Przepisy
Obłędnie dobry sernik w sam raz na wyjątkowe okazje. Spróbujesz raz i będziesz go robić już zawsze. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: 1 kg zmielonego półtłustego (to ważne) twarogu 4 jajka 2 czubate łyżki brązowego cukru 40 g skrobi ziemniaczanej 200 g białej czekolady 100 ml śmietanki 30% 400 g ciastek Oreo 80 […]
Bardzo proste, pyszne i rozgrzewające jesienne danie. Robi się praktycznie samo, więc idealnie sprawdzi się na wieczorne gotowanie na następny dzień np. do pracy. Odgrzane smakuje jeszcze lepiej niż na świeżo więc polecam ugotować na dwa dni. Smakuje z kaszą gryczaną, śląskimi kluseczkami lub kopytkami. W wersji z kaszą gryczaną ma niski indeks glikemiczny. Danie […]
Wysokobiałkowy obiad o niskim indeksie glikemicznym gotowy w 15 minut! W sam raz na obiad lub kolację. 33 gramy białka na porcję! Niski indeks glikemiczny! Jestem pewna, że jeśli tylko jecie nabiał, pokochacie ten przepis i na stałe zagości on w Waszej kuchni. Moje dzieci mówią na to danie „szrekowa pasta”. Zróbcie i dajcie znać […]
Biszkoptowy omlet z jagodami poleca się na szybkie weekendowe śniadanie do aromatycznej kawy. Pyszny, puszysty i bardzo delikatny. Porcja zawiera 23 gramy białka i ma niski indeks glikemiczny. Kaloryczność: Omlet ma ok. 450 kcal Składniki na jeden omlet: 2 jajka czubata łyżka mielonych płatków owsianych (nie mąki owsianej) czubata łyżka mąki orkiszowej typ 650 lub […]
31 stopni i piękny dorodny rabarbar w zieleniaku. Nie mogłam się oprzeć i mimo gorąca upiekłam drożdżowca. Wyszedł tak pyszny, że dziś pozostało po nim tylko wspomnienie 🙂 Zróbcie koniecznie 🙂 Składniki: 400 gramów mąki orkiszowej typ 650 (max 700) 180 ml mleka 30 gramów świeżych drożdży 80 gramów cukru trzcinowego 80 gramów bardzo miękkiego […]
Szybkie, bardzo proste i bardzo sycące danie. Zarówno na obiad, jak i na kolację. Bez glutenu, jaj, laktozy i białek mleka krowiego. Jeśli lubicie tajskie smaki, będziecie zachwyceni. Polecam 😉 Kaloryczność: Porcja ma ok. 700 kcal Składniki na posiłek dla 4 osób: jedna mała cukinia jeden duży batat (ok. 300 g) 2 ząbki czosnku 2 […]
Sezon na szparagi uważam za otwarty. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na wykorzystanie tego wyjątkowego warzywa (10 powodów dla których warto jeść szparagi – klik), ale dziś mam dla Was nowość. Zupę którą gotowałam dla mojej rodziny zaledwie wczoraj. Jest przepyszna, aromatyczna, błyskawiczna w przygotowaniu. Może być po prostu zupą, ale jak dodacie do niej […]
Takiego kurczaka zapewne jeszcze nie jedliście. Idealnie zamarynowany, zapieczony w piwie co daje mu genialną kruchość i aromat. Do tego pyszne warzywa i delikatne kaszotto z kaszy jaglanej z groszkiem. Idealny pomysł na niedzielny obiad, choć w tygodniu też się sprawdzi. Robi się go bardzo prosto. Wypróbujcie koniecznie 😉 Kaloryczność: Porcja dla jednej osoby ma […]