Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1536 kcal lub ok. 1536 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 388 kcal
* 3 łyżki płatków owsianych mieszamy z łyżką dowolnych otrębów, zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy i odstawiamy na noc – ok. 125 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 2 suszone morele – ok. 56 kcal
* 4 orzechy laskowe – ok. 28 kcal
* 4 migdały – ok. 26 kcal
* 4 truskawki – ok. 3 kcal
Płatki zalewamy jogurtem, dodajemy pokrojone w kawałki, lub zmiksowane truskawki, pokrojone w kostkę morele, rozdrobnione orzechy i migdały.
I Przekąska ok. 241 kcal
* kiwi, jabłko, gruszka – ok. 183 kcal
* łyżka rodzynek – ok. 42 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
* cynamon
Owoce kroimy w kostkę. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przynajmniej pół godziny. Mieszamy owoce z rodzynkami. Posypujemy otrębami i cynamonem.
Obiad: ok. 400 kcal lub ok. 400 kcal
Pracujący i studenci ok. 400 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba, posmarowanych łyżką naturalnego serka twarożkowego (każda kromka, w sumie 2 łyżki serka), z sałatą lodową i rzodkiewką – ok. 220 kcal
* sałatka z garści mieszanki sałat, jednego pomidora, 4 rzodkiewek, 10 oliwek i łyżeczki ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni – 100 kcal
* sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek (ilość wielkości łyżki stołowej) i sokiem z cytryny – ok. 80 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 400 kcal
* grillowana pierś z kurczaka na zielonej sałatce z kuskusem – ok. 400 kcal.
Przepis na całe danie TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, łyżki otrębów, połowy łyżeczki miodu i szklanki truskawek – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 307 kcal
* cały bakłażan – ok. 50 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* ząbek czosnku
* puszka pomidorów krojonych bez skórki – ok. 92 kcal
* sól, słodka papryka, pieprz ziołowy,
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* natka pietruszki
* jeden wafel ryżowy – ok. 40 kcal
Na oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę, cebulę i paprykę. Smażymy 2-3 minuty, po czym dodajemy pokrojonego w pół talarki bakłażana i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy i pomidory. Dusimy ok. 10 minut. Posypujemy natką pietruszki .
Wtorek ok. 1578 kcal lub ok. 1586 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 422 kcal
* 3 kromki razowego chleba – ok. 240 kcal
* 3 plasterki chudej szynki – ok. 150 kcal
* sałata
* pomidor – ok. 26 kcal
* 3 rzodkiewki- ok. 6 kcal
I Przekąska ok. 188 kcal
* 4 plastry świeżego ananasa (ok. 320 g) – ok. 172 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
* cynamon
Ananasa kroimy w kostkę na sałatkę. Posypujemy otrębami i cynamonem.
Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 440 kcal
Pracujący i studenci ok. 432 kcal
* 4 łyżki kaszy pęczak – ok. 200 kcal
* 100 gramów fileta z piersi indyka – ok. 84 kcal
* zielony ogórek – ok. 23 kcal
* cała papryka – ok. 65 kcal
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* marynata do mięsa – sól, ząbek czosnku, słodka papryka, imbir, koperek, kilka kropel soku z cytryny, łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* koperek
* opcjonalnie kilka kropel sosu sojowego
Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony. Lekko wystudzonego fileta kroimy w paski i łączymy z ugotowanym i wystudzonym pęczakiem. Dodajemy pokrojonego w kostkę zielonego ogórka, paprykę i rzodkiewkę. Posypujemy koperkiem. Doprawiamy sosem sojowym.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 440 kcal
* Zielona zupa – porcja ok. 190 kcal
* garść groszku ptysiowego (10g) – ok. 50 kcal
* udko z kurczaka (bez nogi i bez skóry) z wywaru – ok.150 kcal
* sałatka z garści młodej kapusty, połowy jabłka i łyżki doprawionego do smaku jogurtu naturalnego. Całość posypujemy koperkiem – ok. 50 kcal
Przepis na zupę TU
II Przekąska ok. 216 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* szklanka truskawek – ok. 50 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
Jogurt miksujemy z owocami. Dodajemy otręby i odstawiamy na ok. 5 minut,
Kolacja ok. 320 kcal
* omlet ze szpinakiem – ok. 320 kcal
Przepis TU
Środa ok. 1533 kcal lub ok. 1530 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 368 kcal
* 200 gramów twarożku grani – ok. 200 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* szczypiorek, sól,
* sałata lodowa
* 2 kromki razowego chleba – ok.160 kcal
Twarożek mieszamy ze startą na tarce rzodkiewką i drobno posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowaną pastą smarujemy pieczywo i przykrywamy sałatą.
