję ok 13
jeśli chodzisz do pracy na noce liczysz swoją dobę od momentu wstania do momentu położenia się spać i jesz regularnie co 3 godziny
czyli np.
13:30 śniadanie
17 - przekąska
20 - obiad
23 - przekąska
2 w nocy - kolacja
lub
13:30 śniadanie
17 - obiad
20 - przekąska
23 - przekąska
2 w nocy - kolacja
Mam aktualnie podobna sylwetkę do twojej przed ciążą (jestem po dwóch ciążach), mam plus 7kg których nie potrafię za nic zgubić. Dołączam się do twojej filozofii odżywiania i drukuje jadłospisy. Zobaczymy, co wyjdzie. ;)
Pozdrawiam serdecznie!
Ula
Raczej boje się Malgosiu co będzie jak przestaniesz te swoje jadlospisy publikować? Toż to bedzie szok! :))
cikunia
pozdrawiam,
Marta
to nie jest dieta a sposób odżywiania, zdrowy i zbilansowany, dobry także dla mam karmiących - zwiększ tylko kaloryczność bo ta jest dla Ciebie za mała,
cytrusy zastąp jabłkami i bananami lub gruszkami
a otręby żytnie, owsiane
Pozdrawiam :)
generalnie na co dzień najlepsza jest źródlana,
dla tych którzy dużo wypacają mineralna,
6.15 wstać
6.45 śniadanie
9.35 1 przekąska
12.20 2 przekąska
15.30 obiad
19.00 kolacja
22.00 pójść spać
Między przekąskami są dosyć małe przerwy, gdyż muszę się dostosować do przerw w szkole, bo na lekcji jeść nie można.
Mam pytanie, czy taki układ jest dobry czy lepiej byłoby coś zmienić?
Moje przerwy w szkole to: 8.00 zaczynam lekcje, 8.45-8.50; 9.35-9.45; 10.30-10.40; 11.25-11.35; 12.20-12.40; 13.25-13.35; 14.20 i tutaj kończę lekcje.
chodzi o glikogen w mięśniach - po treningu powinno się zjeść coś białkowego + cukry proste najlepiej z owoców,
można odwrócić to trochę i przed treningiem zjeść owoce a po treningu sam jogurt, wtedy organizm nie spala glikogenu z mięśni bo dostał owoce
mam na blogu przepis na smażony ryż właśnie z tą mieszanką
Czy mozna laczyc pomidora z ogorkiem zielonym?
Kropla soku z ogórka zabija witaminę C w litrze soku pomidorowego.
Przyznam ze juz od dawna mnie nurtowalo te polaczenie, a i czesto mozna je spotkac na stole.
PS. A po jakim czasie moga sie one mieszac w zoladku? Zjedzone oddzielnie oczywiscie :)
Dzieki wielkie, pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie
truskawki też pojawiają się nieśmiało
im dalej tym więcej będzie młodych produktów ;)
Ale ! u mnie nie było gotowania na dwa garnki (poza filetem w panierce na początku, bo dzieciom i mężowi panierowałam, sobie grillowałam) - mają zjeść to co ugotowałam.
Coś Ty, gdzie ja bym się bawiła w gotowanie dla każdego inaczej. Dom to nie restauracja - tak zawsze mawiam jak kręcą nosem. Do tej pory jak coś pojawia się nowego ;)
Zasady ustala ten kto gotuje i tego się trzymaj. Skoro czujesz się lepiej to taki argument daj rodzinie.
koktajl możesz zamienić na owoc, lub kanapkę z warzywami,
10.00 śniadanie
13.00 obiad lub przekąska
16.00 przekąska godzina mojego wyjścia z pracy , często pomijam ten posiłek :(
19.00 obiad lub przekąska w zależności co było o 13.00
21.30-22.00 przekąska- po ćwiczeniach i dodam ze chodzę spać pomiędzy 0.00 a 1.30 czy to nie za późno na posiłek ? Pozdrawiam, Kasiag
Małgosiu powiedz czy taki plan dnia jest w porządku. Dodam, że wstaję ok 5 rano.
7:00 - śniadanie
10:00 (często będzie to po ćwiczeniach) - przekąska (jadać taka jak jest w Twoim jadłospisie czy powinnam coś zmienić, żeby dostarczyć organizmowi odpowiedniej energii?)
13:00 - obiad
16:00 - przekąska
19:00 - kolacja
Chodzę spać około 23, więc przed snem już nic nie powinnam jeść?
Czasami pewnie będę ćwiczyła po kolacji i wtedy zjeść coś dodatkowego?
Podpowiedz mi coś. Z góry wielkie dzięki :)
Dopiero dzisiaj znalazłam tę stronę, ale od początku zrobiła na mnie super wrażenie będę bardzo częstym gościem :)
POZDRAWIAM, Edyta
Tortilla zrobiona smakowała wyśmienicie :)