Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
PONIEDZIAŁEK ok. 1532 kcal lub 1523 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 460 kcal
* 2 jajka na miękko – ok. 160 kcal
* 2 kromki chleba razowego posmarowane pesto – ok. 200 kcal
* szklanka soku pomarańczowo – grejpfrutowego – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 180 kcal
* szklanka soku z marchwi – ok. 80 kcal
* banan – ok. 100 kcal
Obiad: ok. 419 kcal lub ok. 410 kcal
Pracujący i studenci ok. 419 kcal
* 70 gramów brązowego ryżu (ok.2/3 woreczka woreczka) – ok. 224 kcal
* pół cukinii – ok. 45 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku – ok. 50 kcal
* 1 kiszony ogórek – ok.7 kcal
* ćwierć cebuli – ok. 7 kcal
* 1 łodyga selera naciowego – ok. 6 kcal
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* zielona pietruszka
* sól, pieprz, sos sojowy (opcjonalnie),
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, selera naciowego i cukinię. Dodajemy zielony groszek. Przykrywamy na 2-3 minuty (w tym czasie rozmrozi się). Warzywa mieszamy z ugotowanym ryżem, pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością sosu sojowego.
Jemy na zimno lub na ciepło.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 410 kcal
* Krem z kalafiora z prażonymi płatkami migdałów – porcja ok.300 ml razem z 2 łyżkami prażonych migdałów – ok. 260 kcal
* do zupki wrzucamy pokrojone w kawałki udko z kurczaka (bez nogi) na którym gotował się wywar na zupę – ok. 150 kcal (resztę kurczaka z wywaru odkładamy na jutro)
Przepis na zupkę TU
II Przekąska ok. 140 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, kilku truskawek (z mrożonki) , 1 łyżeczki płatków jaglanych, 1 łyżeczki siemienia lnianego mielonego oraz połowy łyżeczki gorzkiego kakao i odrobiny wanilii – ok. 190 kcal
Kolacja ok.333 kcal
* 100 gramów chudego twarogu – ok. 113 kcal
* garść kiełków rzodkiewki
* 4 łyżki jogurtu naturalnego – ok. 60 kcal
* sól do smaku
* 2 kromki razowego chleba – ok. 160 kcal
Twarożek mieszamy z jogurtem. Doprawiamy do smaku. Można posypać kiełkami i zjeść w towarzystwie chlebka lub posmarować twarożkiem kanapki i posypać kiełkami.
Wtorek ok. 1525 kcal lub 1523 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 300 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych cienko masłem osełkowym, z sałatą, papryką i 2 plasterkami chudej szynki – ok. 300 kcal
Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 430 kcal
Pracujący i studenci ok. 432 kcal
* pół opakowania miksu sałat
* cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
* jedna starta na grubych oczkach marchewka – ok. 12 kcal
* 10 oliwek – ok. 40 kcal
* pół kulki sera mozzarella – ok. 120 kcal
* listki bazylii
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* garść (ok.25 gramów) grzanek zrobionych z pełnoziarnistego chleba – ok. 100 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 430 kcal
* risotto z kurczakiem (użyj z wczorajszego wywaru) i zielonymi warzywami -porcja ok. 370 gramów – ok. 430 kcal
Przepis na risotto TU
II Przekąska ok. 70 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Kolacja ok. 348 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny – ok. 38 kcal
* 1 kromka chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 25 kcal
Środa ok. 1545 kcal lub 1530 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 406 kcal
Kasza jaglana na mleku z gruszką:
* 300 ml mleka – ok. 150 kcal
* 3 łyżki kaszy jaglanej – ok. 186 kcal
* gruszka – ok. 70 kcal
Kaszę jaglaną przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucić na gotujące się mleko. Gotować ok. 10 minut często mieszając. Wyłączyć, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, przykryć pokrywką i odstawić na 15 minut.
