Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1550 kcal
Śniadanie ok. 410 kcal
* 3 kromki razowego chleba – ok. 240 kcal
* 3 łyżki pasty jajecznej – ok. 114 kcal
* 1 łyżka pesto – ok. 50 kcal (cienką warstwą pesto smarujemy kanapki)
* 3 rzodkiewki – ok. 6 kcal
Przepis na pesto TU (klik)
Przepis na pastę jajeczną, bez majonezu TU (klik)
I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 460 kcal
* 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus – ok. 200 kcal (+ bulion warzywny do przyrządzenia kaszy)
* 100 gramów fileta z kurczaka – ok. 100 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* jedna czerwona papryka – ok. 65 kcal
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* sól, pieprz, imbir, słodka papryka
* natka pietruszki
Kaszę kuskus przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Kurczaka nacieramy solą, imbirem i słodką papryką, kroimy w cienkie paski, lub drobną kosteczkę. Odstawiamy na 10 minut.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Do warzyw dodajemy kurczaka, smażymy ok. 3-4 minuty (czas smażenia zależy od grubości kostek, lub pasków kurczaka). Na patelnię dodajemy kaszkę kuskus i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy.
Jemy na zimno, lub na ciepło.
II Przekąska ok. 215 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, kiwi, kilku truskawek, łyżki otrębów i łyżeczki miodu – ok. 215 kcal
Kolacja ok. 325 kcal
Curry warzywne z pełnoziarnistym makaronem:
* pół cukinii – ok. 45 kcal
* 5 pieczarek – ok. 15 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* ząbek czosnku
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* puszka pomidorów krojonych bez skóry – ok. 110 kcal
* sól, pieprz ziołowy, curry, koperek lub natka pietruszki
* 1/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki (ok. 30 g) – ok. 100 kcal
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Jak z pieczarek odparuje woda dodajemy cukinię i smażymy 1-2 minuty, po czym wlewamy pomidory i dodajemy wyciśnięty czosnek. Gotujemy bez przykrycia ok. 10 minut, często mieszając. Doprawiamy do smaku solą, curry i pieprzem ziołowym.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, mieszamy z warzywami. Posypujemy koperkiem, lub natką pietruszki.
Wtorek ok. 1555 kcal lub 1539 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 392 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 3 łyżki granoli – ok. 99 kcal
* 1 kiwi – ok. 43 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
Banana i kiwi kroimy w drobniutką kostkę. Mieszamy z jogurtem i wlewamy do miseczki. Posypujemy granolą.
Przepis na domową granolę TU (klik)
I Przekąska ok. 255 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z plasterkiem chudej szynki, sałatą lodową i pomidorem – ok. 255 kcal
Obiad: ok. 396 kcal lub ok. 380 kcal
Pracujący i studenci ok. 396 kcal
* 2 czerwone papryki – ok .120 kcal
* ćwiartka cebuli – ok. 15 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* listki bazylii, sól, 2-3 krople oliwy, lub oleju
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy, doprawiamy do smaku.
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych pesto (łyżka) z 2 plastrami sera mozzarella i sałatą lodową – ok. 235 kcal
Przepis na pesto TU (klik)
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 380 kcal
* 2 połówki faszerowanej papryki – ok. 280 kcal
* pół kulki sera mozzarella (do położenia na paprykach) – ok. 100 kcal
Przepis na faszerowane papryki TU (klik)
II Przekąska ok. 210 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
* dwie gruszki – ok. 140 kcal
* łyżka otrębów
* cynamon
Owoce kroimy w drobną kostkę, posypujemy otrębami i cynamonem. Przed zjedzeniem trzeba odczekać 5 minut, aby otręby zmiękły pod wpływem soku z owoców.
Kolacja ok. 302 kcal
* pół kulki sera mozzarella – ok. 100 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 kcal
* łyżka pesto – ok. 50 kcal
* liście bazylii
* 1/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki (ok. 30 g) – ok. 100 kcal
Z podanych składników robimy sałatkę. Mozzarellę i pomidora kroimy w kostkę, dodajemy pesto i bazylię. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem.
Środa ok. 1517 kcal lub 1523 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 218 kcal
* banan – ok. 100 kcal
* 2 kiwi – ok. 86 kcal
* łyżeczka sezamu – ok. 32 kcal
Owoce kroimy w kostkę. Posypujemy sezamem.