I Przekąska ok. 239 kcal
* cały grejpfrut – ok. 110 kcal
* 3 plastry świeżego ananasa (ok. 240 g) – ok. 129 kcal
Grejpfruta filetujemy (pozbawiamy białych błonek, nadających goryczkę) i kroimy w kawałki. Mieszamy z pokrojonym w kawałki ananasem.
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 407 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* sałatka nicejska – ok. 250 kcal (jemy bez pieczywa)
* 4 wafle ryżowe – ok. 160 kcal
Przepis na sałatkę TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 407 kcal
* 2 roladki z kurczaka z pietruszkowym pesto z 4 łyżkami sosu – ok. 250 kcal
* 100 gramów brokułów (gotujemy na parze)- ok. 27 kcal
* 4 młode ziemniaki posypane koperkiem- ok. 130 kcal
Przepis na roladki TU
II Przekąska ok. 226 kcal
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* listki bazylii
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
Kolacja ok. 290 kcal
* Zielona zupa – porcja ok. 190 kcal
* 2 garście groszku ptysiowego (20g) – ok. 100 kcal
Czwartek ok. 1540 kcal lub ok. 1545 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 250 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych 2 łyżkami pasty z ciecierzycy, z zielonym ogórkiem i sałatą – ok. 250 kcal
Przepis na Hummus, czyli pastę z ciecierzycy TU
Obiad: ok. 401 kcal lub ok. 406 kcal
Pracujący i studenci ok. 401 kcal
* szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego świderki – ok. 200 kcal
* pół cukinii – ok. 45 kcal
* łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego – ok.40 kcal
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* łyżka uprażonych ziaren słonecznika – ok. 56 kcal
* 10 kostek (wielkości kostek do gry – ok. 30 g) chudego sera feta – ok. 30 kcal
Cukinię i paprykę kroimy w paski lub kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty.
Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z cukinią i papryką. Przekładamy do pojemnika. Na wierzch kładziemy uprażone ziarna słonecznika i ser feta .
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 406 kcal
* Tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika – ok. 406 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, łyżki otrębów, połowy łyżeczki miodu i szklanki truskawek – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 314 kcal
* serek wiejski – ok. 194 kcal
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* 4 kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 100 kcal
Rzodkiewki kroimy w półksiężyce, solimy. Jak zmiękną dodajemy serek wiejski. Jemy z pieczywem.
Piątek ok. 1553 kcal lub ok. 1541 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 435 kcal
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce klarowanego masła ze szczypiorkiem – ok. 200 kcal
* sałatka z 2 pomidorów i ćwiartki cebuli – ok. 55 kcal
* kromka razowego chleba – ok. 80 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 166 kcal
* 4 łyżeczki hummusu – ok. 112 kcal
* 4 młode marchewki – ok. 24 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
Hummus stosujemy jako dip do maczania warzyw.
Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 420 kcal
Pracujący i studenci ok. 432 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* dojrzała gruszka – ok. 70 kcal
* sok z połowy limonki
* łyżka płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni- ok. 58 kcal
* łyżka oliwy z oliwek – ok. 80 kcal
* całe awokado – ok. 224 kcal
Awokado i gruszkę kroimy w plastry, kładziemy na sałacie skropionej oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 420 kcal
* leczo z samych warzyw – porcja wielkości 2 szklanek ok. 180 kcal
* 3/4 woreczka brązowego ryżu – ok. 240 kcal
Przepis na leczo TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, łyżki otrębów, połowy łyżeczki miodu i szklanki truskawek – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 320 kcal
* makaron ze szpinakiem – porcja ok. 380 kcal
Przepis TU
Sobota ok. 1528 kcal
Śniadanie ok. 412 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 4 łyżki granoli – ok. 132 kcal
* pół łyżeczki miodu – ok. 20 kcal
* jedno jabłko – ok.70 kcal
* pół łyżeczki cynamonu
* 10 rodzynek – ok. 40 kcal
Jabłko ścieramy na tarce, posypujemy cynamonem. Jogurt miksujemy z miodem i mieszamy z jabłkiem i rodzynkami. Posypujemy granolą.