I Przekąska ok. 280 kcal
* 2 pomarańcze (robimy pomarańczowego jeża) -ok. 210 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 415 kcal lub ok. 400 kcal
Pracujący i studenci ok. 415 kcal
Sałatka makaronowa:
* szklanka suchego pełnoziarnistego makaronu penne – ok. 240 kcal
* 2 suszone pomidory z oliwy – ok. 85 kcal
* garść liści bazylii
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
Ugotowany makaron mieszamy z pokrojonymi w kawałki suszonymi pomidorami, oliwkami i liśćmi bazylii. Całość mieszamy z winegretem.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 400 kcal
* 100 gramów suchego makaronu tagliatelle lub spaghetti – ok. 280 kcal
* łyżka pesto – ok. 80 kcal
* łyżka parmezanu lub innego twardego sera – ok. 40 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 150 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
* szklanka soku marchwiowego – ok. 80 kcal
Kolacja ok. 294 kcal
* serek wiejski 200 g – ok.194 kcal
* 1 kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem osełkowym – ok. 100 kcal
* kiełki rzodkiewki
Czwartek ok. 1565 kcal lub 1562 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 405 kcal
* 3 kromki razowego chleba posmarowane pesto – ok. 300 kcal
* 3 plasterki żółtego sera – ok. 105 kcal
* liście bazylii
I Przekąska ok.227 kcal
* serek typu Bieluch – ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli
* 3 marchewki pokrojone w słupki – ok. 36 kcal
Serek mieszamy z przyprawami. Mamy dip do maczania słupków marchewki.
Obiad: ok. 453 kcal lub ok. 450 kcal
Pracujący i studenci ok. 453 kcal
* 100 gramów fileta z kurczaka marynowanego i smażonego w pergaminie – ok. 130 kcal
Przepis na kurczaka TU – Kurczaka studzimy całkowicie i kroimy w paski
* pół opakowania mixu sałat
* pomidor – ok. 26 kcal
* cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
* 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika – ok. 112 kcal
* sos: pół kubka jogurtu naturalnego (125 g), koperek, mały ząbek czosnku, sól, pieprz kolorowy – ok. 75 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 450 kcal
* 200 gramów fileta z kurczaka marynowanego i smażonego w pergaminie – ok. 260 kcal
Przepis na kurczaka TU
* mrożonka warzyw na patelnię z cukinią, fasolką i ziemniakami – pół opakowania tj. ok.225 gramów – ok. 110 kcal
* łyżka oliwy lub oleju rzepakowego do podsmażenia warzyw – ok. 80 kcal
* sól, słodka papryka, koperek,
II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao – ok. 190 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 290 kcal
* 50 gramów kaszy gryczanej – 168 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* ćwiartka cebuli – ok. 7 kcal
* 4 różyczki brokułów – ok. 15 kcal
* 2 łyżki kukurydzy – ok. 30 kcal
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal
* szczypta imbiru, słodkiej papryki, soli i pieprzu
* kilka kropel sosu sojowego (opcjonalnie)
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę . Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, kukurydzę, ugotowane brokuły pokrojone w kawałki i przyprawy. Mieszamy. Dodajemy kilka kropel sosu sojowego.
Piątek ok. 1558 kcal
Śniadanie ok. 430 kcal
* omlet z wędzonym łososiem i szczypiorkiem – ok. 250 kcal
* pół grahamki (55 g) posmarowanej cienko masłem osełkowym lub mała bułka orkiszowa – ok. 180 kcal
Przepis na omlet TU
I Przekąska ok. 150 kcal
* szklanka soku marchwiowego – ok. 80 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 410 kcal
Pracujący i studenci oraz osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco tym razem to samo 🙂 – ok. 410 kcal
* sałatka z prażonymi migdałami i różnościami – ok. 360 kcal . Przepis TU
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
II Przekąska ok. 220 kcal
Koktajl:
* szklanka kefiru – ok.80 kcal
* szklanka mieszanki owoców z mrożonki – ok. 40 kcal
* banan – ok. 100 kcal
Kolacja ok. 348 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny – ok. 38 kcal
* 1 kromka chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 25 kcal
Sobota ok. 1558 kcal
Śniadanie ok. 340 kcal
* naleśnik Suzette 1 sztuka – ok. 240 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis na naleśniki TU
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera naciowego i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad I-sze danie: ok. 250 kcal
*zupa krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki – porcja 300 ml – ok. 250 kcal
II-gie danie ok. 492 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej – ok. 163 kcal
* 100 gramów mrożonej włoszczyzny w paski – ok. 32 kcal
* ćwierć cebuli – ok. 7 kcal
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* jedna roladka z 3 łyżkami sosu – ok. 210 kcal (roladki będą również na niedzielę)
Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy włoszczyznę, solimy, dusimy pod przykryciem. Dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną. Mieszamy.