Obiad: ok. 414 kcal lub ok. 420 kcal
Pracujący i studenci ok. 414 kcal
* pół pełnoziarnistej bagietki, lub inna bułka pełnoziarnista o wadze ok. 88 gramów – ok.181 kcal
* łyżka serka twarożkowego naturalnego, 2 suszone pomidory bardzo drobno pokrojone, sól, pieprz, koperek – ok. 133 kcal (serek twarożkowy mieszamy z pokrojonymi w kawałeczki suszonymi pomidorami, koperkiem i przyprawami)
* 2 plasterki chudej szynki – ok. 100 kcal
* sałata lodowa,
* rzodkiewka, pomidor lub ogórek
* Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 420 kcal
* zupa ogórkowa porcja ok. 400 ml – ok. 200 kcal
* jeden naleśnik z mąki pełnoziarnistej z łyżką twarogu i łyżeczką dżemu niskosłodzonego – ok. 220 kcal
Przepis na zupę ogórkową:
* 4 skrzydełka z kurczaka
* 2 marchewki, pietruszka, pół selera, zielona część pora, pół cebuli,
* sól, pieprz, 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe
* 6 kiszonych ogórków
* 4 litry wody
* 5 ziemniaków
* łyżka śmietany 12 %
* koperek
Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, zieloną część pora i listki laurowe. Gotujemy na minimalnym ogniu ok. 30 minut (od zagotowania). Wyjmujemy zieloną część pora i do wywaru dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i selera. Gotujemy 10 minut po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 10 minut, i oddajemy starte ogórki. Gotujemy 15 minut. Zupę zaprawiamy śmietaną i posypujemy koperkiem.
II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao – ok. 190 kcal
Przepis TU (klik)
Kolacja ok. 320 kcal
* omlet z bazylią i suszonymi pomidorami – ok. 320 kcal
Przepis TU (klik)
Czwartek ok. 1547 kcal lub 1532 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 411 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 3 plasterki żółtego sera – ok. 105 kcal
* sałata lodowa
* 3 rzodkiewki – ok. 6 kcal
* szczypiorem drobno posiekany
I Przekąska ok. 227 kcal
* serek typu Bieluch – ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli
* 3 marchewki pokrojone w słupki – ok. 36 kcal
Obiad: ok. 452 kcal lub ok. 437 kcal
Pracujący i studenci ok. 452 kcal
* garść sałaty lodowej
* 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki- ok. 51 kcal
* pół papryki pokrojonej w cienkie paski – ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta (kostka ma 270 gramów) – ok. 175 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni – ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
* Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 437 kcal
* zupa ogórkowa porcja ok. 400 ml – ok. 200 kcal
Sałatka:
* garść sałaty lodowej
* cała papryka – ok. 65 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni – ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
II Przekąska ok. 175 kcal
* jedna pomarańcza – ok. 105 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Kolacja ok. 282 kcal
* faszerowana cukinia – zjadamy całą czyli dwie połówki – ok. 282 kcal
Przepis TU (klik)
Piątek ok. 1568 kcal lub 1573 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 352 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* starte jabłko – ok. 70 kcal
* 4 łyżki granoli – ok. 132 kcal* cynamon
Wszystkie składniki mieszamy.
I Przekąska ok. 255 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z plasterkiem chudej szynki, sałatą lodową i pomidorem – ok. 255 kcal
Obiad: ok.485 kcal lub ok.490 kcal
Pracujący i studenci ok. 468 kcal
* 3/4 woreczka ugotowanego brązowego ryżu – ok. 240 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym – ok. 110 kcal
* 1 ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę – ok. 7 kcal
* 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki- ok. 51 kcal
* ćwiartka cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę – ok. 7 kcal
* pół papryki pokrojonej w drobną kosteczkę – ok. 30 kcal
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* kilka kropel sosu sojowego
* koperek
* sól, pieprz
Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 490 kcal
* pełnoziarniste tagliatelle ze szpinakiem – ok. 380 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym (wkładamy do sosu, jak rozmrozi się szpinak) – ok. 110 kcal
Przepis na tagliatelle ze szpinakiem TU (klik)
I Przekąska ok. 190 kcal
* zielony koktajl – ok. 190 kcal
Przepis TU (klik)
Kolacja ok. 286 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 6 rzodkiewek – ok. 12 kcal
* szczypiorek
* kromka chleba razowego – ok. 80 kca
Sobota ok. 1522 kcal
Śniadanie ok. 450 kcal
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce klarowanego masła, posypana szczypiorkiem – ok. 210 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko osmarowane masłem osełkowym- ok. 200 kcal
* sałatka z jednego pomidora, 5 rzodkiewek i ćwiartki cebuli – ok. 40 kcal
I Przekąska ok. 200 kcal
Koktajl owocowo – warzywny:
* sok z marchewki, jabłka i kiwi – ok. 200 kcal
1,5 szklanki świeżo wyciskanego soku z marchewki i jabłka miksujemy z kiwi i bananem.
