święta
Danie w sam raz na nadchodzące Święta Wielkanocne. Przepyszna, soczysta, kruchutka pieczona kaczka z glazurowanymi buraczkami i pure ziemniaczanym. Kochani podrzucam Wam także bezpłatny ebook z Wielkanocnymi przepisami (klik). Kaloryczność: Noga z kaczki ma ok. 230 kcal Porcja buraczków ma ok. 100 kcal Składniki do przygotowania kaczki: 4 nogi kaczki 4 łyżki majeranku 4 […]
W ankiecie na instastories na moim Instagramie, zapytałam Was wczoraj o majonez. Czy uważacie że majonez to produkt korzystny dla zdrowia? Zadałam też kilka kolejnych pytań o składniki z których jest zrobiony. Spodziewałam się takich odpowiedzi, ale rozmawiając z Wami w prywatnych wiadomościach okazało się, że ten temat mocno Was zaskoczył 🙂 Do godziny 8:20 […]
Barszcz czerwony według przepisu mojej babci (przejdź do przepisu), krokiety z kapustą i grzybami (można użyć pieczarek, można leśnych grzybów) i obiad na dwa dni gotowy. Ten tydzień zapowiada się intensywnie. Pod każdym względem. I zawodowym, i prywatnym więc zaprowiantowanie, aby mniej myśleć o gotowaniu jest ogromnie istotne. Zapach jaki w dniu wczorajszym (kto obserwuje […]
Dieta low FODMAP, czyli dieta uboga w słabo absorbowane, ulegające fermentacji węglowodany o krótkim łańcuchu (oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole) jest obecnie uznaną międzynarodową strategią żywieniową stosowaną w zaburzeniach dyspeptycznych i czynnościowych przewodu pokarmowego, np. zespole jelita nadwrażliwego (IBS) czy zespole przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). Z uwagi na liczne wykluczenia i związane z tym […]
Kruchy, soczysty schab w kremowym sosie własnym. Uświetni absolutnie każdy uroczysty obiad i każdą wyjątkową okazję. Z dodatkiem mizerii lub surówki z młodej kapusty oraz młodych ziemniaczków smakuje wybornie. Możesz go podać także w towarzystwie szparagów (przepis). Co oprócz użytych przypraw jest tajemniczym dodatkiem, sekretem tej potrawy? Czas. Czas ma marynatę i powolne gotowanie. Nie […]
Chleb żytni na zakwasie, długodystansowiec o niskim indeksie glikemicznym (48). Rośnie 9 godzin, a powstający w procesie fermentacji kwas mlekowy oprócz tego, że wspiera nasz mikrobiom jelitowy, a tym samym odporność, rozkłada także zawarty w ziarnach kwas fitynowy (jego ilość spada o ok. 90% co przekłada się na biodostępność składników odżywczych) i częściowo gluten. Dodatkowo […]
Nie jestem fanką chleba i bułek na drożdżach. Zdecydowanie wolę pieczywo na naturalnym zakwasie. Pieczywo pachnie pięknie. W zasadzie każde. Ale czy każde smakuje i każde nadaje się do jedzenia? Od moich zagranicznych pacjentów często słyszę, że największym problemem oprócz zakupu korzenia pietruszki, jest zakup dobrego chleba. Dobrego bo zakup jakiegokolwiek nie jest większym problemem. […]
Poniedziałek. Nowy dzień. Początek nowego tygodnia. Pierwszy dzień po feriach. Czyż nie jest to dobra okazja do tego aby zjeść coś pysznego? Kochani dziś danie banalnie proste w przygotowaniu, a naprawdę genialne w smaku. Na uroczysty obiad lub w towarzystwie sałatki idealny na kolację. Także na diecie redukcyjnej 😉 Kto da się skusić? Kaloryczność: Jedna […]