I Przekąska ok. 336 kcal
* sałatka z 2 plastrów ananasa, jabłka , startej na grubej tarce marchewki, całej pomarańczy (filetowanej) i łyżki ziaren sezamu – ok. 336 kcal
Obiad ok. 380 kcal
* Penne z cukinia, oliwkami i serem niebieskim (400 g)- ok. 380 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 300 kcal
* dwie połówki faszerowanej papryki – ok. 300 kcal
Przepis TU
Niedziela ok. 1327 kcal
Śniadanie ok. 380 kcal
* 1 jajko na miękko – ok. 80 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* sałata lodowa
* 2 plasterki chudej szynki drobiowej – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 461 kcal
* 2 gołąbki z młodej kapusty – ok. 260 kcal
* mizeria z jednego ogórka szklarniowego lub 3 gruntowych z 2 łyżkami doprawionego do smaku jogurtu naturalnego – ok. 41 kcal
* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) – ok. 160 kcal
Przepis na gołąbki TU
II Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i pomarańczy – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 286 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 6 rzodkiewek – ok. 12 kcal
* szczypiorek
* kromka chleba razowego – ok. 80 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
Dziękujemy Małgosiu
Pozdrawiam,
Ania S
PS. Małgosiu, a może jakieś wrzuciłabyś przepisy z truskawkami, rabarbarem -mamy teraz sezon na to
(nie mogłam się powstrzymać :D )
Ale mam nadzieję , że już niebawem doczekam się spadku wagi.
Pozdrawiam
P.S u mojej mamy stwierdzono cukrzycę 2 stopnia. Póki co nie bardzo wiem co mama może jeść i zastanawiam się czy chleb z Twojego przepisu może jeść?
w ogóle osoby z cukrzycą czy insulinoopornością powinny jadać pieczywo ciemne, razowe
O dłuższego czasu czytam Twojego bloga, zaglądam prawie codziennie co daje mi też dużą radość, dzisiaj byłam od rana taka rozbita ale weszłam tutaj i jest mi od razu lepiej, już mam ochotę na wypóbowanie nowych przepisów! nie trzymam się sztywno Twojego jadłospisu ale dużo korzystam, bo chcę schudnąć tylko kilka kilo (przy wzroście 175 ważę ok 78 kg), nie mogę schudnąć więcej bo nie wygłądam wtedy dobrze, twarz mi się robi bardzo mizerna (Ty to masz fajne wystające policzki). Ale mój problem polega na masywnych udach i dużym brzychu (częściowo wzdęcia -podejrzewam zespół jelita drażliwego, no i też wałek tłuszczu) - myślę że to wynik długoletniego stresu z którym próbuję sobie poradzić. Mam nadzieję że jak Tobie się udało wyszczuplić nogi to mi też się uda:). Od lat starałam się zdrowo odżywiać, ale o zakwaszeniu organizmu itp nie wiedziałam. Więc teraz jem dużo więcej owoców, warzyw, baardzo ograniczyłam wieprzowinę, słodycze i produkty z białej mąki. Widzę że naturalne jedzenie za Twoją radą dodaje mi więcej energii, a skóra staje się aksamitna, nie mogę się nadziwić - to jakieś czary!:). Mam pytanie co do ćwiczeń, czy ćwiczenie np 3 razy po 10 min albo 2 razy po 15 min daje takie efekty jak raz 30 min? czy ćwiczenie jest dobre jak po jest chciaż mała zadyszka? Wiem że masz dużo zajęć, podziwiam Cię że dajesz radę to wszystko pogodzić, ale może kiedyś przygotowałabyś jakąś terapię na wzdęcia?
Pozdrawiam gorąco!