Przepis na roladki TU
Kolacja ok. 376 kcal
* tatar z wędzonego łososia, awokado i różowego imbiru – ok. 200 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
* pół kulki mozzarelli – ok. 100 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* listki bzylii
Przepis na tatar TU
Niedziela ok. 1344 kcal
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 205 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera naciowego i buraka – szklanka ok. 100 kcal
* jedna pomarańcza – ok. 105 kcal
Obiad : ok. 520 kcal
* dwie roladki z 4 łyżkami sosu – ok. 370 kcal
* 5 różyczek brokułów – ok. 20 kcal
* 2 ziemniaki – ok. 130 kcal
Kolacja ok. 244 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* kiełki rzodkiewki
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
Czym moge zastapic platki jaglane? Nie moge ich dostac w zadnym polskim sklepie (mieszkam w Londynie). Dlaczego piszesz, zeby zrobic sok z marchwi i do tego zjesc jablko? Nie moze byc sok z marchwii i jablka? Czy chodzi o blonnik?
płatki jaglane zastąp otrębami
zrób sobie 2 dni a poczujesz się lepiej
Mieszkam na stałe w Niemczech i nie wiem jak to wygląda.
To taki naturalny, homogenizowany?
Pozdrawiam!
problem mój jest taki że mimo dobrego samopoczucia, zdrowej diety i dosyć intensywnych treningów 6 dni w tygodniu (tabata, cardio) nie mogę się pozbyć brzucha. schudłam bardzo ładnie, figurę też mam w miarę tzn zrobiły mi się fajne wcięcia po bokach :) i skóra jest napięta inna niż kiedyś, ogólnie nie mam fałdek oponki itp ale brzuch nadal odstaje i wcale nie chce się zmniejszać :(
czy myślisz że to może mieć związek z tym że jednak nie unikam całkowicie ten mąki?
dodam że alergikiem jestem od urodzenia (czyli prawie 33 lata) i co jakiś czas te alergie się u mnie zmieniały to co kiedyś mi szkodziło dziś powoli małymi kroczkami włanczam do swojej diety. np jako nastolatka nie mogłam jeść cytrusów bo dostawałam po nich objawów podobnych do anginy, do tego swędzące wysypki. teraz jem grejpfruta,( mandarynek nadal się boję ;) ) i nic się nie dzieje. myślałam że epizod z mąką to też zamknięta sprawa ale jakoś nie potrafię wytypować innego winowajcę odpowiedzialnego za mój brzuch.
to ma związek z pracą jelit,
Powodzenia i pozdrawiam :)
No właśnie, Gosiu, co ty o tym sądzisz? To prawda czy mit z tą "fałdką podpępkową" tworząca się pod wpływem kortyzolu (z powodu stresu)?
płyny + probiotyki
Ukończyłam wszelkie niezbędne kursy i egzamin państwowy uprawniający do wykonywania zawodu dietetyk zdałam z oceną bardzo dobrą.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za qchenne inspiracje!
Czy mogę jeszcze zapytać co mogłabym zatem stosować, żeby mieć te same wspaniałe rezultaty, co przy siemieniu?
wiadomo że nie jesz tego często,
Chciałam prosić o poradę. Mój tata, za dwa miesiące będzie miał operację biodra (nie ma zwyrodnień, wagę też ma prawidłową ) , czy możesz podpowiedzieć o jakie produkty powinien wzbogacić dietę, aby lepiej przygotować organizm do operacji i skrócić czas rekonwalescencji.
Pozdrawiam.
Ilona
do wypieków czy naleśników używam nie więcej niż typ. 700 orkiszowej, do chleba może być wyższy typ
niedawno natknęłam się na Pani bloga i dziękuję za tak wspaniałe i
mądre wiadomości przekazywane przez Panią.
Mam pytanie w sprawie rozplanowania posiłków.