Obiad ok. 462 kcal
Pełnoziarniste penne z sosem z pieczonej papryki:
* szklanka suchego makaronu penne (70g) – ok. 242 kcal
* 250 ml sosu z pieczonej papryki – ok. 140 kcal
* 2 pulpety uduszone w sosie – ok. 80 kcal
Przepis na pulpety TU (klik)
Przepis na sos z pieczonej papryki TU (klik)
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 310 kcal
* dwie garście mixu sałat
* pół awokado – ok. 112 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* łyżka uprażonych na patelni płatków migdałowych – ok .58 kcal
* 5 rzodkiewek – ok. 10 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 100 kcal
Niedziela ok. 1344 kcal
Śniadanie ok. 395 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* szklanka truskawek – ok. 40 kcal
* 5 łyżkek granoli – ok. 165 kcal
* łyżeczka miodu – ok. 40 kcal
Truskawki miksujemy z jogurtem i miodem. Jemy z granolą.
I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 457 kcal
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym:
* 150 gramów fileta z kurczaka – ok. 200 kcal
* 4 łyżki sosu – ok. 40 kcal
* szklanka fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) – ok. 163 kcal
Przepis na fileta z kurczaka TU (klik)
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 252 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
Mam pytanko, bardzo mi odpowiadają Twoje kompozycje. Smacznie, zdrowo, kolorowo:) Muszę modyfikować pod kątem nabiału, bo mi nie służy. Mam tylko jeden problem, ponieważ jestem w ciąży, ta liczba kalorii jest dla mnie za mała. Co mogę dorzucać do posiłków, żeby je dowartościować trochę, ale przy tym nie przesadzić?
Ania
Pozdrawaim,
Ania S
Pozdrawiam Justyna
Na śniadanie jemy czasami 2 lub 3 kromki z czego jedna ma ok. 100kcal
A jaka waga jest jednej kromki?
Pozdrawiam serdecznie, Małgosia
Jedynie z makaronem.
Generalnie owoce na przekąski, raczej nie na obiad.
tak jak napisałam, nie zaszkodzi, ale jedząc nieprzetworzone, zdrowe jedzenie nie ma potrzeby dodatkowej suplementacji oczyszczającej
teoria o jedzeniu do 18-tej została już dawno obalona, na owoce do 15 też nie ma sensownego argumentu,
ja jem owoce po południu, schudłam, dziewczyny stosujące jadłospisy też chudną,więc widzisz jak ta teoria ma się do efektów,
będą przepisy ze szparagami (dwa już są)
możesz użyć do koktajli (będą przepisy na blogu)
zamów online żytnią 2000
Pozdrawiam
Ja mam pytanie osnośnie bakalii wiem , że sa bardzo zdrowe ale i kaloryczne , czy możesz powiedzieć mi ile sztuk można takich bakalii do drugiego śniadania . Chodzi mi o migdały w całosci, rodzynki, śliwki suszone, orzechy włoskie i słonecznik. Moje drugie śniadanie to jogurt naturalny z jakimś owocem(najczęściej jabłko, banan) plus własnie jakieś bakalie. A boję sie że przesadzę i utyje :))))))))))))))))))) Pozdrowionka
próbowałaś to co w jadłospisie ?
Dziękuję
jestem obserwatorka Twojego bloga od jakiegoś czasu i pomógł mi zmienić w pewnym stopniu moje nawyki żywieniowe, niektóre potrawy z Twoich przepisów uwielbiam... ale mam pytanie czy taki układ posiłków jaki stosuję z wykorzystaniem twoich przepisów może być: rano jem śniadanie ok 7.00, następnie I przekąska ok. 10.30, następnie ok 13-tej też zjadam II przekąskę bo jestem w pracy do 15-ej, wyjątkowo mam obiad przygotowany do pracy, później ok 16-17 tej obiad i na koniec kolację ok 19-20, no i staram się biegać co drugi dzień. Nie widzę znaczącego spadku wagi ale tez całe szczęście waga nie wzrasta a chciałabym zgubić 7 kg:) przy wadze średnio 59 kg rano:) Czy miałabyś dla mnie jakieś wskazówki ewentualnie wskazanie błędów jakie popełniam...
pozdrawiam serdecznie:)
utrata wagi to kwestia indywidualna zależna od wielu czynników min. od tego czy już się wcześniej odchudzałaś, czy masz za sobą efekty jojo, jak się odżywiałaś etc ?
bądź cierpliwa a efekty przyjdą ;)
odpisuję sukcesywnie, wkrótce i Ty się doczekasz ;)