Asia
Mam nadzieję że wreszcie się ich doczekam...
utrata wagi to kwestia indywidualna, zależna od wielu czynników, także od tego czy wcześniej się odchudzałaś i zaliczyłaś efekty jojo
Nie jest mi łatwo jestem strasznym łakomczuchem i kocham czekoladę ...
Ale - tak jak wspominałaś na blogu - odchudzanie zaczyna się w głowie . Póki co trzymam się dzielnie - jak czekolada to gorzka w małych ilościach ;) i czekam na upragniony spadek wagi.
Serdecznie Cię pozdrawiam - to miłe że jest ktoś taki jak Ty , kto potrafi tak inspirować i wspierać ...
Asia
ale jeśli jesz sałatkę z kurczakiem, to później już nie jedz mięsa na obiad w domu,
mięso długo się trawi i naprawdę nie potrzebujemy go dużo,
na lunch ( skoro jesz obiady w domu ) radziłabym Ci zrezygnować z mięsa, ogranicz się do sałatek z warzyw a mięso zjedz na obiad w domu, ale też nie codziennie
Chcę Ci bardzo podziękować za trud, który wkładasz w prowadzenie tego bloga, efekt jest naprawdę porywający. Oby tak dalej, trzymam kciuki!!
Przy okazji mam pytanie. Czy mogłabyś polecić na śniadanie coś zamiast owsianki bądź jogurtu naturalnego. Nie jadam tych rzeczy, a nie chciałabym sie zmuszać, bo wiem że wtedy nic nie wyjdzie z mojego zdrowego odżywiania. Może da sie je zastąpić np większą ilością warzyw?
i jeszcze jedno: co polecasz do przegryzienia przed snem? chodzę spac kolo północy i jak jadam o 19 to później jestem jeszcze głodna, często kończy sie to jedzeniem o 23 czegoś nieodpowiedniego
Dziękuję i pozdrawiam
Magda
wieczorem polecam jakieś warzywo np. marchewka do pochrupania, trochę granoli samej bez jogurtu, jakieś pestki
Cieszę się że zawalczyłaś i WYGRAŁAŚ !
musisz się uzbroić w cierpliwość, zmienić sposób odżywiania + aktywność fizyczna, codziennie,
na początku, waga będzie stała, nawet miesiąc, może więcej, ale ruszy, po prostu organizm jest "nieufny" i na wszelkie zmiany będzie początkowo reagował zastojem
na wzdęcia dużo wody niegazowanej, jogurt z siemieniem lnianym,
I czy mozna podac 1,5 rocznemu dziecku kawe zbozowa ?
jako nawodnienie dla Ciebie nie do końca, najlepsza jest zwykła woda lub owocowe bądź ziołowe herbaty,
jak wypijesz jedną rozpuszczalną i jedną zbożową będzie ok
Ponieważ ja jestem pragmatykiem i człowiekiem ceniącym sobie logikę i logiczne podejście do życia z założenia odrzucam wszelkie udziwnione diety których nie jestem w stanie kontynuować do końca życia.
Nie twierdzę że metoda Haylie nie jest skuteczna, ale ja bym tak jeść już na zawsze nie mogła.
Stąd ja polecam metodę jedzenia zdrowo i wszystkiego. U mnie jest i masło i śmietana, ale nie ma chemii i żywności przetworzonej.
Polecam Haylie ale lepiej poznać własny organizm i zasady działania metabolizmu.
Przypuszczam że za bardzo obniżyłaś kaloryczność.
Zwiększ ją o 300 kcal i jedz 1800 kcal przez pierwsze dwa miesiące - organizm musi mieć czas na dostosowanie się do "nowej sytuacji".
Jak jesz mniej, zmniejsza się żołądek i to musi następować stopniowo.
Ja nawet przez 3 miesiące jadłam 1800 a dopiero później zeszłam niżej,
Jadłospis jest na 1500 bo zawsze lepiej, łatwiej jest dodać niż odjąć.
Zwiększ śniadanie i obiad.
Trudno znaleść niektóre przepisy jak tam ich nie ma ;-( Dzisiaj np. chciałam zrobić gulasz i straciłam mnóstwo czasu zanim znalazłam ten przepis.
Bardzo, bardzo proszę......