Śniadanie o godz. 8.oo
O godz. 10.00 tylko kawa
I przekąska o godz. 13.00
Obiad o godz. 16.00 lub 16.30
Kolacja o godz. 19.00 lub 20.00
I jeszcze pytanie co do ćwiczeń. Powoli opuszczać nogę tzn ile sekund?
co do placków to raz na jakiś czas możesz zjeść
na pewno skorzystam z przepisów bo od nie dawna zaczełam przygode ze zdrowym odżywianiem i bardzo mi się spodobała, a twój blog na pewno mi w niej pomoże ;)
i mam takie pytanie do Ciebie Małgosiu... czy przez regularne posiłki rozumie się jedzenie posiłków w regularnych odstępach czasu? tj.co 3-4 godz? czy tez powinno się dodatkowo jeść o stałych porach? tzn.czy jeśli jednego dnia jem śniadanie o 10 a drugiego po 7 (bo taki mam tryb pracy zmienny) to takie odżywianie traci sens??
z góry dziękuje za odpowiedź !
Co jest tam napisane, jak dopasować do siebie jadłospis etc.
Ja ogolnie zapisuje co jem i tak raz na jakis czas, np co tydzien poltora czy dwa, mam ochote na jakas mala dyspense, niekoniecznie niezdrowa ale jak napisalam - podbic kalorycznosc, zwiekszyc metabolizm (slyszalam takie opinie o dobrej roli cheat meal'a). Co myslisz? Stosujesz czasem odstepstwa czy trzymasz sie klucza - zdrowo, co 3 godziny, wg planu..
Pozdrawiam serdecznie
Ania
metabolizm jak działa s[prawnie, na obrotach to spali wszystko,
jadłam to u koleżanki, i ta śmietana jest ohydna,
od razu jak zrobiła to już mi zapach nie pasował, od razu wyczułam że coś jest nie tak,
w dziale obiady masz mój sposób na bulion, jak przechowywać, mrozić etc.
Zupa na podwieczorek jak najbardziej. Przed treningiem jednak nie bo to woda więc źle Ci się będzie ćwiczyło. Przed treningiem jemy węgle więc jakaś kanapka.
Miałabym prośbę z katerogii technicznej - czy mogłabyś zamieszczać listę zakupów też tekstem (oprócz/ zamiast obrazka), żeby można było zrobić kopiuj-wklej do excela, posortować sobie, odpowiednio ilości wyliczyć. W obecnej chwili łatwiej i szybciej jest mi spisywać ręcznie co potrzeba kupić (a to też sporo zajmuje), niż korzystać z Twojej listy.
Za pierwszym razem zrobiłam jak radziłaś - wydrukowałam, sprawdzałam, skreślałam, etc. Niestety po 15 razy musiałam szukać co (i czy w ogóle) jest na liście i gdzie, bo ani nie jest ułożona alfabetycznie, ani kategoriami (tu owoce, tu nabiał) - strasznie chaotycznie i dezorientująco. A potem w sklepie też się trzeba było przy każdej półce wczytywać w całość (no bo jak jestem przy warzywach to wziełabym wszystkie warzywa od razu, a nie tylko te z 3 linijki, a potem latać z powrotem po warzywa z 11 i jeszcze kolejny raz po te z 18 linijki dajmy na to).
W każdym razie, jeśli nie byłoby to większym problemem - poprosiłabym tekstową listę zakupów. Jeśli nie chcesz dublować/ wydłużać za bardzo wpisu, możesz skorzystać z takich narzędzi jak np http://pastebin.com/ wkleić tekst tam, a tu tylko wrzucić na koniec linka :)
Z góry dzięki :)
Mam pytanie.odnosnie owocow ,bo widze po jadlosposach, ze jesz nawet ich az 5 ,a od dietetyczki slyszalam ,ze powinno.sie jesc 2 max 3 porcje i tak samo jest na piramidzie.zywieniowej . Czy to noe ma znaczenie mozna.jesc tyle owocow ie sie chce ??? . Czy twoj orgnizm dobrze sobie radzi z ich trawieniem ???
Owoce to polifenole, witaminy, minerały. Do tego odkwaszają.
ziemniaki pieczone są super bo mają skrobię oporną która nie przetwarza się do glukozy
nie ćwicz na czczo