13 I przekąska
17 obiad
20 kolacja, gubię 2 przekąskę dodam, że nie pracuję, jestem na emeryturze, czy mogę do koktajli i mixu śniadaniowego dodawać takie owoce jak: świeży ananas, gruszki. banan z otrębami lub zmielonym siemieniem lnianym, co dodać do granoli zamiast suszonych bananów i miodu?
-posiadam czosnek niedzwiedzi i jarmuż i nie wiem do czego można dodać?pozdrawiam i proszę o odpowiedz!
to samo przy sałatkach z owoców
z czosnku niedzwiedziego wychodzi cudowne pesto
A więc tak:
-ok.2 szklanek wody w przeciągu pół godziny od wstania zamiennie z jedną szklanką wody z miodem i sokiem z połowy cytryny
- śniadanie ok.5-5.30 (w zależności jak się zbudzę) najczęściej na słodko-jakieś placki, owsianka wszystko zdrowotne, bo tak lubię plus suszone lub świeże owoce i szklanka maślanki
-7.30 herbata zielona
-8.50-smoothie warzywno-owocowe z jogurtem (cynamon, kurkuma, pieprz cayenne, imbir)
-10.35-szkolna zupa lub kanapka pełnoziarnista ze zdrową wedlinką i masa warzyw (inaczej już nie umiem :) )
-12.30-sałatka (mix sałat, rzodkiewka, pomidor, pierś, ser feta, ciecierzyca, cukinia, makaron razowy-nie zawsze jest to ten sam skład, czasem coś dodam, coś zamienię)
-0k.15-16.00 - obiad w domu (tu już różnie, na pewno domowe jedzonko, ale zdarza mi się i kotlet schabowy i gołąbek czy bigos, różnie)
-ok.17.00-jakaś samoróbna zdrowa przekąską-ciasto czekoladowe z ciemnej czekolady z awokado albo ciasteczka zdrowotne, czasem jabłko
ok.18.30-kolacja-ryba lub jajko, warzywa, kromka chleba ciemnego, czasem kanapka z wędlina i warzywami
Czy taki rozkład może być? Czy coś byś zmieniła?
Dziękuję za wszelkie sugestie:)
zjedz ją przed 20-tą
jesz bardzo ładnie, dołącz do tego ćwiczenia
A co do kolacji-cały czas się mówi, żeby ją zjeść 2-3 h (czytałam, że nawet 4 h ale dla mnie to już przesada, choc czasem tak mam przypadkiem) przed snem więc mi tak wychodzi.Sama już nie wiem.
Od kilku tygodniu gotuję razem z Twoim blogiem. To już jest któreś podejście z kolei kiedy próbuję co nieco odchudzić męża. Zawsze starałam się gotować zdrowo, ale problem tkwił w rozłożeniu posiłków - brakowało mi motywacji na dłuższy czas żeby rozłożyć posiłki tak aby ten ciepły obiad po pracy nie był jednym wielkim obżarstwem. Po robieniu sałatek przez kilka dni w końcu wracaliśmy do bułek, jabłka i dużego obiadu wieczorem. Teraz dzięki Twojej stronie mogę sobie wszystko rozplanować, mąż jest zachwycony, nawet jeżeli nie trzymamy się dokładnie jadłospisu to już wiem co i jak rozłożyć żeby nie doprowadzić do głodzenia się przez pół dnia. Kilogramy lecą, a Twoje przepisy są rewelacyjne. Do tego zaczęłam piec własny chleb i nawet nie zauważyłam kiedy minęły prawie 2 miesiące, a my jeszcze ani razu nie kupowaliśmy pieczywa w sklepie :) Bardzo Ci dziękuję za Twój czas i zaangażowanie!
Kochana Ty masz jeść wtedy kiedy funkcjonujesz, a jak funkcjonujesz w nocy to masz jeść w nocy - inaczej metabolizm będzie wariował a organizm magazynował.
Musisz jeść co 3-4 godziny licząc od śniadania. Jak wstajesz po nocnej zmianie liczysz 3-4 h od pierwszego posiłku.
Szukałam w necie, coś na wzór tego http://www.jadlonomia.com/2013/09/rozpustny-budyn-jaglany.html